Benko: Crna Gora sinonim za bezbjednost na Zapadnom Balkanu

Crna Gora je sinonim za bezbjednost na Zapadnom Balkanu i čvrsto vjerujemo da će ostati primjer sigurnosti i stabilnosti, naglasio je ministar odbrane Mađarske Tibor Benko.

On je, u razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Đorđem Radulovićem, kazao da Mađarska snažno podržava napore Crne Gore na putu ka EU.

“Mađarska će nastaviti da promoviše integraciju svih zemalja Zapadnog Balkana u Uniju”, naveo je Benko i izrazio uvjerenje da će integracija doprinijeti punoj stabilnosti regiona.

Tokom posjete Budimpešti, ministar Radulović se sastao sa nerezidentnim ambasadorima i otpravnicima poslova Letonije, Estonije, Irske, Kolumbije, Pakistana, Filipina, Tajlanda i Gruzije, koji
Crnu Goru pokrivaju iz Mađarske. Radulović je naglasio da Crna Gora, kao kredibilan član NATO i partner EU, na vanjskopolitičkom planu ostaje posvećen evroatlantskom i evropskom kursu, kao i dobrosusjedskoj saradnji.

“Istovremeno, nastojimo da ojačamo odnose sa svim našim partnerima i prijateljima, sa kojima dijelimo demokratske vrijednosti, kako bismo uspješnije odgovorili na brojne izazove sa kojima se suočavamo”, kazao je šef crnogorske diplomatije.

Na sastanku sa Benkom ocijenjeno da Crna Gora i Mađarska imaju odlične bilateralne odnose, osnažene intenzivnim političkim dijalogom i savezništvom u NATO okvirima.

“Ministar Radulović je zahvalio na kontinuiranoj i snažnoj podršci Mađarske od samog početka reformskih procesa, kako u periodu pristupanja NATO, tako i u aktuelnim pregovorima sa EU. Sagovornici su ocijenili da bi sadržajnu saradnju u oblasti odbrane trebalo intenzivirati, čemu će doprinijeti i predstojeća posjeta ministra Benka Crnoj Gori krajem marta”, saopšteno je nakon sastanka.

Benko je informisao crnogorskog ministra da je Mađarska preduzela aktivnosti u cilju snaženja razvojnog sistema odbrane te modernizacije naoružanja. On je izrazio spremnost Mađarske u pogledu pružanja ekspertize, posebno u dijelu izvođenja zajedničkih vježbi i obuka.

Radulović je razgovarao danas, u Ambasadi Crne Gore u Budimpešti, i sa crnogorskom studentskom zajednicom u Mađarskoj.

“Tom prilikom, bilo je riječi o vanjskopolitičkim prioritetima Crne Gore, kao i iskustvima studenata tokom studija na mađarskim univerzitetima. U nastavku posjete Mađarskoj, šef crnogorske diplomatije sastaće se sjutra sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Sijartom i potpredsjednikom Parlamenta Ištvanom Jakobom”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bilčik: Promjena granica i razmjena teritorija je opasan put...

Promjena granica i razmjena teritorija je opasan put u eksplozvnu prošlost, ocijenio je Bilčik povodom navodnog non...

Šef kalabrijske mafije, koja je pretekla sicilijansku “Cosa Nostru”...

Izvor je potvrdio da Nikolino Grande Aracri, koji služi kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva u zatvoru u...

OVA EVROPSKA država plaća 200 EURA PO OSOBI ako...

Oni koji odaberu smeštaj u hotelu s pet zvjezdica dobiće 100 eura po osobi za rezervaciju. Gosti u hotelima...

Adžić: Pad Vlade ako Krivokapić povuče predlog o smjeni...

On je u emisiji Argumenti, na Televiziji Crne Gore, kazao da bi, u ovom momentu, to bilo...

“DOBIĆEŠ SVE ŠTO POŽELIŠ: Kurc u centru skandala, pronađeno...

Nova afera trese austrijsku vladu, na čijem čelu je kancelar Sebastijan Kurc, nakon što su mediji došli do...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare