Cirkularna ekonomija kao put oporavka i razvoja u 21. vijeku

Druga međunarodna konferencija Zeleni dani 2020 – Redefinisanje razvoja koja je održana kroz seriju dvodnevnih virtuelnih razgovora, završena je danas, a okupila je više od 400 učesnika iz dvadeset zemalja svijeta. Organizatori konferencije, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Vlada Crne Gore i Privredna komora Crne Gore konferenciju su organizovali na Zoom platformi, a prenos uživo svi zainteresovani mogli su pratiti i na društvenoj mreži Facebook i platformi YouTube.

U ime organizatora, konferenciju su otvorili potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, direktorka Regionalnog biroa UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Mirjana Špoljarić Egger i potpredsjednik Privredne komore Crne Gore, Danilo Gvozdenović. Uvodno obraćanje na konfrenciji imao je eminentni stručnjak iz oblasti cirkularne ekonomije Janez Potočnik, kopredsjedavajući UN Međunarodne ekspertske grupe za resurse, i bivši evropski komesar za životnu sredinu.

“Na konferenciji su razmotreni izazovi i potreba prelaska sa linearnog na model cirkularne ekonomije, nove strategije upravljanja resursima, razvoj novih poslovnih modela, upravljanje inovacijama, ambiciozni klimatski ciljevi i Evropski zeleni dogovor kao mapa puta za postizanje održivosti ekonomije EU, te oporavak sektora turizma u veremenu krize izazvane pandemijom COVID-19″, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Konferencija je okupila snažnu mrežu domaćih i međunarodnih eksperata, predstavnika vlada, ministara, diplomata, kreatora javnog mnjenja iz svih relevantnih sektora – industrije, politike, tehnologije, nauke, poslovanja, finansija i zaštite životne sredine – koji su razgovarali o temama koje definišu našu budućnost. Uvjereni smo da je konferencija pružila platformu za relevantan dijalog između nauke i politike i da će biti izvor inspiracije za snažniju saradnju i sprovođenje Agende 2030.

“Zeleni dani 2020 – Redefinisanje razvoja” organizovani su u partnerstvu sa 5. Konferencijom o cirkularnim promjenama i dio su ekonomskog „Karavana o cirkularnim promjenama 2020”. Više informacija o konferenciji i glavne zaključke događaja možete pronaći na zvaničnom veb sajtu konferencije – www.greendays.me, kao i nalozima na društvenim mrežama Facebook, LinkedIn, Instagram i Twitter.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Vulin posjetio bolnicu u Novom Pazaru, a prije devet...

Međutim, postavlja se pitanje kako je ministar odbrane otišao u tu posjetu, pošto...

MCP SPC: Sramne i neistinite kvalifikacije ministra odbrane

"Kao i njegovi istomišljenici, potpuno prenebregava činjenicu da su Mitropolija, ali i Episkopski...

Kusovac negativan na koronavirus

Kusovac se nalazi u karantinu u Igalu nakon što je prekršio samoizolaciju, zbog...

Federer: Morao sam da odlučim da li želim da...

Federer je ove godine dva puta operisao koljeno, zbog čega je najavio da...

Italija nije zemlja za zaposlene majke, pandemija im samo...

Prije pandemije, prema podacima Nacionalnog Instituta za rad (INL), gotovo 38 hiljada žena je, nakon porođaja dalo...

NAJČITANIJE

Gdje je danas “dječak vještac” čije su slike užasnule...

Mali Houp tada je imao dvije ili tri godine i preživio je zahvaljujući Anji i organizaciji koju...

Dabović: Odbila sam SEKS sa PRESJEDNIKOM i otjerali su...

Svašta sam doživjela u karijeri. Događalo mi se i da mi nude velik novac za jednu noć,...

DR MUHAMED BOROGOVAC: Blaćenjem Crne Gore i Đukanovića IFIMES...

Borogavac je devedesetih godina prošlog vijeka napustio Bosnu i Hercegovinu, nakon sukoba sa politikom tadašnjeg predsjednika Alije...

Auto litija uz trobojke u Beranama i Andrijevici (VIDEO)

Automobili sa srpskim zastavama, formirajući kolonu, krenuli su iz Berana u pravcu Plava.

Srpski infektolog demantovao Vučića: PCR dijagnostika se radi u...

Kako je kazao profesor Medicinskog fakulteta, infektolog i bivši direktor klinike za zarazne bolesti Dragan Delić, PCR dijagnostika koja...

Komentari

avatar