Evo ko može podnijeti zahtjev za propusnicu za prelaženje granice između Crne Gore i BiH

Ministarstvo unutrašnjih poslova – Sektor granične policije Uprave policije, saglasno Sporazumu o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj, potpisanog 20. maja 2021. godine u Podgorici, (,,Službeni list CG - Međunarodni ugovori’’, broj 6/2022), koji je stupio na snagu 11. novembra 2022. godine, a nakon usaglašavanja, sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, termina početka sprovođenja ovog Sporazuma, otpočeto je sa izdavanjem pograničnih propusnica i dozvola za jednokratni prelazak državne granice, u režimu pograničnog saobraćaja, od 1. avgusta 2023. godine.

Pogranična propusnica je, pojašnjavaju iz MUP-a, isprava koja služi stanovništvu koje živi u pograničnom području obje države da omogući lakše prelaženje zajedničke državne granice, na graničnim prelazima za pogranični i međunarodni saobraćaj, kao i za prelazak državne granice na prelaznim mjestima koja su upisana u pograničnu propusnicu Sporazumom je utvrđeno 18 prelaznih mjesta za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza, u cilju jednostavnijeg rješavanja svakodnevnih životnih potreba i boravka u pograničnom području Crne Gore, odnosno Bosne i Hercegovine.

“Stanovnici iz pograničnog područja Crne Gore, u Opštinama, Herceg Novi, Nikšić, Plužine i Pljevlja, koji izlaze na graničnu liniju u dubini od 10 kilometara, i saglasno ovom Sporazumu ispunjavaju propisane uslove za izdavanje pogranične propusnice za boravak u pograničnom području Bosne i Hercegovine, podnose zahtjev za izdavanje pogranične propusnice stanicama Granične policije Bosne i Hercegovine u Trebinju i Foči, svakog radnog dana, u vremenu od 09.00 do 17.00 časova, sa potrebnom dokumentacijom, koja je propisana Sporazumom”, saopšteno je iz MUP-a.

Stanovnici iz pograničnog područja Bosne i Hercegovine, u Oštinama Trebinje, Foča, Gacko, Bileća i Čajniče, koji izlaze na graničnu liniju u dubini od 10 kilometara i koji saglasno ovom Sporazumu ispunjavaju propisane uslove za izdavanje pogranične propusnice za boravak u pograničnom području Crne Gore, podnose zahtjev za izdavanje pogranične propusnice stanicama Granične policije Crne Gore u Herceg Novom, Nikšiću i Pljevljima, radnim danima od 07.00 do 15.00 časova, sa dokumentacijom, koja je propisana Sporazumom, dodaju iz MUP-a.

“Izuzetno, pogranična propusnica može se izdati i državljanima Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji imaju prebivalište van pograničnog područja, kada postoji opravdana potreba za obavljanjem aktivnosti na pograničnom području druge strane potpisnice, o čemu se prilažu dokazi, u smislu ekonomske, socijalne, kulturne, porodične i druge povezanosti”, navodi se u saopštenju. 

Stanovnici koji žive u pograničnom području obje države mogu se se detaljnije informisati za izdavanje pograničnih propusnica uvidom u Sporazum o izmjenama i dopunama sporazuma između Vlade CG i Vijeća ministara BiH o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj (,,Službeni list CG – Međunarodni ugovori’’, broj 6/2022), koji se nalazi u prilogu ovog saopštenja i putem telefona i e-mail adresa graničnih policija Crne Gore i Bosne i Hercegovine: Granična policija Crne Gore – Koordinacioni Centar, broj telefona +382 20 262 866, mob/tel + 382 67 189 493, e:mail [email protected] i Stanice granične policije Bosne i Hercegovine – Trebinje +387 59 272 539, [email protected] i Foča +387 58 231 565, [email protected].

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović u Njujorku: Ženama dati više prostora, muškarci se...

On je ocijenio da svijet ne bi trebal da ponavlja iste greške iz...

Promjenljivo vrijeme, na primorju moguća kiša

Na sjeveru biće promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i uglavnom suvo vrijeme. Ujutru...

Udes u Bijelom Polju, nema povrijeđenih

Do udesa je došlo oko 20.30 časova, kada su se sudarila dva vozila bjelopoljskih registarskih oznaka.

Terzić o sukobu Adžića i Rmandića: Svi koji su...

Apsolutno me ne zanima. Neka komentarišu i nevladine organizacije i mediji nakon ovoga šta god hoće. Mene...

Ženu 17 godina držali u zatočeništvu, ljekari UKC-a RS...

Žena, koju su navodno članovi njene porodice godinama držali u zatočeništvu, primljena je u UKC 12. septembra...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare