FIAT od 8. do 18. septembra: Italijanski „Mobi Dik“ za start FIAT-a sjutra na Trgu nezavisnosti

Festival internacionalnog alternativnog teatra - FIAT počeće sjutra (8. septembra), u 21 sat, na Trgu nezavisnosti italijanskom predstavom 'Mobi Dik', koju je režirao Stefano Te. Tim povodom, danas je u holu KIC-a 'Budo Tomović' održana konferencija za medije na kojoj su govorile direktorica festivala Ana Vukotić, selektorka takmičarskog programa Ana Vujošević i, u ime jednog od pokrovitelja FIAT-a, Ana Medigović, sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada.

Direktorica festivala Ana Vukotić ukazala je na brojne izazove u realizaciji ovogodišnjeg FIAT-a, počev od finansijskih sredstava do obezbjeđivanja lokacija za izvođenje programa. Podsjetila je da su sredstva koja je FIAT dobio ove godine za realizaciju programa mala, ali da očekuje da će ostatak biti nadomješten kroz godišnji konkurs za sufinansiranje kulturno-umjetničkog stvaralaštva Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, čije je raspisivanje ove godine kasnilo zbog neblagovremenog usvajanja budžeta.

Vukotić je napomenula da je dio programa, koji je trebalo da bude održan na košarkaškom terenu u Njegoševom parku, zbog rekonstrukcije parka, u posljednjem momentu morao biti izmješten na terasu Muzičkog centra Crne Gore.

Foto: Duško Miljanić

Uprkos pandemijskim okolnostima funkcionisanja, uprkos destrukciji i neprijateljstvu, selektorka Ana Vujošević poručila je da je novo izdanje FIAT-a, ipak, tu!

Suočavanje sa apsolutnim zanemarivanjem kulturnog bića i njegovih potreba, kako je naglasila, oslikava našu uznemirenu sadašnjost, ali ni to, kao ni izostanak adekvatne podrške, nije zaustavio još jedan FIAT.

Vujošević je poručila da je takmičarski segment ove godine izvanredan i raznovrsan, pa će fiatovska publika, kako je i navikla, narednih dana ponovo moći da vidi širok raspon umjetničkog izraza, od dramskog, tjelesnog.

Foto: Duško Miljanić

Istakla je da se u selekciji našlo 13 izuzetnih predstava sa raznih strana svijeta, ali i da će prateći program biti bogat, a to znači da će FIAT publika ponovo uživati u brojnim muzičkim programima, filmskim projekcijama, književnim večerima, likovnim izložbama i kreativnim industrijama.

Ovogodišnja zvijezda festivala biće slavni koreograf Jozef Nađ, koji će se podgoričkoj publici predstaviti sa francuskom predstavom „OMMA“, u produkciji „Atelier 3+1“.

Pored pomenutih predstava ovogodišnju selekciju FIAT-a čine i: “Franc V. (Slovačka), “O Srđanu: Koje nacionalnosti je istina” (Srbija), “Tri sestre i Nataša P.” (Sjeverna Makedonija), “U amanet” (Crna Gora), “Tesla-prilagođavanje anđela” (Hrvatska), “Avgust” (Mađarska), “Ana Karenjina” (Crna Gora), “Krisolov” (Italija), “Dok smo vozili kratkim, kratkim linijama horizontal” (Francuska), “Ceremonija čaja” (Kipar) i “Wunder tandem” (Italija).

Na današnjoj konferenciji za medije, sekretarka za kulturu i sport Ana Medigović ukazala je na značaj finansijske i logističke podrške koju Glavni grad kontinuirano pruža FIAT-u.

Ove godine, o nagradama za najbolju predstavu, glumca i glumicu, kao i o nagradi za režiji „Slobodan Milatović“ odlučivaće tročlani žiri u sastavu: Sonja Vukićević, balerina i koreografkinja (predsjednica) i članovi Dragana Tripković, dramaturškinja i Dejan Ivanić, glumac.

FIAT će, sad već tradicionalno, biti završen druženjem i performansom „Živa Voda“ – Dabovići BB, koji će biti upriličen 18. septembra, u izvođenju Tamare Vujošević-Mandić i Julije Milačić-Petrović Njegoš, u čast reditelju i jednom od osnivača FIAT-a Slobodanu Milatoviću.

Važno je da napomenemo da se FIAT i ove godine organizuje uz puno poštovanje svih epidemioloških mjera, koje je za održavanje kulturnih događaja propisao Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Kako bi publika omogućila bezbjedno prisustvo našim programima neophodno je da zadovolji jedan od sljedećih uslova IJZCG:

• potvrda o primljenoj makar jednoj dozi vakcine protiv COVID-19

• potvrda o preležanom COVID-19 (ne starija od 14 dana i ne više

od 180 dana)

• negativan PCR test ne stariji od 72 sata

• negativan brzi antigenski test BAT ne stariji od 48 sati

Podsjećamo, kvalitet i kredibilitet FIAT-a potvrđeni su kroz članstvo festivala u EFFE mreži (Europe for festivals, Festivals for Europe) i dobijanje oznake kvaliteta, koju mogu nositi samo festivali s posebnom umjetničkom vrijednošću i doprinosom raznovrsnoj evropskoj kulturnoj sceni. Tu oznaku FIAT je dobio kroz strog i zahtjevan aplikacioni proces, što je garancija izvanrednosti i uvažavanja festivala na međunarodnoj umjetničkoj sceni.

Pokrovitelji festivala su Glavni grad Podgorica i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Partneri FIAT-a su: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, JU KIC “Budo Tomović”, Francuski institute – Teatroskop, Muzički centar Crne Gore, Crnogorsko narodno pozorište, Crnogorska kinoteka, Institut za javno zdravlje Crne Gore, Mladi info, Mas trade, Arhimed.

Donatori festivala: Nikšićko pivo, Jameson, Suza, Rada, Cedevita, Cocta, Mola, Milmedica, Metropolis, Bojatours.

Medijski sponzori: RTCG, VIjesti, Prva, Pobjeda, Dan, Portal Analitika, Antena M, Standard, Pozornica.me, Portal Montenegrina, CDM, FOS media, Tv777, Studentski radio KRŠ, Culture corner, Dnevne novine.

Total dizajn festivala uradila je Suzana Pajović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

EU zvaničnik: Od Đukanovića ćemo čuti više u situaciji...

Samit u Tirani biće održan sjutra, a Crnu Goru predstavljaće predsjednik zemlje Milo Đukanović.

FASHION GURU – KARL LAGERFELD

“Mala crna haljina je savršenstvo koje vam nudi pravu dozu glamura. U njoj nikada niste napadne, niti neprimjetne.“...

Iković: Preokret u Danilovgradu će djelovati iz opozicione klupe

On ja istakao da su izbor kandidata za gradonačelinka podržali jer se, kako su ocijenili, radi o...

Rakočević: Napad na načelnika Istražnog zatvora nije upozorenje, već...

“Ne zna se šta je gore, da li mogućnost novog napada nakon eksplozije prve bombe što je...

Petrović za STANDARD: Dežurne na SOS liniji dobijaju prijetnje...

Petrović kaže da se kod trafikinga uvjek mora računati da osobe koje se javljaju iz tzv. rizičnih...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare