Epidemija boginja prijeti i Crnoj Gori

Ilustracija

Institut za javno zdravlje izdao je uputstva o sprovođenju revizije vakcinalnih kartona sve djece u Crnoj Gori i neophodnosti intenziviranja aktivnosti usmjerenih ka imunizaciji nevakcinisanih i neuredno vakcinisanih, saznaje Pobjeda.

U Institutu su saopštili da su u epidemiji boginja koja je juče i zvanično proglašena na Kosovu i koja je već odnijela jedan život, prema posljednjim podacima, zaražene 164 osobe, te da ona nosi veliku potencijalnu opasnost i po naše stanovništvo.

Najrizičnija grupa su djeca imajući u vidu, kako kažu, nikada niži obuhvat MMR vakcinom.

Stoga, mole roditelje da odvedu djecu kod pedijatra i vakcinišu ih.

Institut je opasnost od međunarodnog širenja morbila (malih boginja) već prepoznao kroz takozvani sistem nadzora nad događajima i o njemu obavijestio domove zdravlja u Crnoj Gori.Ipak, sve mjere zdravstvenih vlasti ostaće bez efekta ako nema saradnje sa roditeljima. Zato ih molimo da se bezbrižno igraju sa svojom djecom, a ne sa njihovim zdravljem“, kazali su Pobjedi iz Odjeljenja za imunoprofilaksu i kontrolu putnika u međunarodnom saobraćaju.

Oni upozoravaju da roditelji nipošto ne smiju dovoditi u vezu male boginje (morbile) sa varičelom – „vodenim boginjama“, „vodenim kozicama“ ili „ovčijim boginjama“. Naglašavaju da iako ove bolesti mogu da imaju slične epidemiološke karakteristike, posljedice su po mnogo čemu različite.

Dok varičela (protiv koje se kod nas djeca ne vakcinišu i koja je kod nas česta) kod najvećeg broja oboljelih ne izaziva komplikacije niti posljedice, morbili i te kako mogu imati teške komplikacije, najčešće u vidu upala pluća i mozga sa najtežim posljedicama, a to su smrtni ishodi“, upozoravaju iz Instituta.

Prvi simptomi koji ukazuju da je riječ o malim boginjama su osip po tijelu, temperatura iznad 38,5 stepeni, kašalj, kijanje, konjuktivitis.

U 21. vijeku, kako ističu iz Instituta, svaka smrt od zarazne bolesti koja se može spriječiti vakcinacijom ravna je katastrofi.

Godišnje umire 134.000 nevakcinisane djece.

Male boginje su prije uvođenja vakcina u upotrebu, kako su kazali iz Instituta, bile odgovorne za više od dva i po miliona smrtnih slučajeva godišnje djece širom svijeta. – Danas, kada se sprovodi sistematska vakcinacija protiv njih, procjenjuje se da od morbila godišnje umire više od 134.000 djece koja nijesu vakcinisana – što predstavlja 367 smrtnih slučajeva svakoga dana ili 15 smrtnih slučajeva svakoga sata.

Ove brojke najbolje govore o ozbiljnosti infekcije virusom morbila koja u potpunosti može biti prevenirana vakcinacijom – upozorili su iz Instituta.

 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U izraelskim napadima za pet dana ubijeno 145 Palestinaca,...

Prema podacima Palestinskog društva Crvenog polumjeseca, 17 povrijeđenih ljudi ustrijeljeno je bojevom municijom, a osam gumenim mecima....

CNP: Komemoracija povodom smrti Zefa Bata Dedivanovića u utorak

Dedivanović je rođen 1939. godine u Zatrjepču kod Podgorice. Osnovnu školu završio je u Zmajevu (Vojvodina), a...

Ministarstvo zdravlja: Dato preko 140 hiljada doza vakcina

Tokom 15. maja dato je 2.889 doza, od kojih je 2.668 prvih i 211 drugih doza.

UP: Identifkovane osobe koje su uništavale sadnice u parku

"Uvidom u video snimak i preduzetim aktivnostima na terenu policija je došla do sumnje da su osobe...

DPS: Krivokapić da prestane da se ponaša u maniru...

U suprotnom, kako navode pozivaju ga da već jednom prestane da iznosi neistine, što već dugo radi...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare