Izvor:Pobjeda

Bjelopoljski sud brutalno krši osnovna ljudska prava osumnjičenom

Nakon što je, kako se to u pravu kaže, iscrpio sva djelotvorna pravna sredstva, branilac Mojkovčanina pritvorenog 4. septembra zbog telefonskih prijetnji Vijestima, advokat Petar Drobnjak, u petak je, u pokušajima da vrati, kako smatra, nezakonito uskraćenu slobodu svom klijentu, žalbu dostavio i Ustavnom sudu, od kojeg očekuje da će, za razliku od bjelopoljskih djelilaca pravde, razumjeti suštinu ljudskih prava i omogućiti osumnjičenom da se u daljem postupku brani sa slobode, piše Pobjeda.

Drobnjak je u ustavnoj žalbi ukazao na povredu ljudskih prava i sloboda zajamčenih u članu 30 Ustava Crne Gore i članu 5 stavu 4 Evropske konvencije za ljudska prava i osnovne slobode.

Mojkovčanin T. J. i njegova porodica našli su se u žiži kada je politička partija Demokrate, čiji je lider aktuelni predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, 5. septembra, lažno optužila oca T. J., poznatog crnogorskog publicistu, objavivši mu i fotografiju, da je telefonom dan ranije pozvao sjedište stranke u Mojkovcu i brutalno im prijetio. Objavili su i transkript razgovora i najavili krivičnu prijavu. Ispostavilo se da ih je zvao T. J, istog dana kada i redakciju Vijesti, kao i da je tog 5. septembra kada su se oni oglasili on već bio u pritvoru i to od večernjih sati 4. septembra, po prijavi Vijesti.

Demokrate i njihov lider do danas se nijesu izvinili za lažne optužbe i informacije koje su plasirali javnosti.

Postupak protiv T. J. u slučaju Demokrata još je u toku, a za taj predmet nije mu izdato rješenje o pritvoru.

Obrazloženje

Advokat Mojkovčanina, od kada mu je klijent pritvoren, duže od tri sedmice, pokušao je svim dostupnim pravnim sredstvima da izdejstvuje da se brani sa slobode, ali uzalud.

U ustavnoj žalbi je zatražio od sudije Ustavnog suda da utvrdi povredu ljudskih prava T. J. prilikom donošenja rješenja Osnovnog suda u Bijelom Polju od 7. i 9. septembra, i da ukine rješenje od 9. septembra i predmet vrati sudiji za istragu na ponovni postupak, uz obavezu da odmah donese novu odluku.

Drobnjak očekuje i da sudije Ustavnog suda utvrde povredu ljudskih prava i sloboda zajamčenih u članu 30 Ustava Crne Gore i članu 5 stav 4 Evropske konvencije za ljudska prava i osnovne slobode „zbog radnje državnog organa – Osnovnog suda u Bijelom Polju sadržane u nečinjenju, odnosno u nepostupanju po prijedlogu za ukidanje pritvora, kao i da podnosiocu žalbe po osnovu povrede prava na slobodu, a na ime neosnovanog zadržavanja u pritvoru dosudi zadovoljavajuću novčanu satisfakciju zbog pretrpljenog duševnog bola“.

Advokat Drobnjak je još 14. septembra ovom sudu dostavio prijedlog za ukidanje pritvora T. J. ali do danas nije dobio odgovor.

U obrazloženju ustavne žalbe Drobnjak je objasnio da je u svim rješenjima pritvorski osnov njegovom klijentu obrazložen navodima da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke koje treba saslušati, kao i da „postoje posebne okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni izvršiti djelo kojim prijeti“.

“Ovakvi razlozi za određivanje pritvora i njegovo trajanje neprihvatljivi su iz razloga što ista suštinski ne sadrži obrazloženje u pogledu mogućeg uticaja na svjedoke, niti bilo kakve okolnosti koje ukazuju da će osumnjičeni izvršti krivično djelo koji prijeti”, naveo je Drobnjak.

Podsjeća i da su 11. septembra saslušani svi svjedoci u ovom predmetu čime, kako je istakao, prestaje jedan od pritvorskih osnova.

“Svako dalje njegovo zadržavanje u pritvoru bez prethodne provjere drugog pritvorskog osnova po našem mišljenju neosnovano je i protivno kako Ustavu Crne Gore, tako i Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i sloboda”, istakao je Drobnjak.

On podsjeća da je 14. septembra podnio zahtjev za ukidanje pritvora u kojem je ukazao na činjenicu da su svjedoci saslušani, kao i da ne postoji ni minimalni rizik da će „okrivljeni izvršiti krivično djelo kojim prijeti“. Ukazao je i na zdravstveno stanje osumnjičenog, o čemu postoje dokazi u spisima predmeta.

“Radnja Osnovnog suda koja se ogleda u nečinjenju, tačnije neodlučivanje po prijedlogu za ukidanje pritvora, dovodi do povrede prava na pritvor sadržan u članu 30 Ustava Crne Gore, a koji propisuje da lice može biti pritvoreno ili zadržano u pritvoru samo ako je to neophodno radi vođenja krivičnog postupka, što nije bilo u konkretnom slučaju, obzirom da se pritvor može odrediti samo u slučajevima ako se ista svrha ne može ostvariti drugom mjerom”, naveo je Drobnjak.

Podsjetio je i da je dužnost „svih organa koji učestvuju u krivičnom postupku da postupaju sa posebnom hitnošću ako se okrivljeni nalazi u pritvoru“, a sud se do danas nije oglasio na prigovor od 14. septembra.

Branilac T. J. ukazuje i da je ovakvim ponašanjem suda okrivljenom uskraćeno pravo na djelotvoran pravni lijek, koji je zagarantovan Ustavom i Konvencijom, jer „kako se ne odlučuje po njegovom prijedlogu, istom se uskraćuje i mogućnost žalbe na eventualno odbijanje“.

Drobnjak je upozorio i da se neosnovanim pritvorom narušava pretpostavka nevinosti njegovom klijentu, kao jedno od fundamentalnih načela krivičnog postupka.

Naglašava da je T. J. neosuđivan i da se „protiv njega nikada nije vodio čak ni prekršajni, a kamoli krivični postupak“.

“Pored tog, ODT u Bijelom Polju, a ni Osnovni sud u rješenjima u kojima je određeno zadržavanje, a zatim pritvor po ovom osnovu, nijesu razmatrali ni obrazlagali mogućnost primjene mjera nadzora čija se primjena, u slučaju postojanja rizika od ponavljanja ili izvršenja krivičnog djela, preporučuje”, naveo je on.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

Real iščupao bod, Atletiko slavi Žoao Feliksa, pobjede Liverpula...

Real je u problemu nakon dva odigrana kola u Ligi šampiona - Madriđani su nakon poraza od...

Svjetski šampion na 100 metara suspendovan na dvije godine

Svjetski šampion u trci na 100 metara, američki atletičar Kristijan Kolmen suspendovan je danas na dvije godine...

Maradona u samoizolaciji

Maradona se odlučio na ovaj potez jer je jedna njemu bliska osoba zaražena, a argentinski mediji navode...

Vučić uči njemački, objavio snimak na Instagramu

Vučić je u video-objavi na Instagramu kazao da Merkelovu svi slušaju s pažnjom u Evropi, pa i...

U Italiji skoro 22 hiljade novozaraženih, širom zemlje protesti...

Ministarstvo zdravlja Italije je objavilo da su u posljednja 24 sata registrovane 21.994 nove infekcije koronavirusom i...

NAJČITANIJE

Meteorolozi najavljuju jednu od NAJHLADNIJIH zima na Balkanu!

Kako je za Blic kazao Marko Čubrilo, profesor geografije i zaljubljenik u meteorologiju, čije prognoze rado čitaju...

Đukanović na Božić može raspisati nove izbore, ako mandataru...

Prema članu 92 Ustava Crne Gore, Skupština se raspušta ako ne izabere Vladu u roku od 90...

Abazović: Danas sam razgovarao sa Božovićem

On je na Tviteru napisao da se sa Božovićem sastao usljed povećane diplomatske aktivnosti koju je imao u...

BALKAN-Detalji rasturanja kokaina: Od “premijer lige” do “narkoaviona”, Šarićeva...

Dobri kontakti sa lokalnom mafijom Dobri kontakti s lokalnim kriminalnim grupama i pristup kokainu...

Škrelja poslanici Bošnjak: Ja jedino da dođem da se...

U raspravu su se uključili i poslanici Raško Konjević i Boris Mugoša. Poslanik Luiđ...
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare