Glavni grad i ove godine podržava Climathon 2022: Posvećen rješavanju klimatskih promjena i zaštiti životne sredine

Glavni grad Podgorica i ove godine podržava realizaciju projekta Climathon Podgorica, u organizacijiNVO Gnijezdo -NEST.

Riječ je o događaju, koji će se održati 17. i 18. decembra u NEST Coworking prostoru u Podgorici. Ovogodišnji Climathon posvećen je rješavanju klimatskih promjena i zaštiti životne sredine u Crnoj Gori sa fokusom na digitalna rješenja.

Zagađenje vazduha, deponije, uništena korita rijeka, devastacija šuma, samo su neki od ekoloških problema u Crnoj Gori, a u fokusu ovog eko hakatona je da 10 izabranih timova pronađu održiva, kreativna i izvodljiva digitalna rješenja.

“Timovi koji se prijave na ovo ekološko takmičenje imaju širok spektar prijedloga, a odnose se na to, kako zaštiti prirodu na pravi način, podići svijest građana o boljem očuvanju životne sredine, te na pravi način iskoristiti raznovrstan biodiverzitet i ublažiti klimatske promjene”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Razmatraće se digitalna rješenja čijom bi se realizacijom priroda zaštitila, a Crna Gora napredovala u domenu ekologije.

“Ukoliko imaš ideju koja će doprinijeti zaštiti životne sredine, bez obzira na to iz kojeg grada dolaziš, do 5. decembra okupi svoj tim do 5 članova i prijavi se putem linka. Kao i do sada, prednost imaju timovi sa idejama koje već nisu predstavljane i finansirane na ostalim takmičenjima, a izabranih deset timova će imati mogućnost da pohađa pripremnu obuku 10. decembra uz opciju online pristupa ili uživo, kao i da uživo učestvuje u eko hakatonu 17. i 18. decembra uz podršku stručnih mentora, kao i da dobije mentorsku podršku u daljem razvitku svog biznisa/startapa/nevladine organizacije ili drugo”, navodi se u saopštenju.

Za najbolja digitalna rješenja pripremljene su 3 vrijedne nagrade u vrijednosti od 3.000, 2.000 i 1.000 evra. Nagradni fond obuhvata finansijska sredstvai mentorstvo kompanije First Line prilikom realizacije digitalnog rješenja.

Climathon je globalni pokret Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT). Ovogodišnji Climathon u Crnoj Gori organizuje se pod svjetskom EIT Climate-KIC licencom, a podršku realizaciji ovog projekta pružili su i UNIQA osiguranje, Erste banka, Privredna komora Crne Gore, Agencija za zaštitu životne sredine, kao i kompanijae Five G, First Line, BENU i Red Bull.

Više informacija o manifestaciji možete naći na Climathon Podgorica Instagram stranici, a za sve dodatno možete se obratiti organizatorima putem e-mail adrese: [email protected].

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare