GI 21. maj demantuje resor Fatmira Đeke: Pisali smo vam 10. novembra i tražili da hitno reagujete

Nakon izjave Ministarstva za ljudska i manjinska prava Gradskom portalu, da nijesu dobili informaciju u slučaju diskriminacije akademskog osoblja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost reagovali su iz Građanske inicijative “21. maj” demantujući navode resora Fatmira Đeke.

Podsjetimo, svim docentima, vanrednim i redovnim profesorima Univerziteta Crne Gore uvećane su plate za 65 odsto kroz izmjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koje je inicirala poslanica Branka Bošnjak (PZP), ali ne i akademskom osoblju FCJK. Naime, resor na čijem je čelu Miomir Vojinović odlučio je da akademskom osoblju FCJK, koje je prepoznato kao protivnik tiraniji, fašizaciji i klerikalizaciji crnogorskoga društva, ne poveća zarade jer, kako su procijenili, njihov akademski položaj nije isti kao kolega s istovjetnim titulama na Univerzitetu Crne Gore.

Iz Građanske inicijative “21. maj” tvrde da su se Ministarstvu za ljudska i manjinska prava obratili tim povodom 10. novembra sa zahtjevom za hitno postupanje i dostavili mejl kao dokaz o tome Gradskom portalu.

Povodom diskriminacije akademskog osobolja FCJK-a Gradski portal se obratio, pored ostalih, i Ministarstvu za ljudska i manjinska prava 15. novembra i istog dana dobio odgovore.

Izjavu Ministarstva za ljudska i manjinska prava Gradski portal objavio je prvi put 16. novembra.

Na osnovu objavljenih mejl dokaza opravdano se postavlja pitanje da li Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u slučaju FCJK-a, obmanjuje javnost i svjesno izbjegava odgovornost?

Iz GI “21. maj” dostavili su nam i obraćanje, koje potpisuje aktivista za ljudska prava i član centralnog Savjeta Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Saša Zeković, ministru Fatmiru Đeki.

“Očekujem da d(p)okažete svoju nepokolebljivu predanost da diskriminatornom ponašanju i predrasudama nema mjesta u našem društvu i da se kao ministar za ljudska i manjinska prava, lider jedne od političkih partija koja polazi od autentične reprezentacije manjinskih naroda i pripadnik albanskog naroda koji se u prošlosti, u različitim državnim tvorevinama, suočavao sa ozbiljnim izazovima progona, nepodobnosti i diskriminacije. Niko od Vas nije pozvaniji na izgradnji otvorene i tolerantne Crne Gore i raznolikog društva, bez razlika prema bilo kome. P(d)okažite da nema izuzetaka i da akademsko osoblje FCJK ne treba i ne smije biti izuzetak u tim naporima”, piše u jednom dijelu njihovog obraćanja ministru Đeki.

Takođe, ministra su u mejlu uputili i na njihov tekst prethodno objavljen u medijima.

Inicijatorka izmjena Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koje su omogućile povećanje plata akademskom osoblju UCG za 65 odsto, ali ne i FCJK, poslanica Bošnjak za Gradski portal je ponovila svoj stav da “profesori na FCJK treba da imaju iste koeficijente za obračun zarade kao njihove kolege sa UCG i da se na njih mora primijeniti Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru“. 

Povodom diskriminacije akademskog osobolja FCJK-a Gradski portal se obratio nadležnim institucijama. Osim od Ministarstva za ljudska i manjinska prava odgovore smo tražili i od Vrhovnog državnog tužilaštva, Zaštitnika ljudskih i manjinskih prava i Ministarstva prosvjete.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva kazali su Gradskom portalu da nije svaki društveni događaj koji izaziva pažnju javnosti i kontroverzu krivičnopravno relevantan. Iz kancelarije Ombudsmana su nam saopštili da su po sopstvenoj inicijativi zatražili izjašnjenje od resornog Ministarstva, povodom diskriminacije profesora FCJK-a i da je ispitni postupak u toku.

Od Ministarstva prosvjete Gradski portal i dalje čeka odgovor.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Portugal na šest mjeseci obustavlja naplatu PDV-a na osnovne...

Obustava naplate sastavni je dio sporazuma koji je Vlada potpisala s proizvođačima i trgovcima, a cilj mu...

Poginuo dječak: Četrnaestogodišnji učenik skočio kroz prozor osnovne škole

Naime, tijelo dječaka pronađeno je na betonu u dvorištu Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ u Kačarevu, saznaju „Novosti“.

I ako je Skupština raspuštena zakazana sjednica Odbora: Saslušanja...

"Parlamentarno saslušanje ima za cilj razjašnjenje uloge državnih organa u pogledu bezakonja u vezi skidanja zabrane ulaska...

Murić: RTS se potrudio – u izbornoj kampanji dobili...

Iz Srbije ka Crnoj Gori, odavno su skoro sve oči uprte u crnogorske izbore. Naročito oči političara,...

Uljarević: Insistiranje na ostavci Brđanina pokazalo da je priča...

Na opasku da se odavno šuška da Abazović želi da skloni Brđanina sa mjesta direktora UP, te...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare