Glumci CNP: Nepoštovanje mjera rezultiralo oboljelima od koronavirusa

Glumci Crnogorskog narodnog pozorišta upozoravaju da se u toj kulturnoj instituciji ne poštuju mjere kojima bi se zaštitili od koronavirusa, te da na probama učestvuje veći broj ljudi. Razlog za to je, kako kažu, "repertoarska politika koja je iznad epidemiološke situacije", a koju zagovara uprava te ustanove. Oni ukazuju i da je do otkrivanja zaraženih koronavirusom došlo prilikom selektivnog testiranja, a "ne testiranjem cijele ekipe kako tvrdi umjetnički direktor Željko Šošić".

Oni su reagovali, na kako tvrde, ni neistina u javnom istupu Željka Šošića i tehničke direktorice Milice Tomić.

– U Crnogorskom narodnom pozorištu su od 1. septembra u toku probe za predstavu “Posjeta stare dame” koja u konačnoj podjeli od 9. oktoba. broji 16 glumaca i 4 muzičara na sceni. Na prvoj probi koja je održana, bez adekvatnih mjera, reagovali smo molbom za poštovanje mjera donijetih od strane IJZ i NKT te promjenu teksta sa manjim brojem uloga. Odgovor umjetničkog direktora na tu nasu molbu glasio je: “repertoarska politika je iznad epidemiloške situacije”! Upravo ta nepromišljena strategija dovela nas je do toga da je potvrđeno više slučajeva prisustva Covid -19 oboljelih u pozorištu. Korona je, na osnovu selektivnog testiranja, a ne kako direktor Sošić izjavljuje “testiranjem cijele ekipe”, prisutna u više sektora Crnogorskog narodnog pozorišta koji moraju da funkcionišu da bi se proces proba nesmetano odvijao – saopštili su glumci iz CNP-a.

Kažo kažu, naviknuti  na manipulacije i govorenje neistina unutar kuće, a ipak  iznenađeni da touprava CNP-a radi i u javnim nastupima, “primorani smo da i ovog puta uputimo javnost i nadležne institucije u problematiku o kojoj smo već govorili a koja je razlog urušavanja zdravog, pozitivnog ambijenta za rad i uopšte funkcionisanja nacionalnog teatra u okvirima zakona.

– U prethodnom javnom istupu naš umjetnički direktor Sošić demonstrirao je nedopustivu nestručnost a time neposredno i apsolutnu samovolju u vršenju dužnosti, kao i protivzakonite radnje njega i direktorice Tomović. U emisiji o kulturi emitovanoj 8.10.2020.godine predstavnici uprave CNP-a iznose niz beskrupuloznih neistina čime obmanjuju javnost. Direktorica Milica Tomović izjavljuje da se rade predstave sa manjim brojem glumaca, da bi se ispoštovale epidemiološke preporuke i sačuvalo zdravlje zaposlenih i publike – navodi se u dopisu glumaca.

Oni ističu da Uprava CNP-a, kakao kažu, “ne nalazi za obavezu, kako ličnu tako i profesionalnu, da zvanično obavijesti glumce o situaciji sa oboljelima, niti sa kontaktima, već tako važne informacije saznajemo kroz neformalne razgovore”.

– U svemu tome, radimo, jer da ne bi došlo do zamjene teza, mi želimo da radimo i stvaramo. Tome u prilog ide inicijativa Udruženja glumaca Crne Gore koju smo, u trenutku potpune obustave rada teatara, željni stvaranja i rada, pokrenuli sa ostalim kolegama. Upravo ta inicijativa je na kraju izrodila model izdat od strane IJZ-a i NKT- a, a koji se tiče funkcionisanja teatarskog života za vrijeme pandemije. Među rijetkima koji se nisu pridružili ovoj inicijativi a kasnije ni pridržavali mjera je upravo uprava CNP-a. I, opet i iznova smo pokušavali da pokrenemo komunikaciju sa nadređenima, a sve u cilju stvaranja i bukvalno i figurativno zdravog ambijenta za rad. Ipak, jedini oblik komunikacije koji smo postigli je preko arhiviranih dopisa koje i dalje šaljemo, željni kvalitetnog modela funkcionisanja. Uzalud, to i dalje ostaje jednosmjerna intencija sa naše strane – navodi se dopisu glumaca.

Oni ističu da sve navedeno ide u prilog činjenicama na koje su ukazali u prethodnom periodu.

– I na koje ćemo ukazivati sve dok nadležne institucije koje se do sad nisu oglasile, ne oslobode nacionalni teatar od nestručnih, bahatih pojedinaca koji svojim (NE)djelima urušavaju nacionalni teatar i ugrožavaju zdravlje radnika i njihovih porodica – zaključuje se u dopisu.

Glumice i glumci umjetničkog ansambla CNP-a,

Aleksandar Gavranić

Ana Vučković

Ana Vujošević

Andrea Mugoša

Danilo Čelebić

Dejan Ivanić

Jadranka Mamić

Jelena Minić

Jelena Nenezić Rakočević

Kristina Obradović

Nada Vukčević

Nikola Perišić

Radmila Božović

Slavko Kalezić

Žaklina Oštir

Žana Gardašević Bulatović

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Danas novi protest pokreta “Ima nas”, pogledajte satnicu polazaka...

Oni su poručili da treba povući, kako su naveli, sramne izmjene Zakona o predsjedniku koje predstavljaju svojevrsni...

Pregovori o formiranju nove vlasti u Podgorici u utorak

U pitanju je sastanak povodom dogovora o što skorijem formiranju lokalne vlasti, kao i pitanju proglašenja finalnih...

Kolegijum danas o odgađanju sjednice

Sjednica na kojoj bi poslanici trebalo da glasaju o predlogu za izbor četvoro sudija Ustavnog suda zakazana...

RADOVI BEZ DOZVOLE NA ĆELIJI PIPERSKOJ: Srušili ogradu, dogradili...

Uz to, veći dio prvobitnog zemljanog prostora ispred manastira je ili popločan ili asfaltiran, što je dovelo...

KELEZIĆ: Obaveza suverenističkih stranaka je da budu motor protesta

POBJEDA: Sporadične proteste građana, izazvane potezima i odlukama vlada Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića, pored ne naročitog...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare