ASP zatražila da se dio novca iz kapitalnog budžeta usmjeri na gradnju dnevnih centara za osobe sa smetnjama u razvoju

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputiće sjutra predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću i svim poslaničkim klubovima Inicijativu da omoguće da se iz kapitalnog budžeta za narednu godinu dio novca opredijeli za dnevne centre za odrasla lica sa smetnjama u razvoju.

Time bi se, kako se ocjenjuje, ispravila dugogodišnja nepravda prema njima i njihovim prodicama, koje se označavaju ranjivim porodicama.

ASP je predložila da se izmijeni Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti tako da se, do obezbjeđenja takvog smještaja, ukine starosna granica od 26 godina.

“Ta odredba licima sa smetnjama u razvoju sa tim navršenim godinama onemogućava da nastave da budu dalji korisnici postojećih dnevnih centara u onim opštinama u kojima takvi centri postoje”, kaže se u saopštenju.

Inicijativu sa identičnim zahtjevima ASP je protekle sedmice dostavila Ministarstvu finansija i socijalnog staranja i ministru Milojku Spajiću.

Navodi se da od 24 opštine u osam nema dnevnih centara za djecu i mlade (zakon ih prepoznaje do 26 godina) sa smetnjama u razvoju.

“Dok većina opština nema dnevne centre za lica sa navršenih 26 godina, već se oni socijalno isključuju i „pušteni su niz vodu“, čime se izlažu neprihvatljivoj društvenoj diskriminaciji i narušavaju im se osnovna ljudska prava”, kaže se u reagovanju.

ASP ocjenjuje da odredba o starosnoj granici od 26 godina, a u kontekstu crnogorskih prilika, gdje ne postoje dnevni centri za lica iznad te starosne granice, nesporno predstavlja diskriminaciju.

“Tako se pred roditeljima tih lica (pogotovu samohranim) postavlja ogroman izazov kako da obezbijede dalju socijalnu uključenost djece i spriječe da u potpunosti postanu „nevidljivi i izgubljeni“ članovi društva, ali i kako da rade i obezbijede porodici egzistenciju, kada bi morali biti konstantno uz djecu”, kaže se u saopštenju.

ASP očekuje da će Spajić i partije prihvatiti ovu Inicijativu, koja bi značila ispravljanje dugogodišnje nepravde prema osobama sa smetnjama u razvoju i ukupno ranjivim porodicama.

“Nadamo se da neće ići putem bivše vlasti kojima su oni, kojima je pomoć bila najpotrebnija, uvijek bili poslednji na ljestvici prioriteta, zakonskih obaveznosti i ljudske humanosti”, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je nova vlast najavila socijalnu pravdu za sve građane.

“Zato se ASP nada da će zaštiti prava osoba sa smetnjama u razvoju i poboljšati ukupne uslove njihove socijalizacije”, navodi se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare