Bezdimne alternative jesu bolja opcija od nastavka pušenja a znate li koje su razlike među njima?

Razvoj društva i nauke, naročito tehnologije, omogućilo je da danas postoje razvijene i manje štetne alternative pušenju, kao efikasni načini za one koji ne žele prestati pušiti, da barem odluka o odricanju od pušenja klasičnih cigareta zaista bude ''jednom zauvijek''.

Danas je na tržištu prisutan veliki broj uređaja koji predstavljaju bolju alternativu klasičnim cigaretama. Ni ove nikotinske alternative, iako bolje, nisu sve iste, a sigurne su samo one koje su provjerene od strane nauke.

Osnovne razlike koje među njima postoje su da se dijele na duvanske i bezduvanske proizvode, kao i različite tehnologije na kojima počivaju. Tako s jedne strane postoje duvanski sistemi bazirani na tehnologiji zagrijavanja pravog duvana, od kojih je najpoznatiji IQOS, koji je ujedno i jedini sistem za zagrijavanje duvana koji je Američka agencija za hranu i ljekove svrstala u kategoriju proizvoda modifikovanog zdravstvenog rizika. S druge strane, tu su e-cigarete koje funkcionišu na principu zagrijavanja tečnosti koja može sadržati nikotin.

Kod proizvoda koji zagrijavaju duvan (heat-not-burn proizvodi) nikotin, supstanca koja je jedan od glavnih razloga zašto ljudi puše, dobija se iz pravog duvana. Nikotin nije bez rizika i izaziva zavisnost, ali dokazano nije glavni uzročnik bolesti koje se povezuju sa pušenjem. Prilikom korišćenja, heat-not-burn uređaji oslobađaju aerosol, a ne duvanski dim – produkt sagorijevanja duvana koji je glavni problem kod pušenja zbog više od šest hiljada štetnih materija koje se u njemu nalaze. Aerosol koji se oslobađa prilikom korišćenja IQOS-a sadrži do 95% manje štetnih materija u odnosu na dim cigarete , što ne znači i smanjenje rizika od 95%, jer IQOS nije proizvod bez rizika.

I dok možda u širokoj populaciji postoji skepsa u ove alternative, nauka je ipak nepodijeljena, i tvrdi da su ovi uređaji bolja opcija od nastavka pušenja, ali samo ako se radi o provjerenim, naučno zasnovanim uređajima i ukoliko u potpunosti pređete na njih. Naravno, najbolja odluka koja se može donijeti je da se u potpunosti ostave cigarete i svi duvanski i nikotinski proizvodi, ali za one koji to ne žele, alternative, a njih nije malo, jesu bolje rješenje.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare