Crna Gora privlačna destinacija za digitalne nomade, Glavni grad baza za poslovanje

Deset digitalnih nomada koji su značajni na globalnoj sceni ove zajednice uživali su u višednevnom putovanju i obilasku prirodnih i kulturnih znamenitosti Crne Gore. Sa preko tri miliona pratilaca na društvenim mrežama kumulativno, digitalni nomadi su tokom svog putovanja promovisali našu zemlju kao oazu za digitalne nomade, saopšteno je iz Glavnog grada.

Nakon pet dana obilaska svih djelova Crne Gore, njihov boravak je zaključen konferencijom Montenegro 4 Digital Nomads u Podgorici, koju su organizovali NEST Coworking i Montenegro Digital Nomads Collective, u saradnji sa Glavnim gradom i Nacionalnom Turističkom Organizacijom. Pored poznatih nomada, jedan od panelista bio je predstavnik Glavnog grada, Dzemal Lekić, direktor Centra za informativni sistem.

“Crna Gora je atraktivna destinacija za digitalne nomade zbog svojih prirodnih ljepota, povoljne klime, niskih troškova života, sigurnosti i blizine većim evropskim gradovima. Podgorica, kao glavni grad Crne Gore i administrativni, privredni, kulturni i akademski centar, takođe ima šta da ponudi za digitalne nomade. Raznovrsnost njegove prirode i kulturnog nasljeđa je ogromna i može biti prava stvar za otkrivanje radnog vremena, ali i prepoznatljive konfiguracije, tako da digitalni nomadi mogu na najbolji način da iskoriste svoje vrijeme i kombinuju posao, razonodu i zadovoljstvo.Brojne ruralne sredine udaljene su samo pola sata od centra grada, što im obezbeđuje mir i tišinu kao i blizinu svih potrebnih sadržaja za svakodnevni život”, kazao je direktor CIS-a Dzemal Lekić.

On je istakao da je cilj privlačenja digitalnih nomada razvijanje novih ideja i povećanje poslovne aktivnosti u našem gradu. Takođe, u poređenju sa drugim destinacijama u Evropi, Podgorica je idealno mjesto za život i rad bez velikih gužvi, samo 40 minuta udaljen od obale, a 30 od nove skijaške destinacije u Kolašinu, što ga čini još atraktivnijim. Osim toga, Podgorica je jedan od najzelenijih gradova u Evropi, prvi u regionu i peti u čitavoj Evropi po zelenoj površini u urbanism sredinama, dodao je Dzemal.

Izvršna direktorka Plumia organizacije i direktorka za specijalne projekte u SafetyWing kompaniji, Lauren Razavi najavila je da Plumia radi na kreiranju Nomad propusnice koja će digitalnim nomadima omogućiti da slobodno putuju u preko 10 zemalja 2025. godine, a cilj je da sve zemlje svijeta priznaju ovaj dokument do 2030. godine.

“Značaj inicijative je da pomogne zemljama u razvoju da privuku digitalne nomade, a da istovremeno otvori razvijene zemlje za digitalne nomade” naglasila je Lauren.

Jedna od panelista, Tamara Džuver, ekspertkinja za digitalnu transformaciju i bivša koordinatorka Programa za privlačenje digitalnih nomada, istakla je važnost vize za digitalne nomade:

“To je značajan dokument na kom je prethodna Vlada počela da radi, a sada se nalazi u skupštinskoj proceduri. Nadam se da pričamo o danima ili sedmicama kada se radi o usvajanju ovog dokumenta čime se regulativno stvara dobra osnova za dolazak digitalnih nomada koji će, ovim putem, moći da borave do 2 godine u Crnoj Gori. Sada je značajno da organizacije poput Montenegro Digital Nomads Collective i coworking prostori poput NEST-a pomognu u promociji zemlje projektima poput ovog”, kazala je Džuver.

“Osnivač prve zajednice digitalnih nomada u Izraelu, Dean Kuchel kazao je da je Crna Gora je sjajna zemlja za digitalne nomade.

“Moj cilj je da dovedemo digitalne nomade ovdje, ali na način da lokalno stanovništvo ima koristi od toga. Želim da nomadi koji zarađuju po 3 000 eura mjesečno doprinesu ekonomiji tako da i stanovnici zemalja poput Crne Gore dođu do te zarade”, zaključio je Dean.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Joković: Dronovima će kontrolisati eksploataciju šuma, pijeska…

Dronovi će, kako je Joković kazao u emisiji “Okvir”, snimati cijelo područje Crne Gore.

Novaković Đurović: Prostorni plan do oktobra, otvorni za predloge...

Urađen je, kako je saopšteno, koncept Prostornog plana koji je dostupan za predloge i sugestije.

Kamberi Vučiću: Devedesetih ste hapsili tog mladića, a sada...

Kamberi je najprije rekao da prihvatanje francusko-njemačkog prijedloga "neće biti lako zbog antialbanskog narativa i narativa o...

Internet se utrkuje da pogodi koju seriju poslanik gleda...

Znamo da Vučić umije da bude strog prema svojim stranačkim kolegama, da umije da ih prekori kad...

Kremlj komentarisao najavu Vučića da će Srbija možda morati...

Peskov je rekao da Rusija njeguje svoje odnose sa Srbijom te da vjeruje da ti odnosi imaju...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare