HRA o prijetnjama Filipovićima: Izostanak reakcije nadležnih ohrabruje nasilje

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) reagovali su nakon prijetnji koje su na jednoj društvenoj mreži upućene reditelju Stevanu Filipoviću i izvršnom koordinatoru Građanske inicijative 21. maj Ljubomiru Filipoviću, rekavši da je potrebno hitno i odlučno kažnjavati prijetnje smrću zbog izražavanja mišljenja.

”Akcija za ljudska prava je juče apelovala na v.d. Vrhovne državne tužiteljke Maju Jovanović, ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina, da se hitno i ozbiljno istraže i procesuiraju direktne prijetnje smrću koje su upućene Ljubomiru Filipoviću, političkom analitičaru i izvršnom koordinatoru Građanske inicijative 21. maj i reditelju Stevanu Filipoviću, na društvenoj mreži Instagram, zbog njihovog javno izraženog mišljenja”, navode iz ove NVO.

Podsjećaju da je njima putem društvenih mreža prijetila osoba koja se fotografisala naoružana, riječima “U lov na vepra kroz Budvu, Ljuba i Stevana Filipovića”.

”Izostanak hitne i odlučne reakcije svih nadležnih organa može samo da ohrabri pozivanje na nasilje prema ljudima zbog njihovog mišljenja, što je apsolutno nezakonito i neprihvatljivo u demokratskom društvu. Država mora odbraniti pravo na slobodu izražavanja od onih koji bi da ga satru oružjem”, navode iz HRA.

Kako kažu, na korak smo od primjene fizičkog nasilja protiv neistomišljenika i to se odlučno mora spriječiti.

”Posebno zabrinjava činjenica koju je saopštio Ljubomir Filipović da je prve slične prijetnje dobio još prije mjesec dana, kada ih je i prijavio Upravi policije, nadležnim tužilaštvima i Ministarstvu unutrašnjih poslova, a da je od preksinoć prijetnjama obuhvaćen i reditelj iz Beograda Stevan Filipović”, navode u saopštenju.

Iz HRA su pozvali državno tužilaštvo i ministarstvo unutrašnjih poslova da obavijeste javnost o preduzetim radnjama u ovim slučajevima.

”Apelovali smo i na policiju da pruži adekvatnu zaštitu osobama koje u kontinuitetu dobijaju direktne prijetnje smrću”, zaključili su.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Makron: Rusija je dozvolila i podstakla ratne zločine u...

„Ruska agresija dovela je do sistematizacije ratnih zločina protiv Ukrajine i njenog naroda“, rekao je Makron u...

UP: Radi se na identifikaciji osoba koje su sinoć...

“Sinoć je oko 22.20 časova policiji u Podgorici podnio prijavu N.D. (22) u kojoj je naveo da...

Novi slot privukao pažnju mnogima!

Jeste li nekad iskušali svoju sreću uz omiljeni online kazino? Ekskluzivno samo u Meridianu...

DPS: Podnešena krivična prijava protiv Ćosovića, svako ko na...

“Ćosović je na svom Facebook profilu napisao komentar „Mislio sam da među DPS funkcionerima ima inteligentnog oblika...

U Hrvatskoj više nijesu obavezna dnevna svjetla na automobilima

U skladu sa hrvatskim Zakonom o sigurnosti saobraćaja prometa, duga i kratka svjetla na motornim vozilima ne...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare