Bjeković: Olako shvatamo rasnu diskriminaciju

Rasna diskriminacija olako je shvaćena u Crnoj Gori i praksa pokazuje da postoje slučajevi omalovažavanja po etničkom, rasnom ili vjerskom svojstvu, što pripada oblicima diskriminacije, kazao je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković.

On je gostujući u jutarnjem programu Televizije Crne Gore rekao da statistika pokazuje da je 2021. godine Ombudsman zabilješio tri predmeta rasne diskriminacije, 19 predmeta koji se tiču diskriminacije po etničkom osnovu, jedan koji se odnosi na vezu sa određenom manjinskom zajednicom, a 12 koji se tiču vjere.

“U 2022. godini etnička pripadnost je bila predmet u 49 slučajeva, što znači da dolazi rapidnog povećanja u tom smislu. Veza sa manjinskom zajednicom jedan slučaj, vjera sedam i jezik koji je prisutan takođe u sedam predmeta za prošlu godinu”, rekao je Bjeković.

Zaštitnik je rekao i da izvještaj Evropske komisije iz 2017. godine pokazuje primjere diskriminacije, pomenuvši napad na ruskog golmana tokom utakmice koja se igrala u Crnoj Gori.

“Ispod radara nam je prošlo ono što se dešavalo nedavno u Budvi, prilikom sprječavanja koncerta ukrajinske roock grupe. Ako je to utemeljeno na nacionalnoj pripadnosti, onda je to rizično”, kazao je Bjeković.

Naveo je da se radi na Nacrtu zakona o zaštiti diskriminacije, te da su angažovani i strani eksperti, ali je istakao da treba imati u vidu da ne može svaka životna situacija da se podvede pod određenu normu, i obrnuto.

“Zakon ne može da promijeni svijest društva, a na tome se mora raditi u vrlo bliskom periodu”, ispričao je, izumeđu ostalog Bjeković.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Majkl Pens predao dokumente za predsjedničku kandidaturu

Rojters nije u mogućnosti da odmah potvrdi autentičnost prijave na veb stranici Komisije. Pens...

Sjutra promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalim

Ujutru je na sjeveru po kotlinama moguća magla. Kako je saopšteno iz Zavoda za...

Milatović i Đurović prisustovali prijemu povodom šeste godišnjice učlanjenja...

Domaćini prijema bili su predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i rukovodilac radom Ministarstva odbrane ministar Filip...

Britanska vlada smjestiće na barže 1.000 migranata – tražilaca...

Još dvije barže - pored jedne koja bi u naredne dvije sedmice trebalo da bude usidrena u...

Predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne, politika se ‘preselila’...

Politikolog Predrag Zenović ocijenio je da aktuelna predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne. Smatra da se ulazi...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare