Izvor:Dan

Čistka hiljadu zaposlenih u prosvjeti

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Damir Šehović, kazao je na sjednici da predloženim izmjenama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, planirana je čistka 1.000 zaposlenih u prosvjeti.

Poslanici skupštinskog Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport usvojili su juče predlog budžeta za 2021. godinu i izmjene Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju. Poslanici su zaključili da je odobrenih 216.000.000 eura za četiri oblasti nedovoljnom, jer je resorno Ministarstvo tražilo četiri miliona više.

Šehović je kazao da se predloženim zakonom želi obračunati sa prethodnom Vladom i da na ovaj način ne postajemo nepolitizovano društvo.

“Cilj ovog zakona je satiranje institucija. Ovo niko nikad nije uradio i ovo vam se može vratiti kao bumerang. Ovo je nakaradni predlog zakona i ovo neće dozvoliti građanska Crna Gora. Ovo je satiranje prosvjetnog resora, da bi se promijenila krvna sliku u državi. Zašto nijeste uključili nevladin sektor, zašto nije bilo javne rasprave i nije uključen Sindikat prosvjete. Na ovaj način se nastavlja po starom. Znate li da imamo obrazovne ustanove koje su fabrike para, zbog toga smo htjeli da rasporedimo taj prihod za sve škole. Taj novac je bio namijenjen za Fond za kvalitet”, kazao je Šehović.

Poslanik URE Miloš Konatar kazao je u ime grupe poslanika koji su predložili izmjene, da je cilj da imaju efikasnije školske i upravne odbore. On je kazao da će izmjenama zakona biti propisan izbor novih školskih odbora i pomoćnika direktora.

“Donošenjem ovog zakona se kreće u reizbor školskih odbora i direktora škola, kako bi sa ustanovama rukovodili kvalitetniji menadžeri. Propisuje se drugačija struktura školskih upravnih. odbora, pa se povećava broj predstavnika zaposlenih u organima upravljanja a smanjuje broj predstavnika Ministarstva. Tražimo da školski odbori imaju dva prestavnika zaposlenih i dva ministarstva. Predložili smo da u stručnim školama budu dva predstavnika zaposlenih i tri u Ministarstvu. Cilj je decentralizovati ustanove i povećati odgovornost zaposlenih. Mijenja se uslov za izbor direktora, umjesto dosadašnjih pet, uslov je sedam godina iskustva, kako bi došli do kvalitetnih rukovodioca”, kaže Konatar.

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović poručio je Šehoviću da je imao direktore koji su preko 16 godina na tim funkcijama, što nije po zakonu.

Poslanici opozicije i vlasti su značajan dio sjednice proveli u raspravi da li treba mijenjati nastavne programe, posebno za crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost.

Poslanica URE Božena Jelušić je kazala da je od 2009. godine počela politizacija škola i izbacivanje nepodobnih autora iz školskih programa.

Poslanici opozicije su kritikovali i izmjene Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju kojim će biti direktori škola, pomoćnici direktora i školski odbori. Ona je kazala da je neophodna depolitizacija uprave škola.

“Udžbenike su radili za dva mjeseca i dešavale su se greške. Tvrdim da je do 2009. godine udžbenik za ovaj predmet bio najbolji u regionu. Onda se to promijenilo, sklonjeni su autori, među kojima i ja. Škole su politizovane i ako budemo nastavili tim tempom, samo ćemo nazadovati”, kazala je Jelušić.

Poslanik Demokratskog fronta Dragan Bojović zatražio je da dio novca iz budžeta bude usmjeren za promjene nastavnih programa kako bi se vratili najveći pisci sa ovih prostora u udžbenike. On je kazao da za svako rješenje u školi moraju da se dogovaraju, jer imaju šaroliku parlamentarnu većinu.

“Nedovoljno je novca za razvoj obrazovanja, jer društvo počiva na ovim vrijednostima. Gubili smo mlade obrazovane ljude koji su išli u druge države. Mi smo ranije imali dobro opšte obrazovanje. Nakon toga je došlo do eksperimentisanja kada smo došli do brisanja umjetničkih i duhovnih vrijednosti iz naših programa. Tako da smo došli u situciju da naše obrazovanje postavimo na prave temelje. Tražimo da se unaprijedi kvalitet nastave. Postoji stavka za unaprjeđenje kvaliteta obrazovanja. Šta je sa pripremom i izdavanjem udžbenika u budžetu. Da li će se tu nešto mijenjati. Sklonjeni su neki velikani, stradali su Dučić, Šantić, skraćen je Njegoš. Pored ovih stambenih kvadrata koji su sticani, nazadovali smo u temeljnim vrijednostima”, kaže Bojović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U Hrvatskoj više nijesu obavezna dnevna svjetla na automobilima

U skladu sa hrvatskim Zakonom o sigurnosti saobraćaja prometa, duga i kratka svjetla na motornim vozilima ne...

Crna Gora izrađuje Procjenu kapaciteta za odgovor na različite...

On je, na četvrtom Konsolidacionom sastanku Procjene sposobnosti upravljanja rizicima Crne Gore, koji je organizovao Direktorat za...

Problemi u Luci Kotor: Kako u zakonske okvire uvesti...

Kompanije Sea pioneer i Luka Kotor AD, 2020. godine pobijedili su na tenderu za koncesije za lučku...

PEN centar: Napad na Darmanovića motivisan mržnjom prema Crnogorcima...

Zabrinjava ali ne iznenađuje to što su izostale reakcije predstavnika Vlade Crne Gore ovim povodom, navode iz...

Chat sa ChatGPT: Zajedničkim radom možemo ublažiti štetu od...

GPT je akronim za generativni obučeni transformer (Generative Pre-trained Transformer) koji je izuzetno dobar u pisanju eseja,...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare