Đurović: Emitovanjem video poruke Bulatovića nije ostvaren javni interes

Javnim emitovanjem oproštajne video poruke preminulog funkcionera Agencije za nacionalnu bezbjednost Luke Bulatovića nije ostvaren javni interes, ocijenio je direktor Media centra Goran Đurović.

Radio televizija Crne Gore i Televizija Vijesti objavile su sinoć snimak oproštajne poruke Bulatovića u kojoj je najavio da će sebi oduzeti život. RTCG je objavio da im je snimak dostavila porodica Bulatovića, dok je Vijestima snimak dostavio izvor iz bezbjednosnog sektora.

Đurović je, Gradskom portalu, kazao da u ovom tragičnom slučaju, bez obzira ko je dostavio medijima snimak, treba voditi računa o javnom interesu i pravu javnosti da sazna informacije koja ukazuje na devijaciju u društvu i direktnu odgovornost pojedinaca u institucijama.

Posebno je, prema njegovim riječima, važno shvatiti i sagledati ulogu Javnog servisa, “koji je dostavljeni snimak mogao iskoristiti samo kao povod za pripremu šireg tematskog priloga (ili emisije) o radu ANB-a, uz učešće relevantnih sagovornika.”

“Snimak nije morao da se emituje istog dana kada je dostavljen, već se mogao pripremiti za tematski prilog ili emisiju koja bi se bavila stanjem u službama bezbjednosti”, smatra Đurović.

“RTCG da se ne takmiči sa privatnim medijima”

Ističe da RTCG ne treba da bude opterećena trkom sa privatnim medijima u emitovanju sadržaja za koje se vjeruje da će povećati gledanost, “kao što je sada slučaj i kada se RTCG pokušava takmičiti sa TV Vijesti.”

“Suština Javnog servisa je povjerenje i ispunjavanje zakonom utvrđenih obaveza, a to se u ovom slučaju moglo ispuniti samo stavljanjem dostavljenog snimka u problemski kontekst. Ovako, emitovanjem snimka nije ostvaren javni interes”, zaključio je Đurović.

Vujović: Teško da se može govoriti o povredi privatnosti

Izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović rekao je, Gradskom portalu, da je emitovanje oproštajne video poruke Bulatovića otvorilo mnoge dileme i pitanja.

“Kako je riječ o nedorečenim i nejasnim porukama, najvećem dijelu laičke javnosti nije jasno na šta se konkretno odnose. Kad su u pitanju profesionalni standardi, vidljivo je da je pokojnik bar u videu koji je objavio Javni servis želio da se obrati najširoj javnosti, mada i video koji su nešto kasnije objavile TV Vijesti takođe je javnog karaktera”, naveo je Vujović.

Prema njegovim riječima, zbog navedenog teško da se može u ovoj situaciji govoriti o povredi privatnosti, ili nekog drugog profesionalnog standarda.

“Poruke koje su upućene u pomenutim video zapisima su od javnog interesa, iako nama prilično nerazumljive. Vjerujem da će istraga, koja treba da uslijedi, pomoći da se rasvijetli i široj javnosti smisao zagonetnih poruka koje su se odnosile na pitanja od javnog interesa, kakva bezbjedonosna pitanja nesumnjivo jesu”, zaključio je Vujović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U četvrtak uništavao cigarete a sinoć uhapšen; Sumnja se...

Sumnja se da je Milošević bio u organizovanom lancu koji je krao i...

Hitno popraviti položaj policajaca ili slijede protesti

Predsjednik sindikata Igor Rmandić kazao je da Nezavisni sindikat policije i policijski službenici...

Nemaju direktora dva mjeseca, radi samo jedna osoba

Iz Ministarstva kratko kažu da će imenovanje novog direktora/ice biti sprovedeno u skladu...

Gubitkom Montenegro erlajnsa sezona traje upola kraće

Veliki gubitak Očigledno je, po riječima predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja...

Meloni: Cijena energije prioritet, braniću nacionalni interes

Đorđa Meloni se obratila javnosti na poljoprivrednom sajmu u Milanu, prvi put poslije...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare