EK: Građanima Zapadnog Balkana će se za putovanja izdavati digitalne potvrde

Evropska unija (EU) planira da od juna počne sa primjenom digitalnih potvrda, a otvorena je mogućnost da i garđani trećih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan budu snabdjevani sa ovim dokumentom prilikom putovanja.

Portparol Evropske komisije (EK) Cristian Wigand (Vigand) je međutim naglasio da su i dalje zabranjena neesencijalna putovanja građana trećih zemlaja u EU.

“Oni koji mogu trenutno da putuju moćiće i da dobiju zelenu digitalnu potvrdu tako što će je zatražiti od zemlje članice u koju putuju, dostvljajući dokaze o vakcinaciji. Zemlje članice moraju da procijene dokaz i izdaju digitalnu potvrdu”, izjavio je portparol EK, Cristian Wigand.

Inače, digitalne potvrde koju uvodi EU će sadržati informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili prisustvu antitijela.

Digitalna potvrda samo za vakcine koje je odobrila EU
Međutim, u Evropskoj komisiji tvrde da će uskoro postojati i opcija kojom će građanima trećih zemlja moći da se priznaju potvrde o vakcinaciji koje izdaje njihova država, ali da je za to potrebno da dođe do usklađaivanja sistema izdavanja ovih dokumenata sa evropskim zahtjevima.

“Time će se praktično potvrde trećih zemlja priznavati u EU na isti način kao i digitalne zelene potvrde koje izdaje EU”, naveo je Cristian Wigand iz Evropske komisije.

Briselski portparol je objasnio takođe da će se s ciljem izbjegavanja restrikcija putovanja, unutar EU izdavaiti digitalne potvrde koji se odnose na vakcine priznate od strane Evropske agncije za ljekove, a da je na zemljama članicama da individualno odluče da li će prihvatiti i vakcine drugih proizvođača.

Inače, Grčka je saopštila da će priznati potvrde o vakcinisanju svim vakcinama, uključujući i kinesku i rusku, iako one nisu odobrene na nivou Evropske unije.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Marković: Nema pregovora oko antifašizma!

Marković je kazao da je takva vijest iz Ministarstva prosvjete toliko bezumna, da uopšte neće dozvoliti sebi...

Bošković: Dođosmo do vremena kada svi koji promovišu antifašizam...

“Nevjerovatan sunovrat Crne Gore. Od građanskog, multietničkog i prije svega antifašističkog društva, koje je bilo primjer suživota...

Palestinski militanti ispalili više od 1.600 raketa prema Izraelu

Oko 400 raketa ispaljeno je iz Gaze i nije uspjelo doći do izraelske teritorije, rekao je Džonatan...

Ambasada SAD donirala Forenzičkom centru IT opremu vrijednu 108...

Rajnke je zajedno sa v.d. direktora policije Zoranom Brđaninom obišla Forenzički centar kako bi se upoznala sa radom forenzičkih...

Znate li šta znači Bajram šerif mubarek olsun?

Posjete su sastavni dio bajramskih blagdana. Bajram se kod muslimana čestita riječima: ”Bajram šerif...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare