Izvor:Pobjeda

Damjanović: Narednih dana isplata “trinaeste penzije”

Penzioneri sa primanjima ispod 790 eura dobiće ''trinaestu penziju'' narednih dana, saopštio je ministar finansija, Aleksandar Damjanović. Visina primanja zavisiće od visine penzije.

– Obećali smo da ćemo zbog narušavanja životnog standarda pokušati da damo pdoršku, ukupne vrijednosti od 17 miliona eura, i biće isplaćeno narednih dana. Mislim da podrška dolazi u pravo vrijeme, decembar je mjesec sa najvećim troškovima. To će biti po ustaljenom modelu, preko pošte – rekao je Damjanović za TV Vijesti.

On je kazao da će do 200 eura primiti oni koji uobičajno primaju iznos do prosječne penzije (360 eura), sto eura oni koji primaju prenzije od 360 eura do 450 eura, a 50 eura pomoći oni čije su penzije od 450 eura do “potrošačke korpe” koja je po podacima Monstata oko 790 eura.

– Procijenili smo da je gornji limit iznos potrošačke korpe što je skoro 800 eura. Preko toga se ne može govoriti o podršci. Penzija preko 800 eura je koliko-toliko pristojno – kazao je Damjanović.

Budžetom za narednu godinu, kako je podsjetio, predviđen je i rast zarada u javnom sektoru, pa će doći i do povećanja, odnosno usklađivanja penzija, dva ili tri puta u toku godine.

Damjanović je kazao da očekuje podršku dijela opozicije za predlog budžeta.

– Bilo bi dobro da nađemo konsenzus oko tih stvari makar i da taj dio sačuvamo od dnevne politike. Raspravu očekujem u pretposljednjoj sedmici decembra – rekao je Damjanović.

Kad je riječ o najavljenim naknadama za novorođenčad, Damjanović je kazao da, ukoliko se usvoji zakon do kraja godine, isplata može da počne 1. februara budući da je sedam miliona eura već obezbijeđeno za tu namjenu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Letovi sa tivatskog preusmjereni na podgorički aerodrom zbog jakog...

U pitanju su četiri leta, tri za Beograd i jedan za Istanbul. Takođe i...

Nikolić: Raduje interesovanje američkih kongresmena za dinamiku unutrašnjih političkih...

“Raduje interesovanje američkih kongresmena za dinamiku unutrašnjih političkih procesa, posebno u kontekstu rasprostranjenog ruskog uticaja u regionu...

U Iranu pomilovane desetine hiljada zatvorenika

„Pomilovani su zatvorenici koji nisu optuženi za špijunažu u korist stranih agencija, direktne kontakte sa stranim agentima,...

Turska: U autobuskoj nesreći stradalo osam osoba, 35 povrijeđeno

Kako prenosi Rojters, autobus je saobraćao iz Dijarbakira na istoku zemlje do Bodruma na zapadu.

Bivši njemački fudbaler špijunirao za Putina, uhapšen i optužen...

Carsten Linke (52) bio je dvostruki agent u njemačkoj vanjskoj obavještajnoj službi (BND), a uhapšen je zbog...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare