Izvor:PR Centar

Doprinos Zaštitnika ljudskih prava i sloboda borbi protiv seksizma od izuzetnog značaja

Smjernice za eliminaciju seksizma u radu institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda doprinijeće unapređenju stanja u ovoj oblasti u Crnoj Gori, ocijenjeno je na sastanku radne grupe za izradu ovog dokumenta koju čine predstavnici institucije Zaštitnika i Instituta za pravne studije (IPLS).

U preporuci CM/Rec Savjeta Evrope iz 2019. godine za sprečavanje i suzbijanje seksizma kao jedna od mjera navedeno je da države treba da ohrabre relevantna javna tijela i službe, među kojima su i zaštitnici ljudskih prava, da izrade i sprovedu kodekse ponašanja ili smjernice ne temu seksizma, u skladu sa sveobuhvatnom politikom za eliminaciju seksizma i, za svrhe ovih aktivnosti, obezbijediti adekvatne resurse.

Stoga je jedna od aktivnosti IPLS, koju sprovodi u okviru projekta „STOP seksizmu u Crnoj Gori“, da zajedno sa institucijom Zaptitnika izradi Smjernice za eliminaciju seksizma u radu institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

„Seksizam predstavlja jedan od najznačajnijih uzroka rodne neravnopravnosti u svim zemljama Evrope. U Crnoj Gori je sve prisutniji, rodno-stereotipni komentari i seksitičke opaske i uvrede gotovo su dio svakodnevice javnog diskursa u Crnoj Gori“, kazala je predstavnica Instituta Mirjana Ivanović.

Nažalost, kako je dodala, sekstički govor mržnje je slabo prepoznat, a nizak nivo prijava za ovaj ali i druge vidove diskriminacije po osnovu pola i roda, govori u prilog nedovoljnoj informisanosti javnosti: „Dodatno, ovakva ponašanja su takođe slabo i sankcionisana“.

Zamjenica Zaštitnika za oblast zaštite od diskriminacije, ranjivih grupa i rodne ravnopravnosti Nerma Dobardžić istakla je posvećenost institucije borbi protiv seksizma i ukazala na značaj adekvatnog reagovanja na ovu sve učestaliju pojavu u našem društvu.

„Važno je da ohrabrujemo žene i djevojčice da se edukuju o svojim pravima, kao i da znaju da mogu biti zaštićene od svakog vida diskirminacije pa i kada dolazi po osnovu roda i pola. Institucija Zaštitnika je na raspolaganju za svaku vrstu pomoći i podrške, a cijenimo da će ove Smjernice doprinijeti unapređenju stanja po pitanju sprečavanja i borbe protiv seksizma“, kazala je Dobardžić.

Na sastanku je konstatovano da je imajući u vidu poziciju u sistemu i ugled institucije Zaštitnika u crnogorskom društvu, važno da se strateški odgovor na pojavu seksizma pruža i djelimično usmjerava i sa pozicije ove institucije.

“STOP seksizmu u Crnoj Gori” je podržan u okviru programa OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M BASE, koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert Stiftung (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP), NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova Vlade Crne Gore. Program finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

UN: Crna Gora bilježi porast govora mržnje

Svoja iskustva podijelile su osobe koje su bile meta govora mržnje zbog toga ko su, čime se...

Nikolić i Rakočević sa Grošeljom: Svi kojima je stalo...

Poslanik Evropskih liberala naglasio je da se političke i institucionalne krize poput one u kojoj se nalazi...

Lažna dojava o bombi u Višem sudu stigla sa...

Ekipe su izvršile pregled, bombe nije bilo a stanje je sad redovno, saopštio je na sjednici Vlade premijer...

Konjević: Krah EU politike glavni rezultat promjena od izbora...

Na skupu koji je tretirao temu politike proširenja EU posebno u kontekstu nedavno završenog samita u Tirani...

Otvorena fabrika čipsa u Tuzima, Đeljošaj: Postaćemo prepoznatljivi brend...

Đeljošaj je u svom obraćanju prisutnima rekao da su bili ubijeđeni da mogu biti “primjer lokalne uprave...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare