Fond za zdravstvo: Respiratori namijenjeni Crnoj Gori prodati kompaniji u Srbiji

Fond za zdravstveno osiguranje je, na osnovu zaključka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Plana potreba sačinjenog od Ministarstva zdravlja, sproveo postupak nabavke respiratora za potrebe JZU Crne Gore, na osnovu kojeg je zaključen ugovor o isporuci pet respiratora sa dobavljačem „Farmont“ DOO Danilovgrad, proizvođača „Maquet-Getinge Group“ iz Švedske, saopšteno je iz Fonda nakon što su mediji objavili da je Srbija konfiskovala tri respiratora Crne Gore.

Kako objašnjavaju u saopštenju, navedeni dobavljač je izvršio isporuku dva respiratora koji su instalirani u Opštoj Bolnici Bar i Opštoj bolnici Berane.

“U vezi isporuke preostala tri respiratora informisao je Fond, kao naručioca, i Ministarstvo zdravlja da nije u mogućnosti da izvrši isporuku, jer je od strane predstavništva proizvođača ugovorenih respiratora čije je sjedište u Beogradu, sa kojeg područja je i trebalo da bude izvršena isporuka, obaviješten da respiratori ne mogu biti isporučeni jer je Vlada Republike Srbije zabranila izvoz medicinskih sredstava i opreme, iz kojih razloga su, kako je dobavljač naveo u dostavljenoj informaciji oni konfiskovani od strane države Srbije”, navode u saopštenju koje potpisuje direktor Sead Čirgić. 

Prema informacijama koje smo dobili od ovog dobavljača, dva isporučena respiratora su se nalazila u Republici Hrvatskoj, odnosno Zagrebu, odakle su i uvezeni, dodaju iz Fonda. 

Kako napominju, u vezi sa nabavkom ugovorenih respiratora, dobavljač „Farmont“ DOO Danilovgrad je danas, povodom pisanja medija u vezi sa isporukom respiratora, dostavio obavještenje Fondu za zdravstveno osiguranje, a u kom se navodi: 

“Prije svega roba nije plaćena avansno, jer sa dobavljačem imamo ugovor i imamo dogovorenu određenu valutu plaćanja.

Roba nije ni dolazila do srpske granice, već se roba nalazila na carinskom lageru u Beogradu. Nakon potpisivanja ugovora sa Fondom zdravstva Crne Gore, Farmont kao dobaljač je krenuo u nabavku respiratora. Tri su se nalazila u Beogradu – Srbiji, a dva u Zagrebu-Hrvatskoj. Naime, aparati su bili u vlasništvu kompanije Getinge Group – Beograd – Srbija i nalazili su se na carinskom lageru.

Nakon potvrđene naružbe od Getingea, prevoznici su došli za robu, kako u Beogradu, tako i u Zagrebu. Roba je preuzeta iz Zagreba i već je isporučena zdravstvenim institucijama u CG, a u Beogradu prilikom preuzimanja iste, nijesu mogli da se odrade izvozni carinski papiri, jer je predmetna roba, tj. tarifni broj pod kojim se ta vrsta robe vodi, bila pod blokadom za izvoz. U međuvremenu, kako je  predmetna roba bila pod blokadom za izvoz, ona je prodata drugoj kompaniji u Srbiji.”

Fond za zdravstveno osiguranje je u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja i Nacionalnim koordinacionim tijelom u vezi sa nabavkom ukupne medicinske i zaštitne opreme, dodaju iz Fonda. 

“Određena količina respiratora je nabavljena posredstvom Vlade Crne Gore, Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra Crne Gore.

Ukoliko dođe do nekog dogovora između zemalja u regionu i šire, sa proizvođačima i isporučiocima respiratora, radićemo na tome da se sve planirane nabavke realizuju”, zaključuju u saopštenju. 

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Zvaničnici osuđuju nasilje u Minsku, pozivaju na sastanak EU

Poljski premijer Mateuš Moravjecki pozvao je čelnike Evropske komisije i Evropskog savjeta da održe vanredni samit Evropske...

Bijela kuća pozvala vlasti Bjelorusije da poštuju pravo na...

"Pozivamo bjelorusku vladu da poštuje pravo na mirno okupljanje i da se uzdrži od upotrebe sile", rekla...

Broj poginulih na grčkom ostrvu Evija porastao na osam

Među žrtvama bujica su jedan stariji bračni par koji se udavio u svojoj poplavljenoj kući i jedna...

SDP objavio promotivni spot

https://www.youtube.com/watch?v=yVe0Mc6QTxQ Slogan ove partije na predstojećim izborima je “Jak SDP – jaka...

Slovačka protjeruje ruske diplomate

Slovačka je protjerala troje ruskih diplomata zbog sumnje da su se bavili špijunažom, prenosi TASS navode televizije...

NAJČITANIJE

ONI SU U KRVI DO KOLJENA I TU NEMA...

Dva naselja po kojima su dobila imena dva najveća mafijaška klana u Crnoj Gori koji su svoje...

IZBOROM NOSIOCA LISTE DF I SNP UNAPRIJED PRIZNALI...

Opoziciono nastrojeni birači našli su se u čudu - ko je čovjek koji je ničim izazvan stao...

Berane poligon za razračunavanje “bjelaša”: Četničkim predstavama DF i...

Međutim, 70 godina poslije, u Beranama iste scene, samo što su ovoga puta cilj Bošnjaci, Muslimani... U...

Četnicko divljanje u Beranama: Nacionalističke poruke osvanule na kućama...

Natpisi koji su jutros osvanuli u naselju gdje pretežno žive građani islamske vjeroispovijesti...

Udes na putu Danilovgrad – Nikšić: Stradao Nikšićanin, više...

Nikšićanin I.B (29) stradao je, a više osoba je povrijeđeno u udesu koji se danas, oko 12...

Komentari

avatar