Glavni grad i ove godine podržava Climathon 2022: Posvećen rješavanju klimatskih promjena i zaštiti životne sredine

Glavni grad Podgorica i ove godine podržava realizaciju projekta Climathon Podgorica, u organizacijiNVO Gnijezdo -NEST.

Riječ je o događaju, koji će se održati 17. i 18. decembra u NEST Coworking prostoru u Podgorici. Ovogodišnji Climathon posvećen je rješavanju klimatskih promjena i zaštiti životne sredine u Crnoj Gori sa fokusom na digitalna rješenja.

Zagađenje vazduha, deponije, uništena korita rijeka, devastacija šuma, samo su neki od ekoloških problema u Crnoj Gori, a u fokusu ovog eko hakatona je da 10 izabranih timova pronađu održiva, kreativna i izvodljiva digitalna rješenja.

“Timovi koji se prijave na ovo ekološko takmičenje imaju širok spektar prijedloga, a odnose se na to, kako zaštiti prirodu na pravi način, podići svijest građana o boljem očuvanju životne sredine, te na pravi način iskoristiti raznovrstan biodiverzitet i ublažiti klimatske promjene”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Razmatraće se digitalna rješenja čijom bi se realizacijom priroda zaštitila, a Crna Gora napredovala u domenu ekologije.

“Ukoliko imaš ideju koja će doprinijeti zaštiti životne sredine, bez obzira na to iz kojeg grada dolaziš, do 5. decembra okupi svoj tim do 5 članova i prijavi se putem linka. Kao i do sada, prednost imaju timovi sa idejama koje već nisu predstavljane i finansirane na ostalim takmičenjima, a izabranih deset timova će imati mogućnost da pohađa pripremnu obuku 10. decembra uz opciju online pristupa ili uživo, kao i da uživo učestvuje u eko hakatonu 17. i 18. decembra uz podršku stručnih mentora, kao i da dobije mentorsku podršku u daljem razvitku svog biznisa/startapa/nevladine organizacije ili drugo”, navodi se u saopštenju.

Za najbolja digitalna rješenja pripremljene su 3 vrijedne nagrade u vrijednosti od 3.000, 2.000 i 1.000 evra. Nagradni fond obuhvata finansijska sredstvai mentorstvo kompanije First Line prilikom realizacije digitalnog rješenja.

Climathon je globalni pokret Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT). Ovogodišnji Climathon u Crnoj Gori organizuje se pod svjetskom EIT Climate-KIC licencom, a podršku realizaciji ovog projekta pružili su i UNIQA osiguranje, Erste banka, Privredna komora Crne Gore, Agencija za zaštitu životne sredine, kao i kompanijae Five G, First Line, BENU i Red Bull.

Više informacija o manifestaciji možete naći na Climathon Podgorica Instagram stranici, a za sve dodatno možete se obratiti organizatorima putem e-mail adrese: [email protected]

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Predviđene novčane kazne: U Splitu od ove godine zabranjeno...

Kako prenosi Hina, ista kazna propisana je za one koji piju alkohol na javnim mestima, a kazna...

HN: Služba zaštite i spašavanja dobila najsavremeniju opremu

Vrijednost projekta koji je trajao tri godine, a završen krajem prošle godine, je preko milion i 800.000...

Počela skijaška sezona na Vučju: Ski centar radi u...

Lijepi sunčani dan vikenda privukao je brojne ljubitelje skijanja, obradovao građane Nikšića ali i brojne posjetioce iz...

Bošković: Sramotno je vrijeme u kojem živimo, policija poziva...

“Sramotno je vrijeme u kojem živimo, a drugačije ne može ni biti kad imamo premijera lažeš kao...

Đoković osvojio desetu tutilu na Austalijan openu

Đoković je odlično počeo meč, dobro servirao, bio siguran sa osnovne linije, lako osvajao svoje gemove u...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare