Bratić: Kulturna i etnička baština naše zemlje reflektovana je njenim geografskim i prirodnim diverzitetom, koji je evidentan na malom prostoru

Visoki komesar za pitanja nacionalnih manjina OEBS-a Kairat Abdrahmanov sa svojom delegacijom danas je posjetio Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i tom prilikom razgovarao sa ministarkom prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnom Bratić i državnim sekretarom Damjanom Ćulafićem o važnim pitanjima vezanim za obrazovanje i integraciju nacionalnih manjina, saopšteno je iz tog resora.

Kako su naveli, na početku sastanka komesar Abrahmanov istakao je značaj ovog sastanka, naročito zbog relevantnih pitanja kojima se ovo Ministarstvo bavi, a odnose se na obrazovanje, jezik, društvenu koheziju i integraciju različitih manjinskih zajednica.

“Izrazio je posebno zadovoljstvo jer smatra da je Crna Gora u pogledu rješavanja ovih pitanja prepoznata kao primjer dobre prakse, te da je u tom smislu, na dobrom putu integracije u Evropsku uniju”, navedeno je u saopštenju.

Ministarka Bratić zahvalila se komesaru i njegovoj delegaciji na posjeti, dodajući da “multietničnost i multikonfesionalnost društva u Crnoj Gori predstavljaju veliki izazov u oblastima obrazovanja, kulture i ljudskih prava, upravo zbog specifičnosti svih manjinskih zajednica, naročito u vremenu tranzicije u kojem danas živimo”.

„Kulturna i etnička baština naše zemlje reflektovana je njenim geografskim i prirodnim diverzitetom, koji je evidentan na malom prostoru. Upravo ta različitost predstavlja naše najveće bogatstvo koje njegujemo i trudimo se da ga sačuvamo, i to je jedna od najvažnijih misija ovog Ministarstva“, izjavila je ministarka.

Takođe, dodaju iz resora, ministarka je izložila da se u obrazovnom sistemu dvojezična nastava na crnogorskom (srpskom, bosanskom, hrvatskom) i albanskom jeziku “organizuje na svim nivoima, te da se na albanskom jeziku nastava odvija u šest osnovnih škola”.

“U srednjem obrazovanju nastava na albanskom jeziku se realizuje u Privatnoj gimnaziji „Drita“ u Ulcinju, u muzičkim školama nastavu na albanskom jeziku ima 183 učenika/ca koji pohađaju Osnovnu muzičku školu u Ulcinju i Područnu ustanovu Osnovne muzičke škole “Vasa Pavić” u Tuzima, dok u visokom obrazovanju postoji Studijski program za učitelje na albanskom jeziku u Podgorici. Što se tiče zastupljenosti romske i egipćanske populacije, ministarka Bratić je istakla da u predškolskom vaspitanju i obrazovanju, u septembru 2021. godine, ukupno ima 192 RE djece, u osnovnim školama ima 1.856 osnovaca RE populacije , u srednjim školama u septembru 2021. godine, ukupno je bilo 207 srednjoškolaca, dok se 12 studenata romske i egipćanske populacije u akademskoj 2021/2022. godini , prema konačnoj rang listi prijavilo na konkurs”, dodaje se u saopštenju.

Bratić je ukazala na probleme sa kojima se suočavaju pripadnici RE populacije.

„Zabrinjavajuće mali broj pripadnika romske i egipćanske populacije koji upisuju srednje škole i fakultete predstavlja problem na koji će se MPNKS fokisirati u narednom periodu, a koji je uzrokovan kulturološkim specifičnostima ove populacije kao što su sklapanje ranih brakova i napuštanje škole, naročito kad su djevojčice u pitanju. Uvjerena sam da uz sistematski, multidisciplinaran pristup, možemo naći adekvatan model rješavanja problema, što znači da sve intitucije sistema, udruženja i organizacije koje se bave ovim pitanjem treba da se uključe u program sa ciljem podizanja svijesti ove populacije o značaju obrazovanja i mogućnosti koje ono pruža”, saopštila je Bratić i dodala da su nam za rješavanje ovog kontinuiranog problema neophodni primjeri dobre prakse u okruženju, na koje ćemo moći da se oslonimo i preduzmemo konkretne akcije.

Visoki komesar Abdrahmanov pozdravio je zalaganje MPNKS za unapređenje prava pripadnika manjinskih naroda, ističući da će njegova kancelarija, kao i kancelarija Savjeta Evrope u Crnoj Gori, sa kojom ostvaruje odličnu saradnju, biti na raspolaganju Ministarstvu za sva pitanja i podršku u uvoj oblasti.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bogdanović: Krivokapić bio potpuno u pravu kada je rekao...

Ističe da smo jedina država u kojoj vlast organizuje proteste protiv sebe. " Jedina...

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije: Milanović postao državni neprijatelj Ukrajine

Tačnije, njegovo ime nalazi sa na ekstremističkoj stranici Mirotvorac, koja objavljuje lične podatke samoproglašenih neprijatelja Ukrajine.

Janović: Svi zajedno moramo konačno staviti do znanja da...

" Svi zajedno moramo konačno staviti do znanja da je za nasilje i nasilnike-nulta tolerancija! Mnogo tužan...

Šolc u posjeti Bijeloj kući 7. februara

Oni će posebno razgovarati o obavezi da nastave diplomatskim putem i da udruženim naporima odvrate Rusiju od...

U Engleskoj maske i kovid-propusnice više nijesu obavezne

Ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je da mjere mogu da se ukinu, zahvaljujući uspješnom procesu vakcinacije i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare