HRA: Hitno usvojiti izmjene krivičnog zakonika u cilju jače zaštite novinara

Akcija za ljudska prava (HRA) i Sindikat medija Crne Gore ukazuju da bi, da je do sada usvojen predlog devet nevladinih organizacija, novinarskih udruženja i sindikata za jaču krivično-pravnu zaštitu novinara, napad na ekipu Televizije Vijesti 22. avgusta na Cetinju morao biti kvalifikovan kao krivično djelo Sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i kažnjen zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina jer je djelo bilo izvršeno u grupi, saopšteno je iz HRA.

Kako su naveli, ovako će djelo biti procesuirano kao prekršaj, te da će njegovi izvršioci moći da budu kažnjeni samo novčano ili zatvorom do 60 dana.

”Ako za krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti bude identifikovan i odgovarao čovjek koji je prijetio kamermanu TV Vijesti Dragu Matoviću, opet će i on moći da dobije mnogo blažu kaznu od one koje su NVO predložile za gore pomenuto krivično djelo“, poručuju  iz HRA.

Napominju da se još jednom na lošim primjerima pokazuje da je odavno trebalo usvojiti predloge Akcije za ljudska prava iz 2010. godine kojima bi se propisala nova krivična djela i pooštrile kazne za napade na novinare.

“Vjerujemo da bi makar dio napada koji se u međuvremenu desio bio spriječen da se na vrijeme poslala jasna poruka da se novinari ne smiju ometati i fizički napadati samo zato što rade svoj posao. Stoga je potrebno da Skupština hitno pokrene proceduru i što prije izglasa predložene izmjene Krivičnog zakonika, koje su svim poslanicima i poslanicama poslate još prije tri mjeseca, a koje je Prava Crna Gora prije više od mjesec dana stavila u skupštinsku proceduru”, pojašnjavaju iz HRA.

Ocijenjuju da se samo hitnom, ozbiljnom i sistemskom akcijom nadležnih mogu se spriječiti novi napadi, koji se nažalost mogu očekivati s obzirom na povećane tenzije u društvu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ambasada SAD-a zabrinuta zbog nedavnog imenovanja Marojevića

Podsjećamo, u ime Vlade Crne Gore nedavno je u UO UCG imenovan nikšićki paroh Nikola Marojević.

Bečić osudio vandalski čin na crkvi Vaznesenja Gospodnjeg

On je poručio da, poruke mržnje i netrpeljivosti nikada neće nadjačati multikonfesionalni i multietnički duh Crne Gore.

Golubović obećava uklanjanje Mladića sa pljevaljskih fasada

U rudarskom gradu na krajnjem sjeveru Crne Gore incidenti su učestali od pobjede na izborima prosrpskog Demokratskog...

Joković: Krivokapić obmanuo javnost, pet poslanika SNP sjutra pred...

On je rekao da premijer Zdravko Krivokapić iznosi potpune neistine o tome kako će poslanici SNP-a glasati.

Knežević: Pozivam bratstvo Eskobara da riješi spor, kuća im...

 Pozivam bratstvo Eskobara da riješi spor, kuća im ga daje, napisao je predsjednik DNP-a i jedan od...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare