Adrović postavio kamen temeljac za izgradnju Dom za starije u Plavu

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović i predsjednik Opštine Plav Nihad Canović postavili su kamen temeljac za izgradnju Doma za starije u Plavu.

Adrović je kazao da mu je posebno drago što je u prilici da ozvaniči početak izgradnje ovako važnog projekta, kakav je Dom za starije u plavskoj opštini.

“Kao što znate Strategijom koju je usvojila Vlada Crne Gore, briga o starijima je jedan od prioriteta. Crna Gora stvara ambijent i sistem socijalne zaštite koji omogućava produktivno, zdravo, pozitivno i dostojanstveno starenje putem institucionalnih i društvenih mehanizama, kojima se podržavaju potencijali starijih da vode kavlitetan život i doprinose društvu u mjeri svojih mogućnosti i potreba”, kazao je Adrović.

On je dodao da u sistemu socijalne zaštite sada imamo pet domova za starije, od kojih su tri otvorena, a iskoristio je priliku da najavi otvaranje Doma za starije u Podgorici, koji će, kako je planirano, zvanično početi sa radom 14. decembra, kao i otvaranje Doma za starije u Nikšiću, koje je planirano u januaru naredne godine.

U Domu starijih u Plavu će biti mjesta za 62 korisnika, a procijenjenja vrijednost projekta je oko 2,8 miliona eura.

Iz Ministarstva ističu da Dom će učiniti zdravstvenu zaštitu korisnicima dostupnom i pružiti im njegu za vrijeme bolesti, obezbijediti radno-okupacione i slične aktivnosti, kao i brojne druge usluge i sadržaj u cilju unapređenja uslova života starijih građana.

“Ovaj projekat je od izuzetne vrijednosti sa više aspekata, a njegovu opravdanost vidimo u brizi i pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Imajući u vidu činjenicu da je Plav raseljena opština iz koje se odselio značajan broj građana, koji sada nijesu u prilici da svakodnevno vode brigu o starijim članovima porodice, tu smo prepoznali važnost i značaj izgradnje jednog ovakvog objekta namijenjenog građanima starije životne dobi”, dodao je ministar.

Adrović je kazao da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja ovaj projekat započelo 2019. godine, tako što je obezbijeđen glavni građevinski projekat i urađena revizija, a predanim i posvećenim radom i zalaganjem tadašnjeg ministra Kemala Purišića u saradnji sa Opštinom Plav obezbijeđeni su lokacija i komunalno opremanje objekta.

On se zahvalio sadašnjem predsjedniku Opštine Plav gospodinu Nihadu Canoviću i njegovim saradnicima na korektnoj saradnji i razumijevanju važnosti izgradnje jednog ovakvog objekta, namijenjenog starijim građanima, a u cilju unapređenja socijalne zaštite odraslih i starijih osoba.

“Opštinsko rukovodstvo istinski je posvećeno realizaciji ovog projekta, koji će donijeti brojne benefite za lokalno stanovništvo, prvenstveno za osobe starije dobi”; kazao je Canović dodajući da je podrška Opštine bila neupitna te da je “pokazatelj usmjerenosti na stvarne životne potrebe sugrađana”.

“Otvaranje ove ustanove značajno je za Plav iz više razloga jer znači otvaranje novih radnih mjesta, ali i dolazak korisnika iz drugih opština koje na svojoj teritoriji nemaju dom za stare. Od izuzetnog je značaja i to što će u ovoj ustanovi za lica starije dobi biti obezbijeđena kompletna njega i zdravstvena zaštita, komforan smještaj, ali i stručna socijalna i psihološka pomoć”, naveo je predsjednik Canović.

Ministar je ovom prilikom posjetio Centar za socijalni rad i održao sastanak sa predsjednikom Opštine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Doktori upozoravaju: „Potpuno smo nespremni za gljivičnu pandemiju“

Dozvolite da vam predstavimo nešto istinski užasavajuće - gljivu koja žrtve pretvara u zombije.

Danska prvak svijeta, treća titula u nizu!

Danci su od početka utakmice vodili i nisu dopustili Francuzima niti u jednom trenutku da dodju u...

Metodije: Ne možemo govoriti o Hercegovini, a da ne...

„Bratski odnos Crne Gore i Hercegovine sveta je ikona sabornosti i jednoobraznosti na kojoj smo mi danas...

LP: Poslanica Savković-Vukčević još jedna žrtva progona neistomišljenika dolazeće...

Skandalozna dodjela nagrade za novinarstvo ruskom propagandnom mediju Sputnjiku i Dariji Duginoj glasnogovornicima zvanične politike kremlja, koji...

Sjutra pretežno sunčano, krajem dana povećanje oblačnosti

Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, tokom jutra na krajnjem jugoistoku umjeren do pojačan sjeveroistočni. Jutarnja temperatura...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare