Đurović: O autizmu moramo govoriti ne samo danas, već svakog dana u godini

Na današnji dan potrebno je skrenuti pažnju javnosti na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa autizmom i njihove porodice i podstaći nadležne institucije da poseban fokus stave na teškoće kroz koje prolaze osobe sa ovim razvojnim poremećajem, poručila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

“Broj djece sa autizmom u stalnom je porastu u Crnoj Gori i u svijetu. Dostupni podaci za Crnu Goru govore da neki od poremećaja iz spektra autizma ima oko 4000 djece na nivou države, dok njih oko 270 koristi usluge Centra za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju “Ognjen Rakočević””, istakla je ona.

Đurović je navela da je Skupština Crne Gore 2016. godine donijela Zakon o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim je definisana obaveza formiranja nacionalnog Centra za autizam kao visokospecijalizovane, multidisciplinarne, edukativne javne ustanove koja vrši djelatnosti obrazovanja, naučno-istraživačkog rada, zdravstvene zaštite i druge.

“U skladu sa tim, Centar za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju „Ognjen Rakočević“ otvoren je krajem marta 2018. godine. U decembru prošle godine, Skupština Crne Gore 27. saziva usvojila je Predlog zakona o dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim se predviđa formiranje nacionalnog Registra za osobe sa autizmom, koji će predstavljati sveobuhvatnu i cjelovitu, metodološki standardizovanu i kontinuirano ažuriranu evidenciju osoba sa autizmom na teritoriji Crne Gore”, naglasila je ona.

Naravno, dodala je Đurović, pred nama je još mnogo posla kako bismo osobama sa autizmom omogućili što bolje uslove za razvoj i napredovanje.

“S obzirom da Centar za autizam od samog osnivanja ima problem sa nedostatkom kadra, mnogi korisnici imaju teškoće sa zakazaivanjem tretmana. Iz ovih razloga, djeca se sve češće upućuju u druge regionalne centre, naročito u Beograd, gdje dobijaju potrebnu njegu. Neophodno je veće učešće nadležnih ustanova, naročito Ministarstva zdravlja, jer se kroz domove zdravlja može organizovati dobra podrška koja podrazumijeva formiranje čitavog tima koji će se aktivno, kontinuirano i svakodnevno baviti ovom izuzetno ozbiljnom temom”, istakla je ona.

Prema nejnim riječima, želi da poruči svoj djeci i odraslima, koji se bore sa autizmom, da nisu sami, da su dragocjeni članovi našeg društva i da će u Skupštini Crne Gore uvijek imati pouzdanog partnera i otvorena vrata za svaku vrstu pomoći i podrške.

“O autizmu moramo govoriti ne samo danas, već svakog dana u godini, a naročitu pažnju moramo posvetiti djeci prema kojoj imamo najveću odgovornost”, zaključila je Đurović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Majkl Pens predao dokumente za predsjedničku kandidaturu

Rojters nije u mogućnosti da odmah potvrdi autentičnost prijave na veb stranici Komisije. Pens...

Sjutra promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalim

Ujutru je na sjeveru po kotlinama moguća magla. Kako je saopšteno iz Zavoda za...

Milatović i Đurović prisustovali prijemu povodom šeste godišnjice učlanjenja...

Domaćini prijema bili su predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i rukovodilac radom Ministarstva odbrane ministar Filip...

Britanska vlada smjestiće na barže 1.000 migranata – tražilaca...

Još dvije barže - pored jedne koja bi u naredne dvije sedmice trebalo da bude usidrena u...

Predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne, politika se ‘preselila’...

Politikolog Predrag Zenović ocijenio je da aktuelna predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne. Smatra da se ulazi...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
cikotickadjeku,
cikotickadjeku,
02/04/2023•15:17 15:17

zar ova “raspustenica” ima pravo ista vise pricat a da nije to nije povreda Ustava i zakona CG