Izvor:Dan

DIREKTORKA ASK JELENA PEROVIĆ: O premijeru i ministrima da odluči Ustavni sud

Odlazeći premijer Duško Marković ostaje u isto vrijeme na čelu vlade u tehničkom mandatu i poslanik u državnom parlamentu, a to je slučaj i sa još nekoliko ministara iz Demokratske partije socijalista (DPS). Iako su od verifikacije mandata poslanika, 23.septembra, Marković i ministri, shodno Zakonu o sprečavanju korupcije, imali rok od 30 dana da podnesu ostavku na neku od funkcija zbog njihove nespojivosti, oni to nisu uradili, već su dopisom informisali parlament i Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK) da Vlada, po Ustavu, mora da radi do izbora nove, a poslanički mandat neće koristiti jer neće dolaziti u Skuštinu. Kabinet odlazećeg premijera zatražio je od ASK da se izjasni povodom ovih pitanja.

Direktorka ASK Jelena Perović rekla je sinoć za Dan da se Agencija neće baviti navodima iz dopisa kabineta premijera.

“Ta pitanja ne spadaju u nadležnost Agencije, pošto Agencija ne odlučuje o ustavnosti. Nije naše da se bavimo tim pitanjima, to je stvar Ustavnog suda ili nekog drugog. Ono što je sasvim jasno jeste da će Agencija, u domenu svoje nadležnosti, kontrolisati sve što se tiče poslanika u Skupštini Crne Gore “, rekla je Perović.

Ovo praktično znači da do eventualne odluke Ustavnog suda, ako prethodno ne bude formirana nova vlada, funkcioneri DPS-a ostaju i ministri i poslanici.

Markovićev kabinet u dopisu ASK-u tvrdi da Vlada ima ustavnu obavezu da radi do izbora nove, a da oni za to vrijeme neće koristiti poslanički mandat jer neće doklaziti u Skupštinu.

Osim Markovića, članovi Vlade i poslanici u isto vrijeme ostaju Milutin Simović, Predrag Bošković, Mevludin Nuhodžić, Suzana Pribilović, Dragica Sekulić i Nikola Janović.

Iz Vlade je ranije objašnjeno da je Marković u pismu Skupštini i ASK ukazao na imperativnu odredbu Ustava prema kojoj je vlada prethodnog saziva obavezna da svoj posao izvršava do izbora nove vlade.

Takođe, odlazeći premijer je obavijestio Skupštinu i ASK da on i ostali članovi Vlade kojima je potvrđen poslanički mandat neće učestvovati u radu Skupštine Crne Gore do izbora nove vlade.

Ostavke su zakonska obaveza

Prema zakonodavstvu koje reguliše sprečavanje konflikta interesa, parlamentarci koji obavljaju duple funkcije imaju rok od 30 dana da podnesu ostavku i odluče se na kojoj poziciji ostaju.

Ovo važi za državni parlament, ali i za skupštine opština, a o primjeni ove odredbe trebalo bi da se stara Agencija za sprečavanje korupcije.

Takva norma osmišljena je da spriječi sukob interesa i onemogući nespojivost funkcija, mada je „kreativno tumačena” i 2016.godine, nakon prethodnih izbora.

Naime, nakon verifikaicje mandata te godine, dio poslanika DPS-a nije podnio ostavke nakon 30 dana, već su to uradili kasnije.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

U SAD-u za 24 sata umrlo više od 2.500...

U istom vremenskom razmaku potvrđeno je više od 180.000 novooboljelih od Kovida-19. U utorak...

Nrekić: Epidemiološka situacija u Ulcinju nije dobra

Smrtnih slučajeva je u najjužnijoj opštini do sada bilo 33, pa se za situaciju ne može reći...

Poruka građana sa FB profila: “NIJE MOJA VLADA”

Kada je riječ o reakcijama građana, period iza nas obilježile su brojne peticije koje su se odnosile...

Đukanović: NATO bio i ostao put ka stabilnoj budućnosti

“S ponosom obilježavamo pet godina otkad su saveznice uputile poziv Crnoj Gori da otpočne pristupne razgovore za...

UN upozorava: Prvi put u 22 godine porasla stopa...

UN svake godine procjenjuje za koliko ljudi u svijetu će biti potrebna humanitarna pomoć. Pretpostavkama nastoje spriječiti...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare