Izvor:Pobjeda

DJEVOJČICA SAMA TRAŽILA DA PRIMI MMR: Mama, želim da se vakcinišem, jer neću da se razbolim

Vakcinu MMR protiv malih boginja, rubeole i zaušaka u glavnom gradu za prva dva dana ove sedmice primilo je 179 djece u uzrastu od 12 mjeseci do pet godina - kazala je za Pobjedu pedijatrica dr Slađana Račić.

Prema njenim riječima, u narednim danima očekuju još veći odziv, jer su od utorka intenzivirali pozive.

Račić apeluje na roditelje da zaštite svoju djecu i dovedu ih na vakcinu. Kako kaže, trebalo je da se pojave prvi slučajevi malih boginja u regionu da shvatimo ozbiljnost te infekcije.

Institut za javno zdravlja je prošle sedmice saopštio da je MMR vakcinom protiv malih boginja, rubeole i zaušaka vakcinisano svega 60 odsto djece predškolskog uzrasta, a za kolektivni imunitet potrebno je više od 95 odsto imunizovanih.

Među djecom 2021. godište, broj vakcinisane djece sa 13 mjeseci je nizak i iznosi 3,3 odsto, a do 24 mjeseca 11,7 procenata. Za 2020. godište, sa 13 mjeseci, vakcinisano je 3,9 odsto, a do 24 mjeseca 23,1 procenat. Taj procenat dalje raste. Za 2010. godište sa prvih 13 mjeseci vakcinisano je oko 47 odsto djece, a sa dvije godine 78 odsto – kazao je Galić.

On se, kaže, nada da do epidemije neće doći, te da će, ukoliko se desi, ona podrazumijevati i restrikcije.

Pedijatri su tu za nedoumice roditelja

U više navrata smo pozivali, apelovali, ukazivali na sve opasnosti malih boginja, ali očigledno nas roditelji nijesu dovoljno ozbiljno shvatali – kazala je dr Račić, naglasivši da su pedijatri uvijek na raspolaganju za sve dileme i nedoumice koje roditelji imaju u vezi sa MMR vakcinom.

Na pitanje da li je potrebno da se prije davanja MMR vakcine djetetu urade laboratorijski nalazi kako bi se utvrdilo da li je u potpunosti zdravo, dr Račić odgovara da nije, jer prije vakcinisanja pedijatar obavi pregled.

A juče je na vakcinaciju u Dom zdravlja na Pobrežju, koje je određeno za imunizaciju MMR vakcinom, došla i jedanaestogodišnja djevojčica.

Na naše pitanje iz kojeg razloga su tako dugo čekali na vakcinu, njena mama kaže kratko – ,,Klasika, strah da ne narušimo njeno zdravlje“.

Iako smo u porodici svi obrazovani i znamo koliko su značajne vakcine, kada je u pitanju MMR, postojao je strah. I sada je preovladala odluka naše djevojčice. Prije par dana je pitala: ,,Mama, zašto ja nijesam primila vakcinu protiv malih boginja. Želim da se vakcinišem jer neću da se razbolim“. I to je prevagnulo. Odmah smo nazvali Dom zdravlja i zakazali – ispričala je za Pobjedu majka ove djevojčice koja je željela da ostane anonimna.

Povjerenje u struku
Vakcinu protiv malih boginja juče je dobio i četrnaestomjesečni dječak. Njegova mama Elida Rastoder kaže da je svu djecu redovno vodila na vakcine i da je uvijek vjerovala struci.

Tako je i sa trećim djetetom. Sada smo ubrzali zbog vrtića jer počinje u ponedjeljak, pa zbog kolektivnog druženja želimo da bude bezbjedan u slučaju pojave malih boginja – kazala je Rastoder.

Ona kaže da uvažava i mišljenje roditelja koji žele da sačekaju sa ovom vakcinom jer, kako ističe, svako ima pravo na svoj stav.

I otac djevojčice koja je došla na drugu vakcinu prokomentarisao je da je i on svoju djecu redovno vodio na vakcine, samim tim i na MMR.

Kao ljekar nikad nijesam sumnjao u bezbjednost vakcina, niti sam vjerovao u povezanost MMR vakcine sa autizmom. Svog sina sam doveo na MMR vakcinu sa 12 mjeseci kada još nije progovorio. Nije imao nikakve nus-pojave – rekao je kratko ovaj ljekar.

Uprkos tome što u našoj zemlji još uvijek nema nijedan potvrđen slučaj malih boginja, zabrinjava podatak da je do juče bilo više od 27.000 nevakcinisane djece školskog uzrasta.

Procedura u slučaju pojave infekcije
Državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja dr Slađana Ćorić za Televiziju Vijesti kazala je i da ih kod populacije do pet godina zabrinjava što su u čestom kontaktu, dok školska djeca mogu da naprave distancu.

Međutim, dodaje ona, i tu je rizik veliki ,,jer samo u hodniku dok dijete kašlje može da zarazi do 18 drugih“.

Ona se osvrnula kakva je procedura u slučaju prve pojave ove infekcije.

Mora se odraditi reorganizacija zdravstvenog sistema. Odvojiti punktove za primanje djece, moramo organizovati odjeljenja na kojima će se oni zbrinjavati, ali sve to povlači one druge segmente. Ono što bi bilo značajno je da se redukuju nevakcinisani u kolektivnim smještajima u slučaju pojave epidemije jer oni neće moći da se kreću. Prema tome, čeka nas kolaps u obrazovnom i predškolskom sistemu jer je tu najveća frekvencija djece. Nivo imunizacije u predškolskom periodu je nizak, pa samim tim je i opasnost veća – naglasila je Ćorić.

Ona je kazala da će djeca koja nijesu vakcinisana, a u slučaju pojave morbila, morati da pohađaju školu onlajn.

Na sastanku Nacionalne komisije za imunizaciju koji je održan u ponedjeljak poručeno je da je situacija veoma složena i da država preduzima najurgentnije mjere kako bi se sačuvalo zdravlje najmlađih. Odlučeno je, između ostalog, da će pedijatri, odnosno, zdravstvene ustanove biti dužne ubuduće da podnesu prjave protiv roditelja koji ne budu vakcinisali svoju djecu.

Epidemija morbila praktično je pred vratima i više nema vremena za odugovlačenje. Djeca ne treba da se izlažu opasnosti zato što neko neodgovorno postupa, prije svega sa nepotrebnim porukama, a onda i nedovoljnom i nekvalitetnom informisanošću, slušajući one koji nijesu upućeni, koji ne poznaju problem, već su ad hoc protiv nečega – istakao je ranije ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

U Srbiji su male boginje do sada potvrđene kod 11 osoba, od kojih su osmoro djeca ispod dvije godine, a dvoje je zbog komplikacije upale pluća smješteno u bolnicu.

Vojinović: Moramo učiniti sve da naša djeca rastu u zdravom okruženju
Ministar prosvjete Miomir Vojinović, član Nacionalne komisije za imunizaciju, povodom vakcinacije MMR vakcinom i početka drugog polugodišta apelovao je na sve roditelje koji nijesu vakcinisali djecu da to u najskorijem roku učine, jer na taj način ne štite samo svoju djecu, već čuvaju čitavu populaciju.

Moramo biti svjesni upozorenja zdravstvenih poslenika da su djeca u ranom uzrastu najosjetljivija na zarazne bolesti, i ako obole, javlja se veliki broj komplikacija. Zdravstvena struka kaže da je ideja vakcinacije da se ne dozvoli da se dijete razboli, a ako se i razboli, da se izbjegnu najteži oblici bolesti. Zato moramo učiniti sve kako bi naša djeca rasla zdrava i živjela u zdravom okruženju – kazao je Vojinović.

On je upozorio da možemo doći u situaciju da zbog neodgovornog ponašanja odraslih djeca sjutra budu izolovana, kako bismo spriječili širenje epidemije morbila koja nam svakodnevno prijeti.

Mihailović: Zdravstveni sistem mora mnogo više da komunicira sa roditeljima

Zdravstveni sistem mora mnogo više da komunicira sa roditeljima kako bi im pružio sve neophodne informacije o važnosti MMR vakcine i zaštiti koju ona pruža, poručila je direktorica Udruženja ,,Roditelji“, Kristina Mihailović.

Roditelji, prema njenim riječima, strahuju od neželjenih efekata i reakcija vakcine i zato je važno da imaju informacije i dobiju konkretne podatke šta se može desiti i šta je bitno da znaju o samim vakcinama.

Razumljivo je da je zdravstveni sistem u strahu zbog pojave prvih slučajeva morbila u regionu, ali je komunikacija sa roditeljima vrlo važna. To je svakako teži dio posla, ali je neophodan zbog nedoumica i pitanja koje oni imaju – rekla je Mihailović.

Komentarišući kampanju za povećanja broja djece koja su primila MMR vakcinu, Mihalović je kazala da su to bile ,,neke vrste kampanja, nijesu to bile klasične kampanje sa jasnim ciljem i konkretnim rezultatima“.

Kako je rekla, dešava se, ali ne toliko često, i da zdravstveni ili medicinski radnici dijele stavove da ne bi trebalo da se vakcinišu djeca, pa samim tim unose dodatni nemir kod roditelja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Lansirana raketa izrađena 3D štampačem, nije dostigla orbitu

Dva prethodna pokušaja lansiranja rakete Teran 1 otkazana su u posljednjem trenutku zbog tehničkih problema.

Sjutra oblačno sa kišom, krajem dana prestanak padavina

U višim planinskim predjelima na sjeveru, u kasnim popodnevnim satima, kiša će kratkotrajno preći u sunježicu i...

Amal Kluni ima savršenu liniju: Doručak, ručak i večera...

Osim što ima istančan modni ukus, Amal Kluni žene širom svijeta oduševljava i svojom idealnom linijom, zbog...

(VIDEO) “Za ovo se borimo”: Susret ukrajinskog vojnika i...

"Za ovo se borimo", napisao je Geraščenko uz video te dodao: "Otac i sin".

Ukrajina traži da Savjet bezbjednosti UN hitno okonča rusku...

Evropska unija je zaprijetila Bjelorusiji novim sankcijama ako to oružje raspoređeno, dok su Sjedinjene Države nagovijestile da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare