Episkopija kotorsko – primorska traži od Sinoda CPC novu grobnicu za mitropolita Antonija

Episkopija kotorsko – primorska uputila je pismo Sinodu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i mitropolitu Mihailu povodom dugogodišnjeg problema koji se odnosi na prenos posmrtnih ostataka arhiepiskopa cetinjskog i nekadašnjeg mitropolita Antonija Abramoviča u adekvatnu grobnicu.

U pismu navode da postojeća grobnica nije adekvatna rangu i ulozi koju je imao Antonije u obnovi CPC.

Otvoreno pismo episkopije kotorsko primorske prenosimo integralno: 

“Episkopija kotorsko – primorska sa vjernim narodom obraća se ovim pismom Svetom Sinodu Crnogorske pravoslavne crkve i AEM + Mihailu povodom dugogodišnjeg problema koji se odnosi na prenos posmrtnih ostataka Blaženopočivšeg Arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorskog, g. g. + Antonija (Abramovića) u adekvatnu grobnicu na primjerenoj lokaciji.

Episkopija kotorsko – primorska Crnogorske pravoslavne crkve izražava tugu zbog nemarnog odnosa vrha Crnogorske pravoslavne crkve, prema uspomeni na AEM + Antonija (Abramovića).

Postojeća grobnica u kojoj je sahranjen AEM + Antonije (Abramović) nije adekvatna Njegovom crkvenom rangu i istorijskoj ulozi koju je imao u obnovi Crnogorske pravoslavne crkve.

Pozivamo sveštenike, vjernike i poštovaoce blaženopočivšeg AEM + Antonija (Abramovića) i Crnogorske pravoslavne crkve, u Crnoj Gori i inostranstvu, da svojim potpisima podrže ovu inicijativu koju ćemo uputiti Svetom Sinodu Crnogorske pravoslavne crkve, a crnogorskoj javnosti dati na uvid.

Mi, dolje potpisani, tražimo od Svetog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve da:

1. Donese odluku o prenosu posmrtnih ostataka AEM + Antonija (Abramovića) u novu grobnicu koja će se nalaziti u porti Crkve Svetog Ivana na Cetinju.

2. Odredi jednog ili više predstavnika sveštenstva koji će biti član / članovi već postojećeg Odbora za izgradnju grobnice AEM + Antoniju (Abramoviću), jer takav Odbor bez predstavnika sveštenstva nema svoju punoću, što je do sada bio slučaj zbog nemara crkvenih organa.

3. Ovlasti Odbor za izgradnju grobnice AEM + Antoniju (Abramoviću) da preduzme sve radnje na izgradnji grobnice unutar porte Crkve Svetog Ivana na Cetinju i na prenosu posmrtnih ostataka AEM + Antonija (Abramovića) u novu grobnicu do Vaskrsa 2023. godine, bez mogućnosti bilo čije opstrukcije”.

Inicijativu možete potpisati na linku.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bjeković: Olako shvatamo rasnu diskriminaciju

On je gostujući u jutarnjem programu Televizije Crne Gore rekao da statistika pokazuje da je 2021. godine...

Ribolovni zabran ne važi za sve: Kamere snimile kako...

Kamere koje su postavljene u saradnji sa Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore i volonterima su...

Abazović putuje u Vašington, sastaće se sa Eskobarom

Nakon toga će, kako navode iz Vlade, uslijediti susreti i sa brojnim kongresmenima i senatorima u Kapitol...

Španska vlada pred izglasavanjem o povjerenju krajnje desnice

Nijedna druga stranka u 348-članom donjem domu u Madridu nije rekla da će podržati pokušaj Voxovih 52...

BROJKE NE LAŽU: Ko će i kako do poslaničkih...

Jasno je, takođe, da je politička scena CG potpuno izmijenjena u odnosu na...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare