BJEKOVIĆ – RAJNKE: Reforme moraju biti bazirane na poštovanju i zaštiti ljudskih prava da bi bile efikasne

U Crnoj Gori i dalje je dosta podjela, predrasuda, stigmi i stereotipa, koje opterećuju naše društvo. Zadatak svih institucija sistema i nas nezavisnih institucija jeste da radimo na suzbijanju tih pojava. Veoma je važno da vratimo mlade u fokus, da gradimo generacije sa novim standardima i ciljevima, kako bi izbjegli matrice ponašanja zasnovane na podjelama, kazao je Bjeković.

Sve reforme koje vode napretku crnogorskog drušva moraju biti bazirane na poštovanju i zaštiti ljudskih prava da bi bile održive i efikasne, poručeno je na sastanku ombudsmana Siniše Bjekovića i ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke.

Zaštitnik Bjeković predstavio je organizacionu strukturu i način funkcinisanja institucije, navodeći da veliko zadovoljstvo predstavlja kada se povrede prava građana otklone u toku vođenja postupka.

“U Crnoj Gori i dalje je dosta podjela, predrasuda, stigmi i stereotipa, koje opterećuju naše društvo. Zadatak svih institucija sistema i nas nezavisnih institucija jeste da radimo na suzbijanju tih pojava. Veoma je važno da vratimo mlade u fokus, da gradimo generacije sa novim standardima i ciljevima, kako bi izbjegli matrice ponašanja zasnovane na podjelama”, rekao je Bjeković.

On je ukazao na važnost međunarodnih izvještaja u oblasti ljudskih prava i vladavine prava u Crnoj Gori, za nezavisan i realan pregled stanja stvari, navodeći primjer američkog State Departmenta.

Tokom posjete instituciji Zaštitnika, Rajnke je iskazala poštovanje za rad Ombudsmana u Crnoj Gori, ukazujući na važnu ulogu u zagovaranju jednakih prava za sve građane.

“Primjećujemo vrlo pozitivan utisak koji ostavlja rad Ombudsmana u javnosti i ohrabrujemo dalje jačanje pozicije vaše institucije, koja ima centralnu i važnu ulogu u zaštiti i promociji ljudskih prava građana, kao temeljnim vrijednostima demokratskih društava”, kazala je ona.

Rajnke takođe smatra da je zaštita ljudskih prava i sloboda i dalje vrlo osjetljiva u zemljama regiona, te da treba unaprjeđivati razumijevanje i prihvatanje uloge ombudsmana od strane organa izvršne vlasti, prvenstveno u pogledu poštovanja upućenih preporuka, ukazivanja i mišljenja.

Sagovornici su saglasni da su potrebne dodatne i kontinuirane aktivnosti za suzbijanje rasizma i da treba glasno govoriti o svim incidentima i negativnim primjerima, kojih je nažalost bilo u proteklom periodu. Takođe su saglasni da je potrebno raditi i na ujednačavanju prakse nadležnih organa u primjeni standarda ljudskih prava.

Sastanku su u ime Ambasade SAD-a prisustvovale i političko-ekonomska savjetnica Sarah Krech i političko-ekonomska asistentkinja, Milena Labović kao i savjetnice Ombudsmana Jovana Đurović i Milana Bojović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đukanović sa Mišelom: Crna Gora pouzdan partner EU i...

“Sa predsjednikom Šarlom Mišelom na marginama NATO samita o prevazilaženju prepreka za napredak regiona u procesu integracije....

Protjerani Božović i bez diplomatske legitimacije prima platu 4.400...

Međutim, kako tvrde crnogorski zvaničnici, tome je došao kraj – Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore vraćene su...

FOTO: Objava Krivokapića izazvala dilemu da li formira Demohrišćansku...

Objavu prate i brojni komentari na njegovoj stranici, koja je ponovo aktivna. Neki su negativni neki pozitivni,...

Intezivirati saradnju Crne Gore i Srbije u oblasti zaštite...

“Dvije ministarke su dogovorile potpisivanje Memoranduma o saradnji, kojim će se bliže definisati zajedničke aktivnosti u oblasti...

DEJAN RADONJIĆ je novi trener Panatinaikosa

On je u srijedu doputovao u Atinu u društvu agenta Miodraga Ražnatovića i tamo je postigao...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare