Gazdić: Nesmotrena izjava o Kotoru i Durmitoru izazvala veliku buru, izvinjavam se na nepreciznosti

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić kazao je na današnjoj press konferencije da će samit UNESCO u Rijadu biti dosta težak za Crnu Goru, te da su njegova saznanja da će NP Durmitor biti stavljen na crvenu listu, a pojavljuju se informacije da će Kotor biti izbačen. Ističe da je ova nesmotrena izjava izazvala veliku buru u javnosti, te se ovom prilikom izvinjava na nepreciznosti.

“O statusu Crne Gore kod UNESCO dobio sam informacije iz dva izvora: jednoga koji tvrdi da će Durmitor doći na crvenu listu zbog lošeg upravljanja a da je pitanje da li će, zbog urbanizacije, Kotorsko – risanski zaliv ostati na listi. Drugi izvor mi je potvrdio da će se Crnoj Gori dati posljednja šansa da unaprijedi planiranje i upravljanje u njenoj UNESCO baštini”, kazao je Gazdić u reagovanju objavljenom na Facebook stranici Agencije.

Pojašnjava ovu izjavu iz ugla Agencije koju vodi.

“Stradanje NP Durmitor posljednje tri decenije je evidentno, što su potvrdile i nekolike ekspertske misije UNESCO. Ovaj je nacionalni park ustanovljen 1952.godine na 39,000 ha. Zbog ilegalne gradnje, ova je površina smanjena prije petnaestak godina na 32,200 ha. Kao nefinansijska nadoknada izgubljenoj teritoriji parka, na zahtjev UNESCO, planirano je pripajanje Dragišnice i Komarnice, što se dosad nije desilo. Umjesto toga, Ministarstvo poljoprivrede proglašava Dragišnicu/Komarnicu Lovištem posebne namjene, suprotno UNESCOvim preporukama. Ilegalna sječa i gradnja je nastavljena. Uprava za šume posjeduje jednu kartu granica parka, NP Durmitor posjeduje drugu, i tu se siječe u mutnom. Samo prošle godine na jednoj lokaciji u granicama paarka (i Uprave za šume), posječeno je 248 kubika stoljetnih smrča i jela, zbog čega se u Agenciji vodi postupak štete u životnoj sredini”, navodi Gazdić.

Što se Kotora tiče, dodaje on, u Agenciji su tri procedure izdavanja ekološke saglasnosti za tri kamenoloma iznad Risna (jasno vidljiva sa obale).

“Procedure izdavanja dozvola su zaustavljene do izjašnjenja UNESCO, uprkos protivljenju MKI koje smatra da UNESCO o ovome ne treba da se pita i Opštine Kotor koja smatra da kamenolomi nijesu sporni jer je PP Opštine Kotor dobio zeleno svijetlo UNESCO. U Agenciji, suprotno MKI i Opštini Kotor smatramo da kamenolomi i UNESCO ne idu zajedno. Tim prije što iznad Risna već postoji kamenolom bez dozvole sa značajnim pejzažnim zagađenjem UNESCO baštine”, kazao je Gazdić.

Žao mu je što je njegova izjava na pressu imala ovakvu konotaciju.

“Da se ne zavaravamo mnogo, takođe mi je žao, bez obzira na bilo koju odluku UNESCO, da fakat postoji nacionalni konsenzus da su oba UNESCO sajta značajno ugrožena, što je golim okom vidljivo, a čita se i u izvještajima UNESCO”, navodi Milan Gazdić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Psiholozi otkrivaju šta boja garderobe koju nosite govori o...

Iako odjelo ne čini čovjeka, njegov izbor boje odeće mnogo toga može reći, sudeći prema psiholozima. Pošto...

Živković: Umjesto izborne aritmetike usaglasiti programske principe i ciljeve

"Dosta se u Crnoj Gori nakon završenih izbora govori o izbornoj aritmetici –...

Završne riječi u predmetu protiv Lidije Mitrović 16. oktobra

Mitrović se tereti da je zloupotrijebila službeni položaj prilikom odbacivanja prijave za utaju...

Đurović: Dva su razloga zašto low-cost kompanije ukidaju linije

"Na žalost, Crna Gora je samo jedna od zemalja koje će tokom jeseni...

Ryanair ukida niz letova zbog kašnjenja Boingovih aviona

Ryanair, jedan od najvećih kupaca Boingovih aviona, navodi u saopštenju da je u...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare