Izvor:RTCG

Bajraktari: Uvala Valdanos da bude spomenik prirode

Gradonačelnik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari, koji je zatražio od ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ane Novaković Đurović da se iz plana ponište privremeni objekti u Valdanosu kazao je da Opština Ulcinj planira da uradi studiju zaštite područja Valdanosa kako bi došlo do mogućeg proglašenja Uvale Valdanos za spomenik prirode.

Stav Opštine Ulcinj je da Valdanos treba tretirati kroz planove višeg nivoa, a ne kroz plan privremenih objekata“, izjavio je Bajraktari.

Vijest iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da će Valdanos biti spomenik prirode bez privremenih objekata obradovala je Ulcinjane, koji godinama pokušavaju da ostvare ovaj veliki cilj.

Predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Ardian Mavrić smatra da Ulcinjski maslinjak mora da se revalorizuje jer je 40 godina bio zapušten, a sada ćemo revitalizacijom Valdanos pretvoriti u prirodno naslijeđe i privredni resurs, što je bilo u tradiciji Ulcinja.

“Ali, znajući da Vlade Crne Gore nikada nisu radile za dobro Valdanosa, već samo na njegovu štetu, dovodi se u pitanje i ovaj predlog studije, podrška ovoj studiji će biti tek kada primedbe i sugestije Opštine Ulcinj , kao i građana Ulcinja nakon javne rasprave”, naglašava Mavrić.

Predsjednik Udruženja “Mogul” Ulcinj i dugogodišnji građanski aktivista za zaštitu životne sredine i prirodnih vrijednosti ovog grada Džemal Perović pozdravlja spremnost nadležnog ministarstva da se Uvala Valdanos proglasi Parkom prirode.

“Iako mislimo da zbog klime opšte nebrige, pohlepe i bezočno gaženja zakona kada su prirodni i istorijski biseri u pitanju, treba tražiti strožiji vid zaštite prije nego što bude prekasno. Nažalost, ne postoji dovoljna svijest o kakvom se dragulju radi i kakve mogućnosti on ima za budući savremeni razvoj ne samo turizma” ističe Perović.

Novinar i publicist Mustafa Canka kaže da je to je hvale vrijedna ideja i projekat budućnosti za opštinu Ulcinj i Crnu Goru, pa i region u cjelini.

“Uvjeren sam da u godinama kada gosti sve više insistiraju na autentičnoj turističkoj ponudi, to može postati jedan od naših najvažnijih aduta, pravi pristup za repozicioniranje crnogorskog turizma na međunarodnom tržištu.

Realizacijom navedenog projekta zadovoljavaju se socijalni, ekološki i ekonomski kriterijumi, razvoj se odvija u najdubljoj interakciji sa potrebama države i lokalnog stanovništva. On odražava prirodni, kulturni i društveni integritet destinacije i poštuje zaštićeni, osjetljivi i sakralni lokalitet kakav je Valdanos za građane Ulcinja”, navodi Canka.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Senatori predložili zakon o američkoj podršci Zapadnom Balkanu

Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana – to je zvanični naziv dvostranačkog prijedloga koji je predat...

Na čekanju gotovo 80 parova: Od početka godine u...

Ipak, iz Ministarstva rada i socijalnog staranja za Portal Analitika ističu da je praksa u Crnoj Gori...

Zašto se vraća polio virus?

Decenijama je ova bolest, zahvaljujući vakcinaciji, gotovo potpuno iskorijenjena. Zašto se ponovo javlja?

Manjinska Vlada predložila više počasnih državljanstava od Krivokapićeve

U pitanju je ogroman broj prijedloga jer je Vlada Zdravka Krivokapića za vrijeme cijelog svog mandata, od 4. decembra...

Borilović prije pola godine napao kolegu, presuda za nanogicu...

Naprotiv: prema informacijama Pobjede Borilović je u mladosti imao četiri-pet prijava za nasilničko ponašanje, a prije šest-sedam...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare