Donatorski sastanak: Dogovorene zajedničke aktivnosti u oblasti sajber bezbjednosti

Strateški cilj Crne Gore je izgradnja integrisanog, funkcionalnog i efikasnog sajber prostora u skladu sa međunarodnim standardima i principima, odnosno stvaranje pozitivnog ambijenta za borbu protiv sajber kriminala, a do ispunjenja tog cilja možemo da dođemo samo ako se udružimo i uspostavimo bolju koordinaciju između svih institucija i partnera, kazala je ministarka Tamara Srzentić na otvaranju prvog koordinacionog donatorskog sastanka sa partnerima iz oblasti sajber bezbjednosti.

Sastanak, koji je organizovan na inicijativu Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, okupio je predstavnike ambasada, međunarodnih i nacionalnih institucija na kojem su prepoznate potrebe u cilju izgradnje tehničkih i kadrovskih kapaciteta na polju informacione i sajber bezbjednosti.

Cilj sastanka je uspostavljanje bolje koordinacije u ovoj oblasti, te razmatanje modaliteta buduće saradnje, kroz donacije, programe obuka i sl.

Na sastanku su razmatrane potrebe organa uprave u tehničkom smislu, profesionalnom razvoju kadrova i međunarodne saradnje na ovom polju.

Marina Banović, državna sekretarka u Ministarstvu i predsjednice Savjeta za informacionu bezbjednost je kazala da je organizaciji sastanka prethodila izrada analize na nacionalnom nivou u cilju definisanja konkretnih predloga i modaliteta saradnje.

Na sastanku su, takođe, razmatrane mogućnosti razvoja kako formalnih, tako i neformalnih obrazovnih programa u cilju unapređenja vještina i kapaciteta zaposlenih koji se bave informacionom bezbjednošću. Takođe, bilo je riječi i o razvoju savremenih programa za unapređenje bezbjednosne kulture u sektoru javne uprave.

U saradnji sa britanskom ambasadom i Univerzitetom Crne Gore trenutno se analizira mogućnost uspostavljanja novog magistarskog programa za sajber bezbjednost u saradnji sa univerzitetom iz Mančestera.

Osim konkretno predloženih obuka, donatori su saopštili da postoje usko specijalizovane obuke za državne službenike koje će zaposlenima u javnoj upravi biti na raspolaganju.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno raditi na osmišljavanju edukativno-informativnih kampanja i obuka u cilju podizanja svijesti građana i građanki o osnovnoj sajber kulturi, kao i značaju sajber bezbjednosti za sve državne službenike.

Dogovoreno je da se ovakva vrsta koordinacije nastavi, uz uključenje privatnog sektora.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Reporterka Skaja: Za 20 minuta izgorelo sve iza nas

„Pogledajte ovu vatru, pogledajte ovaj plamen pored nas, i to vam govori kako se sve brzo širi....

U Iranu za dan zaraženo 39.000 osoba!

U poslednja 24 sata u Iranu je umrlo 378 ljudi, dok je od početka epidemije korona virusa...

GRČKA GORI: Hiljade ljudi bježi u panici iz kuća...

Vatrogasci u Grčkoj nisu uspjeli da savladaju veliki požar koji se približio sjevernim predgrađima Atine, pa je...

Ekološki incident: Pomor ribe na Ibru

“Odmah nakon ekološkog incidenta na osnovu prijave, reagovao je inspektor za vode, kao i pripadnici Uprave policije...

IMELDA MARKOS: Ovako je djevojčica iz memljive garaže postala...

Ona je 2018. nepravosnažno osuđena za korupciju, a ovaj proces trajao je više od 30 godina. Imeldi...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare