HRA o prijetnjama Filipovićima: Izostanak reakcije nadležnih ohrabruje nasilje

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) reagovali su nakon prijetnji koje su na jednoj društvenoj mreži upućene reditelju Stevanu Filipoviću i izvršnom koordinatoru Građanske inicijative 21. maj Ljubomiru Filipoviću, rekavši da je potrebno hitno i odlučno kažnjavati prijetnje smrću zbog izražavanja mišljenja.

”Akcija za ljudska prava je juče apelovala na v.d. Vrhovne državne tužiteljke Maju Jovanović, ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina, da se hitno i ozbiljno istraže i procesuiraju direktne prijetnje smrću koje su upućene Ljubomiru Filipoviću, političkom analitičaru i izvršnom koordinatoru Građanske inicijative 21. maj i reditelju Stevanu Filipoviću, na društvenoj mreži Instagram, zbog njihovog javno izraženog mišljenja”, navode iz ove NVO.

Podsjećaju da je njima putem društvenih mreža prijetila osoba koja se fotografisala naoružana, riječima “U lov na vepra kroz Budvu, Ljuba i Stevana Filipovića”.

”Izostanak hitne i odlučne reakcije svih nadležnih organa može samo da ohrabri pozivanje na nasilje prema ljudima zbog njihovog mišljenja, što je apsolutno nezakonito i neprihvatljivo u demokratskom društvu. Država mora odbraniti pravo na slobodu izražavanja od onih koji bi da ga satru oružjem”, navode iz HRA.

Kako kažu, na korak smo od primjene fizičkog nasilja protiv neistomišljenika i to se odlučno mora spriječiti.

”Posebno zabrinjava činjenica koju je saopštio Ljubomir Filipović da je prve slične prijetnje dobio još prije mjesec dana, kada ih je i prijavio Upravi policije, nadležnim tužilaštvima i Ministarstvu unutrašnjih poslova, a da je od preksinoć prijetnjama obuhvaćen i reditelj iz Beograda Stevan Filipović”, navode u saopštenju.

Iz HRA su pozvali državno tužilaštvo i ministarstvo unutrašnjih poslova da obavijeste javnost o preduzetim radnjama u ovim slučajevima.

”Apelovali smo i na policiju da pruži adekvatnu zaštitu osobama koje u kontinuitetu dobijaju direktne prijetnje smrću”, zaključili su.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Poznati svi parovi osmine finala Svjetskog prvenstva u Kataru

Iz grupe H su ranije danas prošli Portugal i Južna Koreja, dok su plasman u osminu finala...

EU obuku prošlo 1,1 hiljada ukrajinskih vojnika

On je tokom posjete kampu za obuku u Bržegu u Poljskoj kazao da je misija pokazala volju...

Bojović o izjavi Abazovića: Minhauzen i Ostap Bender dobili...

- Dok su ga delegati zblanuto slušali Abazović je na Kongresu "Zelenih Evrope" izjavio da su rezultati...

Skandalozno: Piksi nakon gola Srbije: J…m li im majku...

Dušan Vlahović je postigao pogodak koji im je donio prednost ali društvene mreže odmah je preplavio snimak...

Švajcarska ponovo poslala Srbiju kući, Kamerun na oproštaju pobijedio...

Kao na Mundijalu 2018, u odlučujućem meču za prolaz u osminu finala poraženi su od Švajcarske. ,,Sajdžije“...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare