Izvor:RTCG

Belada: Crkve nikada nijesu bile u vlasništvu SPC

Obećanje Demokrata da će Mitropoliji crnogorsko-primorskoj vratiti četiri crkve koje se nalaze na Svetom Stefanu, kako bi one opet služile vjerujućem narodu, za advokata Nikolu Beladu apsurdno je, jer te crkve nikada nijesu bile u vlasništvu SPC, niti, kako kaže, postoji i jedan dokaz o tome.

Apeluje na Tužilaštvo da reaguje i pozove direktore Budvanske rivijere i Sveti Stefan Hotela, kako bi ih upozorilo da je u pitanju krivično djelo, jer su crkve u vlasništvu države. Kako ne bi bilo nedoumica dobro bi bilo, kaže i da se objavi hronologija upisa vjerskih objekata na SPC.

Mitropolija crnogorsko primorska nakon šest decenija, ponovo će zvanično biti upisana kao vlasnik četiri crkve na ostrvu – grad hotelu Sveti Stefan, kojima je do sada gazdovala Hotelska grupa “Budvanska rivijera”, a od prije dvije godine akcionarsko društvo “Sveti Stefan hoteli”.

Spremnost da se Mitropoliji crkve vrate u vlasništvo, pokazalo je novoimenovano rukovodstvo u većinskim državnim kompanijama iz redova Demokrata.

“Krajnje je vrijeme da se ispravi istorijska nepravda i prizna moje vjekovno pravo na Porto Montenegro. Ova moja izjava koja je pravni apsurd ima istu pravnu snagu kao jučerašnja izjava jedne političke partije”, poručuje Belada.

To zato, što je, kaže Belada poznat istorijat četiri crkve na Svetom stefanu, koje , kako ističe, nikada nijesu bile u vlasništvu srpske pravoslavne crkve.

“Tvrdim da ne postoji ni jedan dokaz da su crkve građene od strane SPC, niti su one vlasništvo te crkve. Prva crkva je sagrađena 1465 godine kad ne postoji ni Pećka patrijaršija niti zetska mitropolija, dalje, niti jedan jedini dokument može ove crkve povezati sa SCP. U katastru nepokretnosti četiri crkve su se vodile kao državna svojina”, ističe Belada.

On smatra i da zbog jučerašnjih izjava mora reagovati i nadležni državni tužilac, koji predsjednike odbora direktora Budvanske rivijere i Svetog stefana mora pozvati na razgovor, kako bi ih upozorio na posljedice koje sa sobom povlače takve odluke. U cijeli slučaj mora se uključiti i katastar i Uprava za zaštitu kulturnih dobara.

“Da li je vrijeme konačno da se oglasi nadležni organ koji vodi računa o državnoj imovini i konačno završimo ovu priču , stanemo sa uzmemiravanjem javnosti na način što će se javno objaviti i učiniti dostupnim svim građanima Crne Gore sve hronoligije upisa vjerskih objekata na SPC, vratimo se konačno vladavini prava”, navodi Belada.

Dobro bi bilo čuti i po kom osnovu i kojoj proceduri bi državnu imovinu trebalo predati SPC, zaključuje Belada. Kako god, uvjerava da je to pravno nemoguća misija.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD: Kukavički pokušaji zastrašivanja i napada na Crnogorce neće...

Pod parolom pomirenja, oni koji su, umjesto Crne Gore, vjerni nekoj drugoj državi, u panici od sasvim...

(VIDEO) Četvorica maskiranih muškaraca palicama napali mladića sa crnogorskom...

Kako se na videu zabilježenom u Urgentnom centru čuje, očevidac napada je policiji ispričao da su mladića,...

Sjutra oblačno, povremeno kiša

Vjetar mjestimično umjeren do jak, uglavnom jugozapadni, u popodnevnim satima će oslabiti. Jutarnja temperatura...

Sekulić: Milatović pokazao elementarno nepoznavanje ekonomije, ne zna da...

Tako se, po njegovim riječima, minimalna potrošačka korpa od decembra 2020. povećala sa 641euro na 800 eura...

Bošković: U nedjelju svi za broj 1, zbog Crne...

“Čast i zadovoljstvo je biti dio ove veličanstvene i posebno emotivne, građanske, evropske i pobjedničke konvencije. U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare