FCJK i PEN centar: Kontinuitet prijetnji medijima pokazatelj da ne postoji volja državnih organa da se ovim praksama stane na put

Crnogorski PEN centar i Fakultet za crnogorski jezik i književnost najoštrije osuđuju prijetnje upućene Anteni M i pozivaju nadležne državne organe da hitno reaguju, identifikuju i sankcionišu počinioce ovoga krivičnog djela.

“Već duže od dvije i po decenije Antena M je prepoznatljivi crnogorski topos profesionalnog novinarstva i promoter vrijednosti građanskoga i multikulturnog društva. U društvenoj atmosferi kreiranoj u protekle dvije godine na talasu klerikalizacije i fašizacije društva upravo su Antena M, njeni novinari, kao i novinari drugih redakcija koje njeguju isti odnos prema profesiji i temeljnim vrijednostima crnogorskoga društva, bili česte mete prijetnji i progona”, navode iz FCJK.

Kako ističu, takvom ambijentu uveliko je doprinijelo “bahato ponašanje nosilaca najviših državnih funkcija, tolerisanje i podsticanje govora mržnje ruskih i srpskih propagandnih punktova te neadekvatne reakcije na prijetnje i ugrožavanje bezbjednosti novinara koji su pružili otpor civilizacijskome posrnuću društva u protekle dvije godine”.

“Nedavno smo svjedočili izjavi premijera Abazovića u kojoj je priznanje visokoga policijskog funkcionera o njegovoj povezanosti s kriminalnim grupacijama na poslu „čišćenja bagre“, odnosno nasilnog gušenja mirnih demonstracija na Cetinju, okarakterisano kao kafanska priča kojom ne treba da se bavi ozbiljna vlada.

Ovakve izjave koje stižu s najviših pozicija izvršne vlasti nijesu ništa drugo do bjelodani primjer zataškavanja skandalozne sprege između vrha policije i kriminalnih krugova čime se šalje poruka da je nasilni obračun s političkim neistomišljenicima dozvoljen te da će njegovi protagonisti biti pod zaštitom najvišega autoriteta vlasti”, dodaju iz FCJK.

Kako ističu, kontituitet prijetnji i zastrašivanja slobodnih novinara i medija u Crnoj Gori pokazatelj je da ne postoji volja državnih organa da se ovim praksama stane na put.

Ćutnja najvećega dijela civilnoga sektora, kaka dodaju, s druge strane, svjedoči o njegovom dubokom saučesništvu u procesima destrukcije ključnih vrijednosti ovoga društva.

“Crnogorski PEN centar i Fakultet za crnogorski jezik i književnost pozivaju Upravu policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, tužilaštvo i druge nadležne institucije da se hitno pozabave prijetnjama upućenim Anteni M kako bi se identifikacijom i sankcionisanjem vinovnika poslala snažna poruka da će svako nasilno ponašanje biti kažnjeno, a medijska zajednica u Crnoj Gori biti zaštićena od budućih prijetnji ove vrste”, zaključuju u saopštenju.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U SAD-u otkriven veliki narko-tunel iz Meksika

Tajni prolaz od Tihuane do San Dijega sadrži šine, ventilacione sisteme, struju i potporne zidove, tvrde zvaničnici.

(Video)Kad Draginja zaigra šotu

Pored radnih susreta sa iseljenicima bilo je vremena i za veselje i druženje uz muziku, pa je...

KOPOLA SNIMA SVOJ NAJVEĆI FILM IKADA: Želim da “Megalopolis”...

Kultni reditelj Frensis Ford Kopola koji je konačno ove godine dobio svoju zvijezdu na Bulevaru slavnih sprema...

Vlada u duginim bojama povodom Međunarodnog dana borbe protiv...

“Povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, zgrada Vlade Crne Gore osvijetljena...

DANU: Krajnji je trenutak da narod Crne Gore prepozna...

Stav Predsjedništva DANU prenosimo integralno: Hoćemo li se i dalje praviti da ne vidimo...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare