Bjelica: Meta sam ja, a ne paroh Marojević

Prof. dr Duško Bjelica, bivši predsjednik UOUCG

Nakon više od godinu dana vlasti nove uprave UCG , danas je po prvi put sjednica UOUCG otvorena za javnost. Meta sam ja, a ne paroh dr Nikola Marojević. Ako su je učinili javnom trebali su me pozvati na istu. Možda bih imao što reći i ’’domaćinima’’ i javnosti. Udruženim snagama tabloidi, Vlada Crne Gore i njeno čuveno ministarstvo x4, IN4S, Matica srpska i rukovodstvo Univerziteta Crne Gore pokušavaju lažnim revizijama i tekstovima da preusmjere pažnju sa današnjeg ustoličenja popa crkve Srbije na Univerzitetu Crne Gore.

Današnjoj sjednici prethode medijski natpisi koji se bave poručenim revizijama i stavljaju u fokus prof. dr Duška Bjelicu. Znaju to svi da ja nijesam ni na UCG ni na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje donosio odlue o blo kakvim isplatama. Ipak, stojim iza svega gdje se moje ime pominje po bilo kom osnovu. Naravno, nikad se nijesam krio iza drugoga. Navodi su netačni i nije sa UCG uplaćeno nikada 200.000,oo eura za Fakultet za sport i fizičko vaspitanje već po svim osnovama svim univerzitetskim jedinicama, među kojima je taj fakultet samo jedan od 21 . Ja sam dozvolio javni uvid u moje račune i prihode.

Naime, Univerzitet Crne Gore i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje su radili po Zakonu i Statutu što je utvrdila i DRI tokom njenog nadzora prošle godine koji je bio dugo očekivan.

Zlonamjerna je tvrdnja u medijima da je „revizija pokazala i nezakonite isplate na tom fakultetu od gotovo 200.000 eura u bruto iznosu u 2019 i 2020. godini po osnovu ličnih primanja (citati, recenzije radova …)“. Fakultet toliko novca nije niti gledao niti isplaćivao zaposlenima. Ove isplate, neuporedivo su niže od navedene cifre, vezane su za Pravilnik o postupku, uslovima vrednovanja i načinu nagrađivanja zaposlenih za poseban doprinos razvoju i međunarodnom pozicioniranju UCG i riječ je o nagradama ostvarenim u prethodnom periodu, a ne honorarima. Pravilnik je stupio na snagu još 2016.godine kada su se nagrađivali radovi objavljeni u časopisima na sci listama. Znači, 2019. godine isti je proširen na oblasti citati, recenzije, projekti i nagrađivanje najboljih naučnika svih jedinica i cijelog Univerziteta Crne Gore. Takođe, 2021.godine isti je još jedanput revidiran na način da su samo smanjeni koeficijenti za pojedine kategorije. Kada su u pitanju citati, nagrađuje se najviše 40 citata na godišnjem nivou, i to samo oni koji su u časopisaima sa bazama Scopus i Sci. Drugim riječima, sve jedno je da li ima neko 1000 citata ili 40, isplaćuje se nagrada samo za 40 citata. Takođe, studentski radovi se ne nalaze u ove dvije baze. Niti ih ima u nagradama.

Tendenciozno se ističe da je „Bjelica i svoj NVO finansirao od od novca sa Univerziteta“. Naime, Univerzitet Crne Gore je pomagao NVO organizacijama koje su organizovale međunarodne naučne konferencije bez izuzetaka na osnovu pristiglih zahtjeva sa svih fakultetskih jedinica.

Kada se sve uzme u obzir, jasno je da se ovakvim neprofesionalnim revizijama i naslovima žele diskreditovati ljudi koji su značajno doprinijeli razvoju Univerziteta Crne Gore i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, njihovoj finsnsijskoj stabilnosti i naučnom razvoju.

Već sam ranije saopštio , kada su „oslobodioci“ nezakonito zauzeli Univerzitet Crne Gore u januaru 2021. godine, i postavili sebe za rukovodioce, započeli su svakodnevne pritiske na neistomišljenike po pitanju daljeg razvoja Univerziteta i na one koji ne podržavaju šovinističku okupaciju Univerziteta i države Crne Gore. Smjenjuju se dekani i članovi UO UCG, šalju se interni revizori sumnjivog znanja i kredibiliteta za selektivne provjere iako je DRI izvršio reviziju UCG bez značajnijih primjedbi, saradnici ostaju bez posla samo zato što ne podržavaju šovinizam rukovodstva a istovremeno se njihovi popovi zapošljavaju i dovode za rukovodioce UCG-a.

Tada i sada svakodnevne revizije se rade po porudžbinii i iz najnižih pobuda. Radile su se i ranije, nama iza leđa dok smo još bili na funkcijama od strane onih koji su bili zaduženi vaninstitucionalno da se time pozabave a koji su kasnije i postavljeni da vode poslove revizije na Univerzitetu. Selektivne su, paušalne, zlonamjerne, optužujuće. Fakultete i pojedince, naravno i poslovanje Rektorata UCG u prethodnom periodu pratile su brojne provjere. Ipak, izgleda da kredibilitet DRI nije bio garancija za profesionalno odrađen posao, pa je po nalogu rektora Vladimira Božovića nastavljeno sa onim selektivnim revizijama koje su prethodile ovoj zvaničnoj. Glavna meta sam bio ja, a naravno i nezakonito razriješeni rektor Nikolić. To traje i danas. Očigledno imaju višak vremena. To je susština otvorene sjednice UOUCG za javnost.

Na kraju 2020. godine smo ostvarili pozitivno finansijsko poslovanje tako da je na svim računima Univerziteta zaključno sa 31.12.2020. godine ostalo 14,9 miliona eura sopstvenih sredstava, a na dan mog odlaska sa funkcije predsjednika UO UCG, u januaru 2021. godine, na računima Univerziteta ostalo je 14,5 miliona, sa svim izmirenim obavezama.

Takođe sam rekao da je prethodnih dana javnosti smišljeno bačena udica sa veoma prozirnim mamcem, koji su ipak mnogi progutali, jer je mamac konstruisan po istoj matrici kao i sve što se dešavalo u prethodnih godinu i nešto dana a vezano je za Univerzitet Crne Gore. Naime, imenovanje paroha dr Marojevića u UOUCG je samo očekivan i realan slijed događaja svemu onome što mu je prethodilo.

Objasnio sam , Vlada prof. dr Zdravka Krivokapića podržana od onih čiju je listu predvodio, a čiji je prethodno paravan bila prije poslednjih parlamentarnih izbora NVO ’’Ne damo svetinje’’ koju su uglavnom sačinjavali pojedini nastavnici i saradnici na UCG – u.U stvari to je bio većinski paket iz sastava Matice srpske u Crnoj Gori i portala IN4S kojima rukovodi, osmišlja ih i u pozadini se uvijek vješto krije iza drugih aktuelni rektor UCG prof. Vladimir Božović. Da, uvijek u pozadini i manirom iskusnog obavještajca. U prvom planu je kad je u pitanju samoreklamerstvom nad tuđim radom i rezultatima.

Isto tako, i iza predloga da se u UOUCG imenuje paroh Marojević u stvari ne stoji Krivokapićeva Vlada, niti suštinski ministarka Bratić, koja je kao i Zdravko Krivokapić i Vladimir Božović pa i ministar prof. dr Ratko Mitrović u stvari iz istog ’’depoa’’. Hoću reći predlog da paroh dr Marojević bude izabran u UOUCG je za pismene ljude predlog rektora Vladimira Božovića predsjednika Matice srpske u Crnoj Gori i uredjivača portala IN4S. Predlog je samo procesuirao organ koji na to ima pravo.

Vlada Crne Gore je imenovala na svojoj prvoj sjednici, nakon konstituisanja, pet novih članova UOUCG: prof. dr Vladimira Božovića, dr Budimira Aleksića, dr Milenu Burić, prof. dr Milijanu Novović Burić (svi su iz NVO ’’Ne damo svetinje’’), a kasnije im pridružila i Milicu Kadović Đorojević. I naravno prof. dr Rajku Glušicu iz koalicije ’’Crno na bijelo’’. To je uslovilo izborom prof. Rajke Glušice kao političke ličnosti, koju je imenovala Vlada naknadnim izborom na funkciju predsjednice UOUCG. Na prvoj narednoj sjednici UOUCG nezakonito je smjenjen rektor Nikolić i izabrana politička ličnost Vladimir Božović za vršioca funkcije rektora. Na tim ključnim funkcijama su se po prvi put od osnivanja UCG našle političke ličnosti.

Pitao sam : Što bi mogao predloženi paroh dr Marojević učinjeti na Unierzitet da bude gore po UCG ili državu Crnu Goru a što nijesu već uradile njegove kolege iz UOUCG? Oni jedino ne nose mantiju. Iako poštujem sve religije i vjere, saglasan sam da svestenim licima ipak nije i ne može biti mjesto u upravljačkim organima UCG kao ni u drugim državnim organima. Ne poričem da paroh dr Marojević ima ustavno i zakonsko pravo da bude izabran, ali po mom sudu to nijesu civilizacijska dostignuća.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare