Bjelica: UCG se ne bavi razvojem, već neistomišljenicima

Piše: Duško Bjelica, redovni profesor i bivši predsjednik UOUCG

Rukovodstvo Univerziteta Crne Gore se više bavi  kako nanijeti štetu neistomišljenicima nego razvojnim programima ove visokoškolske ustanove. Tako su otvoreni, zatvoreni i još uvijek traju brojni procesi protiv neistomišljenika koji se, kako je više puta saopštavano, ogledaju u razrješenju pojedinih članova UOUCG, smjeni rektora, smjeni dekana, neizborom dekana, razrješenjem pojedinih članova iz drugih univerzitetskih tijela i odbora, neizborom saradnika u nastavi, neraspisivanju redovnih konkursa za izbor u akademska zvanja nastavnicima …

To se, naravno, radi planski sa jasno prepoznatom  namjerom za instaliranje podobnih (uglavnom partijskih saboraca), poslušnih i onih, koji, kako sami kažu, kao svoju glavnu i jedinu referencu navode da su osobe od najvećeg povjerenja nezakonito ustoličenog rektora Vladimira Božovića, čije egzekucije verifikuje potpuno partijski remontovani UOUCG.

Što je UCG  trenutno najgore rangiran na svjetskim listama u januaru 2022. godine po svim mjerenjima u odnosu na polugodišnje rezultate u poslednjih dvije godine ne smeta rukovodstvu ove visokoškolske obrazovne i naučne ustanove. Nerad i neznanje na UCG manifestuje se sve očiglednije negativnim trendom  kretanja samog UCG na medjunarodnim rang listama internacionalizacije svih svjetskih univerziteta. Osim pada na generalnoj listi, pad UCG se bilježi i na drugim poljima po mjerenjima koja sprovodi međunarodno kredibilni Webometrics.

Utiru pravo na javno mišljenje zaposlenima na državnom univerzitetu tako što izmišljaju i generišu procese, kažnjavaju nepodobne manipulišući činjenicama u čemu su neprevaziđeni i dobro obučeni. U tom stilu izmišljaju i pišu neistine kako bi me proglasili krivim. Etički odbor UCG je u stalnom zasijedanju protiv mene. Namještaju mi putem ’’službenih zabilješki’’ koje sami prave svjedočeći jedni drugima,nanovo, nešto što nijesam uradio. Nešto što nije tačno i čega nije uopšte bilo. Podmeću mi neistinite ’’udbaške zabilješke’’ da sam navodno prijetio članovima Vijeća Etičkog odbora prilikom njihove prethodno režirane i montirane presude protiv mene, bez ijednog jedinog dokaza, na njihovu ’’časnu riječ’’. Tako su kao ’’etičnici ’’ušli i u istoriju beščašća. Iste osobe su svjedoci i tuže i  sude. Takva praksa je zabilježena samo na UCG.

Na taj način skreću pažnju i sa negativnog finansijskog poslovanja na Univerzitetu Crne Gore u 2021. godini. Iako su tada ’’oslobodioci ’’ gromoglasno stigli da unaprijede rad Univerziteta Crne Gore, on je po svim parametrima neuporedivo slabiji nego što je bio prije njihovog partijskog dolaska na UCG. Nakon dolaska aktuelne partijske uprave u 2021. godini ostvareni prihodi UCG su  manji za 1.488.401,00 eura, a učinjeni troškovi na UCG su veći za 1.024.547,00 eura. To je evidentno po svim mjerljivim pokazateljima.

Gotovina na kraju 2021. godine je ukupno manja za 1.072.644,00 eura u odnosu na 2020.godinu. Tada su nakon nezakonitog partijskog preuzimanja čelnih funkcija na UCG naslijedili na svim računima UCG 14.9 milona eura što je evidentno po konsolidovnom završnom računu za rektorat i univerzitetske jedinice na kraju 2020. godine. Tim finansijskim nasleđem, sebi su obezbijedili komfor da i pored lošeg poslovanja ipak zadrže finansijski mir. Na računima UCG se nalazilo, između ostalog,  i  800.000,00 eura, namjenski obezbijeđenih, za isplatu dijela kredita zaposlenima na UCG za poboljšanje uslova stanovanja. Taj novac je ipak potrešen u druge svrhe prenamjenom.

Strah svake vlasti od slobode govora je smrtni udarac  demokratiji i temelj diktature ’’podobnih’’ i ’’lojalnih’’. Ali izgleda da nema ’’junaka’’ koji bi pozvao da prestane hajka  na neistomišljenike – da prestane ’’disciplinovanje’’ slobodoumnih. Izmišljenim i poručenim slučajevima, generisanjem bočnih procesa, stalnim traženjem izjava, preturanjem dokumentacije i friziranim revizijama skreće se pažnja sa ispred navedenog.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Brazil: Zbog obilnih padavina proglašeno vanredno stanje

Južna brazilska savezna država Santa Katarina proglasila je u četvrtak vanredno stanje nakon obilnih kiša koje su...

Danas oblačno, uveče kiša

Kako je saopšteno iz Zavoda hidrometeorologiju i seizmologiju, kratkotrajno će biti sunčanih perioda, prvenstveno na sjeveru.

Slavlje na ulicama Prištine, Kurti i Osmani čestitali Švajcarcima

Vozeći se u automobilima okićenim albanskim zastavama, građani Prištine, u petak uveče proslavili su pobjedu Švajcarske nad...

Zimske bolesti disajnih organa: Evo koji su simptomi i...

Tokom pandemije kovida-19 smo se uvjerili koliki je značaj mjera lične higijene i pojačanog opreza u prevenciji...

Satelitski snimak pokazuje da je glavno groblje u Mariupolju...

Kompanija je objavila dva satelitska snimka groblja jedan pored drugog, jedan od 29. marta i drugi od...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare