Bjelica: Smjene revanšističke, autonomija Univerziteta Crne Gore narušena

Smjene koje su se događale na Univerzitetu Crne Gore su politički i revanšistički čin, ocijenio je redovni profesor UCG Duško Bjelica, u emisiji Znam da znaš, Gradske radio televizije, dodajući da je autonomija Univerziteta narušena.

On je kazao da su obrazovni sistem u Crnoj Gori obilježili višestruki problemi.

“Pandemija koronavirusa je redukovala nastavu, ali je održavana na zadovoljavajućem nivou. Smjene koje su se događale na UCG i nižim nivoima su politički, revanšistički čin. Ne može biti da su, od 200 smijenjenih ljudi, svi loše radili”, naveo je Bjelica.

Prema njegovim riječima, autonomija državnog Univerziteta je narušena, imajući u vidu način na koji su postavljeni aktuelni rukovodioci UCG.

Podsjeća da je ostavku na mjesto predsjednika Upravnog odbora UCG podnio prije godinu.

“Da je nijesam dao, bio bih smijenjen. Neprimjereno je djelovanje na UCG, jedna ekipa je došla partijski i preuzela funkcije na način kakav nikad nije zapamćen. Otkad postoji UCG, politička ličnost koju je imenovala Vlada nikada od strane Upravnog odbora nije izabrana za rektora. Predsjednik Upravnog odbora UCG nikada nije biran od strane osobe koju je imenovala Vlada po partijskom ključu”, tvrdi Bjelica.

Kaže da je sadašnji predsjednik Upravnog odbora UCG izglasan javno, bez prethodnih predloga, a kad je izabran aktuelni rektor, na istoj sjednici je razriješen prethodni, bez ikakvog postupka.

“Na taj način, dvije osobe koje je imenovala vlada su, kao članovi partija, imenovani u Upravni odbor i zauzeli dvije ključne funkcije na Univerzitetu”, naglasio je Bjelica.

Komentarišući navode premijera Zdravka Krivokapića da Univerzitet nije partijska ustanova, kaže da nije sporno što je nova vlast zauzela funkcije na Univerzitetu, “ali jeste što ih brani na neprimjeren način, nedostojan akademske zajednice.”

On je rekao da protiv paroha Nikole Marojevića, koji je imenovan za novog člana Upravnog odbora UCG, nema ništa i ocijenio da je, po referencama, više dao nauci od prof. Rajke Glušice, predsjednice Upravnog odbora.

“Ipak nijesu civilizacijska dostignuća da svešteno lice bude u organima upravljanja Univerziteta, iako po Ustavu i zakonima to nije zabranjeno. Aktuelna Vlada je htjela da pošalje poruku da takvo lice treba da se nađe u Upravnom odboru, jer je većina iz te baze. Smatram da to nije dobra poruka”, poručio je Bjelica.

Nijesu tačni navodi o finansiranju NVO iz sredstava Univerziteta

Odbacio je optužbe da je finansirao sopstvenu nevladinu organizaciju iz sredstava koja su bila namijenjena za Fakultet za sport i fizičko vaspitanje.

“Tačno je da je bilo više revizija, poručenih, namještenih, izmišljenih. Dok sam bio jedan od članova rukovodstva Univerziteta, traženo je da na UCG što prije uđe Državna revizorska institucija. Nemam informaciju da su pronašli bilo kakve nepravilnosti”, navodi Bjelica.

Nije tačno, dodaje, ni da je osnovao NVO iz sredstava Univerziteta.

“Te NVO nijesu ni osnovane kad sam bio predsjednik Upravnog odbora. Revizor ne može da tvrdi da li je nešto ustavno ili neustavno, već to radi Ustavni sud. Cijela revizija se zasniva na neustavnom pravilniku”, rekao je Bjelica.

Govoreći o inicijativi Centra za građansko obrazovanje za preispitivanje etičkog rada i tvrdnji da je studente primoravao da citiraju njegove radove, poručuje da je riječ o netačnim i iskonstruisanim konstatacijama.

“Teza da sam uvećavao citate da bih imao neku korist, ne pije vodu. Unaprijed mi je presuđeno, nijedan moj dokaz nijesu uzeli u razmatranje. Što se tiče iznijetih navoda u kazni koju je donio Etički odbor, kao i u priloženim dokazima protiv mene, uopšte nema osnova da sam bilo šta tako uradio. Nadam se da će neko sagledati dokaze i vidjeti da sam bio žrtva manipulacija i revanšizma”, zaključio je Bjelica.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare