Apel PEN centra za očuvanje mira u Crnoj Gori

Crnogorski PEN centar apeluje na očuvanje mira u Crnoj Gori.

“Dok svijet u nevjerici posmatra brutalnu Putinovu agresiju na Ukrajinu, strahujući za živote miliona Ukrajinaca koji su izloženi svakodnevnom teroru Putinove soldateske, sumnje da bi Putinova agentura mogla proizvesti nove konflikte u srcu Evrope postaju sve izgledniji scenario. I aktuelna varvarska invazija Putinove armije na Ukrajinu bjelodano je pokazala da za svoje destruktivne planove kremaljski monstrum saveznike može pronaći u Republici Srbiji, manjem entitetu Bosne i Hercegovine i u Crnoj Gori”, ističe PEN centar.

Kako su dodali, opasnost koja se nadvila nad Zapadnim Balkanom iziskuje brzu reakciju svih progresivnih snaga, ali i zapadnih saveznika.

“Pokazalo se, naime, da su upravo zapadni saveznici u protekle dvije godine podržavali političke snage čije pristalice ovih dana, na sramotu Crne Gore, po crnogorskim gradovima organizuju proteste podrške Putinovoj agresiji. Uz punu podršku zapadnih ambasada, a pod parolom „borbe protiv korupcije i kriminala“, sročenom u Putinovim propagandnim centrima, vlast u Crnoj Gori preuzeli su zvanični i nezvanični eksponenti Putinovog Ruskog i Vučićevog Srpskog sveta. Kao posljedica političkoga sljepila dijela proevropskih snaga u Crnoj Gori i zapadnih saveznika, Crna Gora je danas u najvećoj institucionalnoj krizi u njenoj modernoj istoriji”, navodi PEN centar.

Prema njihovim riječima, djelovanjem Putinovih agentura danas je onemogućeno funkcionisanje crnogorskoga Parlamenta, Vlada je u ostavci, a obezglavljeno je i crnogorsko tužilaštvo i sudstvo, dok se na čelu Agencije za nacionalnu bezbjednost nalazi osoba čija je privrženost ruskim i srpskim obavještajnim krugovima dokumentovana.

“Paraliza sistema kao produkt jednoipogodišnje organizovane destrukcije društva i države, Crnu Goru danas čini izuzetno ranjivom i prijeti da ugrozi mir i bezbjednost njenih građana. Zato je odmah i bez oklijevanja neophodno formirati ne ni manjinsku, ni tehničku, već političku vladu u punom kapacitetu, koja će objediniti sve proevropske snage – kako one koje su tu svoju orijentaciju potvrdile u proteklih četvrt stoljeća, tako i one koje su svoj proevropski imidž dovele u pitanje paktiranjem s putinovskim i vučićevskim DF-om i Demokratama – i obezbijediti mehanizme očuvanja državnoga suvereniteta i građanskoga mira u Crnoj Gori. Pred tom Vladom bio bi zadatak da u najkraćem roku sa svih pozicija u sistemu, a osobito u bezbjednosnom sektoru, ukloni kadrove lojalne Vladimiru Putinu i Aleksandru Vučiću i hitnom reakcijom spriječi najavljenu eskalaciju sukoba, koje prizivaju i projektuju lideri DF-a i Demokrata”, ističe se u saopštenju.

Dalje navode da najveća odgovornost za situaciju u kojoj se Crna Gora danas nalazi pripada Dritanu Abazoviću i njegovom Građanskom pokretu Ura.

“Temeljno uništenje bazičnih društvenih vrijednosti i razaranje državnoga sistema koje su sa svojim doskorašnjim koalicionim partnerima sprovodili, danas ih stavlja na prekretnicu s koje nijesu u poziciji da diktiraju pravila. Dritan Abazović i Građanski pokret Ura moraju izabrati ili dalje saučesništvo u rastakanju Crne Gore, haosu i neredima koje najavljuju njihovi dojučerašnji partneri, ili formiranje stabilne političke Vlade s proevropskim snagama, čime bi djelimično sanirali posljedice svojega destruktivnog činjenja i spriječili izbijanje konflikta. Nakon godinu i po dana populizma i destrukcije nema više nikakvoga opravdanja za politiku sanitarnih koridora prema građanskim partijama bivše vlasti, kao najsnažnijoj političkoj snazi proevropske orijentacije u Crnoj Gori. Budu li ignorisali ovaj apel za očuvanje mira i stabilnosti u Crnoj Gori, upravo će Dritan Abazović i njegova Ura ponijeti najveći teret odgovornosti za eventualno pogoršanje bezbjednosne situacije i pokušaje ruske agenture otjelotvorene u političkim savezima desnice s kojima je Ura sarađivala da izazovu sukobe u Crnoj Gori”, ističe se u saopštenju.

Crnogorski PEN centar će u skladu sa svojom misijom zaštite ljudskih prava i promocije mira i tolerancije nastaviti da upozorava na moguće posljedice nacionalističke i hegemonističke politike na Zapadnome Balkanu, nastojeći da u domenu svojih moći preventivno djeluje u pravcu sprečavanja izbijanja sukoba.

“Kao i dosad o rizicima savremenoga društvenog i političkog trenutka u Crnoj Gori Crnogorski PEN centar obavijestiće svoje međunarodne partnere”, zaključuju

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U Italiji četvoro mrtvih pošto se komad alpskog glečera...

Nacionalni spasilački korpus za Alpe napisao je na Tviteru da je u potrazi za povrijeđenima u području...

Đurović sa Hojlom: Određeni nivo liberalizacije viznog režima bi...

Kako je saopšteno iz Skupštine, Hojl je iskazao zadovoljstvo povodom susreta i prilike da novoizabranoj predsjednici Skupštine...

Pucnjava u tržnom centru u Kopenhagenu, više povrijeđenih

Kako javlja tamošnja policija, više osoba je povrijeđeno, dok se na terenu nalazi veliki broj policajaca.

Požar na Žvinjama: Situacija bolja, vatrogasci optimistični da mogu...

Ćirović je kazao da nijesu zvali u pomoć, jer za sada nije potrebno. Dežuraće cijelu noć, i...

Uhapšeni crnogorski državljanin na Gostunu službenik granične policije; UP:...

Iz Uprave policije su pojasnili da je uhapšeni D.R. policijski službenik granične policije kojem je, prije današnjeg događaja,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare