Đeka uručio sertifikate polaznicima/ama Programa obrazovanja za sticanje ključnih vještina iz Romologije

Sa ciljem razvijanja i očuvanja svijesti o sopstvenom porijeklu, identitetu, jeziku, književnosti i kulturi romske i egipćanske zajednice Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, Ministarstvo prosvjete i Institut za strane jezike Podgorica u saradnji sa Savjetom za regionalnu saradnju (RCC) pokrenuli su akreditovani Program obrazovanja za sticanje ključnih vještina iz Romologije.

Program je namijenjen pojedincima/kama ili institucijama koje rade sa romskom populacijom na projektima i programima za Rome/kinje i ima za cilj da upozna polaznike sa identitetom, kulturom, jezikom i književnošću Roma/kinja.

Program se sastoji od četiri modula i zamišljen je kao veza jezika sa drugim disciplinama poput prava, ekonomije, ekologije, poljoprivrede, i dr.

Ministar ljudskih i manjinskih prava, Fatmir Đeka, uručio je danas sertifikate polaznicima/ama prvog modula koji se odnosi na identitete Roma i dileme identiteta.

Cilj ovog modula je upoznavanje polaznika/ca sa specifičnostima i kompleksnosti identiteta Roma/kinja. Modul je posebno usredsređen na prikaz različitosti romskih grupa, njihove kulture, običaja, religije i jezika te njihovih udjela u kreiranju različitosti identiteta, kako bi polaznici/e stečeno znanje primjenjivali za smanjenje predrasuda i diskriminacije prema Romima/kinjama.

Preostala tri modula odnose se redom na kulturu Roma, jezik i kulturu i književnost Roma.

U okviru prvog modula obučeno je trinaest polaznika/ca.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U Hrvatskoj više nijesu obavezna dnevna svjetla na automobilima

U skladu sa hrvatskim Zakonom o sigurnosti saobraćaja prometa, duga i kratka svjetla na motornim vozilima ne...

Crna Gora izrađuje Procjenu kapaciteta za odgovor na različite...

On je, na četvrtom Konsolidacionom sastanku Procjene sposobnosti upravljanja rizicima Crne Gore, koji je organizovao Direktorat za...

Problemi u Luci Kotor: Kako u zakonske okvire uvesti...

Kompanije Sea pioneer i Luka Kotor AD, 2020. godine pobijedili su na tenderu za koncesije za lučku...

PEN centar: Napad na Darmanovića motivisan mržnjom prema Crnogorcima...

Zabrinjava ali ne iznenađuje to što su izostale reakcije predstavnika Vlade Crne Gore ovim povodom, navode iz...

Chat sa ChatGPT: Zajedničkim radom možemo ublažiti štetu od...

GPT je akronim za generativni obučeni transformer (Generative Pre-trained Transformer) koji je izuzetno dobar u pisanju eseja,...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare