Izvor:Pobjeda

Dr Vesna Orlandić -Čejović pozvana na sastanak pa saslušavana

Specijalista anesteziologije sa reanimatologijom i subspecijalista intenzivne medicine u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) dr Vesna Orlandić- Čejovic pozvana je u utorak na sastanak, tokom kog je ispitivana zbog intervjua objavljenog u Pobjedi.

Sastanak je održan po nalogu direktorice KCCG, a na njemu su prisustvovali medicinski direktor KCCG, dr Zoran Terzic, pomoćnica direktora za kontolu pružanja zdravstvenih usluga, dr Žanka Cerović, pomoćnik direktora za inženjering i održavanje opreme, Rade Gardašević i konsultantkinja u Ministarstvu zdravlja i Kliničkom centru Crne Gore, Milica Minić.

Nakon sastanka, tokom koga je dr Vesna Orlandić-Cejovic saslušavana, KCCG je izdao saopštenje za javnost, te nije jasno da li se radilo o sastanku, disciplinskoj komisiji ili internom ispitivanju, s obzirom na to da su citirane iskljucivo izjave dr Orlandic-Cejovic, ali ne i ostalih ucesnika. Saopštenje za javnost na taj nacin nije ni zapisnik sa sastanka. U saopštenju KCCG se navodi da je dr Vesna Orlandic-Čejovic tvrdila da su respiratori marke UVENT i Fleximag, koji su kupljeni u aprilu 2020. godine, „prije postavljanja na pacijenta provjereni po protokolu“.

– Ona je demantovala i da je bilo kom mediju kazala da su respiratori, nakon popravke u Turskoj (maj-avgust 2020. godine), „u KCCG vraćeni ispravni i provjereni“.

Dr Orlandić-Čejović tvrdi da to nije ni mogla reći jer te aparate, kako tvrdi, nije vidjela od 16. aprila 2020. godine kada je uputila zvaničan dopis direktoru KCCG Jevtu Erakoviću o tome da većina aparata ne isporučuje zadate ili njima približne vrijednosti – piše u saopštenju.

Iz KCCG tvrde da je dr Orlandic- Čejović kazala da je manji broj aparata signalizirao hardversku grešku i da je o tome objavijestila dirketora dr Jevta Erakovića, te da jedan dio nije prolazio inicijalno čekiranje, pa se zbog toga nijesu mogli staviti u funkciju.

– Prošle nedjelje, prvi put u KCCG su boravili predstavnici turske firme Denizler i podgoričke firme Glosarij. Oni su došli u KCCG da bi ispitali i popravljali sporne respiratore. Kada su jednom od aparata marke UVENT uradili standardan servis, i za njega tvrdili da je ispravan, respirator je kao takav, po njihovim navodima, priključen na pacijenta. V.d. direktor ove klinike dr Goran Marjanović naložio je da pacijent bude pod stalnim nadzorom. Respirator za kog se tvrdilo da radi, prestao je da funkcioniše poslije, otprilike, 24 sata. Sve se desilo u smjeni dr Orlandić-Čejović – saopšteno je iz KCCG.

Povodom navoda vlasnika turske firme Denizler, Serkana Deniza, koji je pojedinim medijima rekao da su „tokom boravka ovdje utvrdili da su neki (respiratori) tokom upotrebe pokvareni zbog neznanja sa rukovođenjem“, dr Orlandić- Čejović je tokom saslušanja odgovorila da ti aparati anesteziolozima služe za sigurnost pacijenta i da se oni odnose vrlo pažljivo prema njima. Objasnila je da svaki dan anesteziologa počinje provjerom sigurnosti aparata koje koriste tokom liječenja pacijenata.

– Da ona zna, rekla je, nikad nije pokvarila nijedan aparat. Podsjetila je da je ona specijalista anestezije, sa edukacijama iz kardioanestezije, sa seminarima iz mehaničke ventilacije i, nažalost, jedini subspecijalista intenzivne medicine. Dr Orlandić-Čejović je naglasila da, ako se nađe materijal za bilo čiju krivicu, to svakako treba procesuirati. Ako iko misli da u svemu postoji njena odgovornost, dodala je, treba da provjeri redosljed poteza. Gdje bude pronađen njen potpis, rekla je, za to ću da odgovaram – piše u saopštenju sa sastanka.

Podsjetila je da se njen potpis nalazi samo na dokumentu od 16. aprila 2020. godine kada je, kako kaže, prijavljeno da im je sumnjiva cijela serija i zbog čega su tražili da se aparati sklone, da kolege i pacijenti ne bi dolazili u potencijalnu katastrofalnu situaciju. Tim potezom su, kako smatra, zaštićeni prvenstveno pacijenti, pa onda i kolege. Dodala je da misli da bi trebalo da ima puno potpisa i prije i poslije toga dana, 16. aprila 2020. godine. Pita se i ima li dokumentacije koja je pratila te aparate do intenzivne terapije, otkud ti aparati tamo, je li ih ona donijela i ima li iko te podatke naglašavajuci da to nije njen posao. Dr Orlandić-Čejović je navela da postoje službe koje im garantuju da rade sa aparatima koji su prošli tehničku proceduru prijema.

 Istakla je da je jedino što želi da se ne zloupotrebljava aktivnost Klinike za anestezi ju, reanimaciju i terapiju bola koja je ovim, kao i svim ostalim povodima, pokazala profesionalnost, dosljednost i nadasve posvećenost životu i sigurnosti pacijenta. Što se tiče optužbi vlasnika turske firme o tome da su postavljali nove djelove koji su, kako je rekao, „nestali vjerovatno tokom korišćenja“, doktorka je odgovorila da ona, naravno, nikad ništa nije ukrala.

– Naglasila je da ne želi da se preko nje, njenog imena i njenog profesionalizma dešavaju, kako je kazala, politička prepucavanja. Sve što je javno rekla, dodala je, napisano je 16. aprila, i to je bio isključivo profesionalni postupak bez indicija da staje na bilo čiju stranu, osim na stranu pacijenata i profesije -piše u saopštenju koje je potpisala direktorica dr Ljiljana Radulović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Radulović: Prijetnja doktorici Borovinić Bojović je prijetnja svakom ljekaru...

"Prijetnje našoj koleginici, uvaženoj ljekarki i njenoj porodici, smatramo prijetnjama svakom doktoru, svakom medicinskom radniku i, u...

Danka u novom četvrtfinalu

Nakon što je prošle sedmice u ovom gradu stigla do meča za trofej, crnogorska teniserka i ove...

Budućnost razbila Igokeu u Morači

Poslije prve četvrtine, koja je završena rezultatom 16:15, ekipa Dejana Milojevića briljantna je bila u drugom periodu....

“KAKO RADE DA BUDE SRBIN, VIDI KAKO IZGLEDA?”Ovaj glumac...

"Govorio mi je često - gdje si, moj Hrvat, kako si, moj Hrvat, šta ćemo ti i...

Krivokapić: Čast je imati Borovinić Bojović u svom timu

“Jelena Borovinić Bojović u bijelom mantilu i u ministarskoj ulozi pokazuje da nema izazova pred kojima će...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare