AUTO-PUT DAJE REZULTATE; UP za Standard: Od otvaranja auto-puta na magistralnom putu Podgorica-Kolašin nema poginulih

Auto-put 'princeza Ksenija' zvanično je otvoren 13. jula. Prema projekcijama državnog preduzeća 'Monteput', koje gazduje auto-putem, od ove dionice se očekuje godišnji prihod od putarine od 9,3 miliona eura. Tokom turističe sezone broj vozila koja su prošla auto-putem je u skladu sa projekcijama i očekivanjima. Pored obezbjeđivanja prihoda državnoj kasi princeza Ksenija ima još jednu važnu ulogu. Ta uloga ogleda se u podatku da od trenutka otvaranja auto-puta nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj na magistralnom putu Podgorica-Kolašin.

Uprava policije, u odgovorima dostavljenim portalu Standard, navodi da  se od otvaranja auto-puta do 28. septembra na magistralnom putu Podgorica-Kolašin dogodilo osam saobraćajnih nezgoda a da nije bilo poginulih.

”Od početka godine do 13. jula, otvaranja auto-puta, na magistralnom putu Podgorica-Kolašin smrtno su stradala tri lica, dok se na toj dionici puta dogodilo 58 saobraćajnih nezgoda”, navode iz Uprave policije.

U 2021. godini na ovom magistralnom putu zabilježena su dva smrtna slučaja i 52. vozača koji su prošli sa povredama.

Auto-putem ”Princeza Ksenija” je od njegovog otvaranja prošlo 655.07 hiljada vozila.

Prema podacima sa sajta Monteputa promet vozila je u periodu od 22. do 28. septembra iznosio 41,6 hiljada.

Prioritetna dionica auto-puta Bar-Boljare otvorena je svečano 13. jula, a narednog dana je puštena u saobraćaj. Prvih sedam dana putarina je bila besplatna. Nakon toga, ona za motore iznosi 1,5 eura za putnička vozila 3,5 eura za kamione i autobuse 17 eura.

Ukupna dužina prve dionice auto-puta je 41,5 kilometara, sa 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, kao i 16 dvocijevnih tunela. Ukupna dužina tunela je 17,7 km.

Dionica ima četiri petlje, sa naplatnim rampama, a to su – Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo.

Maksimalna brzina kretanja ograničena je na 100 kilometara na sat.

Za izgradnju dionice od 41 kilometra država se kreditno zadužila kod kineske EXIM banke za 809 miliona dolara na period od dvadeset godina, a zatim za dodatnih 90 miliona kako bi se izgradili pristupni putevi.

Nakon otvaranja auto-puta rijetki su vozači koji kroz Platije idu ka Kolašinu. Zbog toga su i okolni ugostiteljski objekti pusti.

U planu je izgradnja druge dionice- od Mateševa do Andrijevice dugačke 23 kilometra.

Aleksandar Bulatović

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Joanikije sa generalom Lazarevićem: Vojska CG zaslužuje našu trajnu...

Srpski mitropolit je zahvalio Vojsci Crne Gore koja je probila put do manastira, navodeći da je to...

Šef hrvatske diplomatije: Spajić je proevropski političar u sastavljanju...

"Spajić je proevropski političar u sastavljanju Vlade", poručio je Grlić Radoman tokom obilježavanja godišnjice osnivanja logora u...

Državljanin Belgije se izgubio na Visitoru

“Pripadnici Gorske službe spašavanja Crne Gore otpočeli spasilačku akciju na Visitoru – Opština Plav. Naime državljanin Belgije...

Putin potpisao ukaz o regrutaciji 130.000 ljudi

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o jesenjoj regrutaciji 130.000 ljudi, koliko će biti pozvano...

Španski konzervativci nisu uspjeli sastaviti vladu

To je drugo glasanje parlamenta o prijedlogu da Fejho, lider konzervativne Narodne partije, postane premijer, pošto je...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare