FOTO: Abazović ustupio mjesto, djeca predsjedavala Savjetom

Danas je održana konstitutivna sjednica Savjeta za prava djeteta, na kojoj je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ustupio mjesto, te su djeca predsjedavala Savjetom.

„Savjet za prava djeteta, kao jedan od prioriteta u radu Vlade, formiran je sa ciljem zaštite prava i kreiranja uslova za kvalitetan razvoj djece. Želio sam da predsjedavajuće mjesto Savjeta zauzmu djeca i da time simbolično pokažemo našu želju da oni budu ravnopravan društveni činilac“, naveo je Abazović.

Predstavnica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana Lana Jovanović, je izrazila zadovoljstvo zbog ukazane časti i navela da se danas ostvaruje ono što su bile njene želje kada je prije tri godine postala Zlatna savjetnica.

Jovanović je istakla da djeca ne razumiju planove već da razumiju ono što se dešava u trenutku i da je upravo ovaj događaj značajan u tom smislu.

Na poziv Abazovića, na prvoj sjednici Savjeta, gost je bio i petogodišnji dječak, Andrej Ašanin.

Kako navode iz Vlade, Savjet za prava djeteta formiran na inicijativu Abazovića, te će se baviti, između ostalog, koordinacijom zaštite i unaprjeđenjem prava djeteta u oblastima socijalne i dječje zaštite, zdravstvene zaštite, vaspitanja, obrazovanja i drugim oblastima od značaja za zaštitu prava i interesa djeteta, posebno u periodu ranog razvoja i adolescencije.

Takođe, dodaju da će se Savjet baviti unapređenjem međuresornog i multidisciplinarnog pristupa u promociji, prevenciji i zaštiti prava djeteta.

Pored Abazovića i Jovanović, članovi Savjeta su: ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Lepostavić, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković, predstavnica Sekretarijata za zakonodavstvo Slavica Bajić, direktor Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu Drago Spajić, dok su kao punopravni članovi Savjeta ispred NVO Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju i NVO Djeca Crne Gore, Milisav Korać i Sabra Decević.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Damjanović: Kovačević šibicarskim trikom pokušao da prevari upravu Nikšićkog...

Prema njegovim riječima ono što je važno napomenuti radi crnogorske javnosti jeste da je Kovačević vidno uznemiren...

Bošnjak: Krivokapiću, postali ste glavni problem Crne Gore

Pismo prenosimo integralno: “Gospodine Krivokapiću, Neću Vam dozvoliti da na jedan...

Za dan 16 saobraćajnih nezgoda, petoro povrijeđenih

Iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije kazali su da se u Podgorici dogodilo osam nezgoda, Nikšiću tri, Kotoru...

Bošković: Vjera i SPC nikako ne idu ruku pod...

"Vjera i SPC nikako ne idu ruku pod ruku(makar ovaj dio “vjernika” u Crnoj Gori)"napisao je Bošković.

Crnogorska kulturna mreža: Projekcijom filma Malagurskog osramoćen Saborni hram...

Prema njihovim riječima neshvatljivo je da film koji ima političku sadržinu koja je bazirana na lažima, bude...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare