Andrijevičke škole bez fiskulturne sale, u Beranama sve manje đaka

Za osnovce i srednjoškolce iz Andrijevice nastava iz predmeta fizičko vaspitanje moguća je samo kada to dozvole vremenske prilike, u školskom dvorištu, jer je jedina fiskulturna sala koju su imali urušena prošle zime i više nije u upotrebi. Nema ni vannastavnih aktivnosti, školica sporta, ali ni kreativnih i zabavnih sadržaja.

Iako su zadovoljni radom pedijatrice koja brine o zdravlju njihove djece, roditelji ističu kao veliki problem nedostatak psihologa, kako za djecu, tako i za odrasle, ali i logopeda, zbog čega su prinuđeni da odlaze na tretmane u druge gradove.

Za razliku od njih, roditelji iz Berana zadovoljni su uslugama koje se pružaju njihovoj djeci u sistemu zdravstva na lokalnom nivou, ali bi voljeli da u vrtićkim grupama bude manje djece, kao i da se za najmlađe organizuje više vannastavnih sadržaja i događaja.

Porodični karavan obišao je juče ove dvije opštine, upriličio edukativno – kreativne i zabavne aktivnosti za djecu, a roditeljima pružio priliku da od ljekara Instituta za javno zdravlje i lokalnih domova zdravlja dobiju provjerene informacije o temama koje se tiču ranog razvoja djece.

O važnosti pravilne ishrane sa njima je razgovarala specijalista higijene dr Marija Stamatović Savović, dok je na njihova pitanja i nedoumice u vezi imunizacije odgovarala epidemiološkinja dr Milena Popović Samardžić. U timu Porodičnog karavana ovog vikenda bile su i pedijatrice dr Danijela Đekić i dr Vesna Đukić iz andrijevičkog i beranskog Doma zdravlja.

Roditelji iz Andrijevice, sa kojima je razgovarao tim Porodičnog karavana, raduju se najavljenom otvaranju jaslica i očekuju da će Ministarstvo prosvjete, koje je to odobrilo, uskoro sprovesti sve potrebne procedure i obezbijediti potrebne finansije da se prostor u vrtiću prilagodi i za najmlađu djecu.

Nadležnima u resoru prosvjete poručili su da očekuju da će nakon više mjeseci riješiti i problem fiskulturne sale, koju trenutno nemaju ni osnovna ni srednja škola. Za sad, dok to vremenske prilike omogućavaju, nastava iz fizičkog organizuje se u školskom dvorištu, ali čim bude hladnije vrijeme djeca će biti uskraćena i za to.

Smatraju da nadležni moraju hitno obezbijediti podršku logopeda i psihologa za djecu iz tog grada, kojih je oko 1.000 mlađih od 16 godina, jer nijesu svi u mogućnosti da na tretmane odlaze u Berane.

O ranom razvoju djece, posebno o važnosti predškolskog obrazovanja, pravilne ishrane, redovne imunizacije i zdravim stilovima života najmlađih, sa ljekarima, predstavnicima lokalne uprave i udruženja Roditelji razgovarali su i roditelji iz Berana.

Epidemiološkinja Dr Milena Popović Samardžić odgovarala je na pitanja roditelja u vezi imunizacije, a najviše ih je zanimalo mišljenje struke kada je riječ o MMR vakcini. Roditelje tinejdžerki zanimalo je da dobiju i više informacija o HPV vakcinaciji.

Specijalista higijene dr Marija Stamatović Savović govorila je o značaju pravilne ishrane od prvih dana života i ukazala roditeljima na moguće rizike zbog izbora pogrešnih namirnica.

Ona je ukazala i na problem gojaznosti koji je sve izraženiji među djecom, a istakla je da, osim neprimjerene ishrane, na to utiče i nedovoljna fizička aktivnost u ranom uzrastu.

Stamatović Stevović je podsjetila na podatke iz jednog istraživanja prema kojima preko 90 odsto roditelja čija su djeca gojazna ne prepoznaje taj problem. Uputila je roditelje da se za sve nedoumice, pitanja i probleme mogu obratiti i stručnjacima Savjetovališta za pravilnu ishranu, pri Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

Sekretar Sekratarijata za opštu upravu i društvene djelatnosti Miloš Raković istakao je da Opština Berane prepoznala velike probleme sa kojima se suočavaju djeca i roditelji, te nastoje da ih postepeno, ali sigurno rješavaju. Istakao je da se suočavaju sa jednim posebno velikim problemom, a to je da je ove godine u prvi razred osnovne škole u Beranama upisano mnogo manje djece nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

– Apelujem na sve subjekte i relevantne institucije da zajednički doprinesemo boljem položaju djece i roditelja, kako u našem gradu, tako i u državi, jer smatram da su djeca najvažnija tema o kojoj treba i moramo da pričamo. Smatram da u narednom periodu svi moramo da vodimo računa o opštoj populacionoj politici i da nam to bude prioritet – istakao je Raković, dodajući da je u tome veoma važna lokalnih samouprava.

Porodični karavan dio je projekta koji udruženje Roditelji realizuje u saradnji sa UNICEF-om, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Karavan je do sada posjetio roditelje i djecu u Šavniku, Žabljaku, Nikšiću, Plužinama, Kolašinu, Mojkovcu, Pljevljima, Bijelom Polju, Andrijevici i Beranama, a naredne subote, 7. oktobra, nastavlja svoj put ka Plavu i Gusinju.

Cilj aktivnosti koje se sprovode tokom Porodičnog karavana je uključivanje i osnaživanje lokalnih zajednica da obezbijede uslove neophodne za optimalan rast i razvoj djece. U toku obilaska gradova realizuje se nekoliko različitih tematskih aktivnosti koje doprinose boljem informisanju roditelja o važnim temama koje se odnose na rast i razvoj djece kao što su dojenje, ishrana, vakcinacija, fizička aktivnost, značaj kontakta, igre i ograničavanja upotrebe tehnoloških sredstava koja nijesu namjenjena djeci.

U toku dvosatnog programa održavaju se animatorske tačke i kreativno – edukativne radionice za djecu koje pripremaju Rent-A-Party animatori i tim udruženja Roditelji.

Do 25. novembra Porodični karavan će obići sve gradove u Crnoj Gori i u njima organizovati mini porodične događaje.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare