IJZ: Potvrđena četiri slučaja infekcije podsojem Omikrona BA.2

Laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku juče su potvrdile četiri slučaja infekcije podsojem Omikrona BA.2, koji se naziva i Omikron Stelt, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Crna Gora se na ovaj način, kako su rekli iz IJZ, pridružila spisku država kod kojih je registrovana mutacija visoko zaraznog soja.

”Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da novi podsoj Omikrona BA.2 nije „varijanta za zabrinutost“, što znači da ne postoje trenutni dokazi koji ukazuju na to da će ova nova podvarijanta omikrona pogoršati prenos virusa, ozbiljnost kliničkog toka bolesti, efikasnost postojećih vakcina i djelotvornost opštih protivepidemijskih mjera”, istakli su iz IJZ. 

Ono što je izvjesno za sad je, kak su naglasili, da je još zarazniji od prvobitnog Omikrona BA.1.

”Broj novootktivenih slučajeva infekcije novim podsojem Omikrona BA.2 širom svijeta raste. Za sada je 60 zemalja širom svijeta prijavilo nove slučajeve infekcije s pomenutom podvatrijantom, kao i zemlje regiona Srbija, Hrvatska, Slovenija”, naveli su iz IJZ.

Razlike između ove dvije varijante je, kako su objasnili, što BA.1 podvarijanta nosi mutaciju – deleciju 69-70, što za posljedicu ima odsustvo/nemogućnost detekcije S gena (targeta) na RT-PCR testovima, dok se ostali targeti (N i Orf gen u slucaju Thermo Fisher testa) detektuju (kao što je bilo sa Alpha varijantom), što se zove S gene target failure (SGTF). BA.2 podvarijanta ne sadrži ovu deleciju i u tom slučaju se detektuju sva tri target gena (S, Orf i N), kao i kod Delta varijante. S tim što jedini način da se to potvrdi je sekvenciranjem.

”Detektovati ga mogu svi PCR testovi koji se koriste do sad”, rekli su iz IJZ.

Nastavljaju da prate situaciju vezano za pojavu novih sojeva koronavirusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost.

”U našoj laboratoriji se skupljaju i čuvaju reprezentativni uzorci potvrđenih slučajeva koronavirusa za sekvenciranje. Pored nasumično odabranih uzoraka za postizanje reprezentativnosti, kriterijumi uzoraka za sekvenciranje su slučajevi bilo kakvih neuobičajenih događaja prenosa (npr. povećan prenos uprkos intervencijama), neočekivana prezentacija/ozbiljnost bolesti, proboj vakcine, reinfekcije, teško bolesni pacijenti”, kazali su iz IJZ.

Još jednom apeluju na građane da se vakcinišu i prime svoju buster dozu u preporučenim intervalima jer uredno vakcinisani imaju blažu kliničku sliku i povoljniji ishod bolesti.

Zemlje sa manjim obuhvatom vakcinacije u populaciji imaju veću smrtnost i od Omicron soja SARS-CoV-2 što ukazuje na koristi od vakcinacije po zajednicu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đurović razgovarala sa Dibranijem: Zahvalni smo na herojskom činu,...

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, Đurović je, u ime građana Crne Gore i u svoje...

Uhapšen Cetinjanin, vozio sa 2,47 promila alkohola u krvi

On je, kako su naveli, upravljao vozilom u naselju Bajice pod djestvom alkohola u koncentraciji od 2,47...

Modernizovana javna rasvjeta na više lokacija u Podgorici

“Ovo društvo je u proteklom periodu izvršilo modernizaciju javne rasvjete na Bulevaru Stanka Radonjića i Bulevar Miloša...

Albanski državljanin osumnjičen za dvije provale u Pašinoj džamiji

Kako su dodali, osumnjičenom se na teret stavljaju dva krivična djela teška krađa u pokušaju.

Milatović: Najbolji mogući odnosi sa Srbijom u interesu svih

Ističe da mu znači podrška svih učesnika na izborima pred drugi krug predsjedničke trke, uz napomenu da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare