IJZCG objavio novu listu za mjere u opštinama: Promjene se odnose na Kotor

Institut za javno zdravlje je objavio listu kumulativne incidencije Covid 19 za lokalne samouprave u periodu od 12. 09. do 25. 09. na osnovu koje se od ponedjeljka primjenjuju nove mjere NKT-a.

Promjena u odnosu na jučerašnju listu je da je i Kotor u grupi KI 400 – 799.

Naime, prema tabelarnom prikazu koje je objavila Vlada Crne Gore može se vidjeti u kojim opštinama će važiti nove mjere u zavisnosti od stope četrnaestodnevne kumulativne incidencije (KI).

Kako su saopštili, ova stopa i njeno kretanje, dobija se podjelom broja novih slučajeva infekcije koronavirusom brojem stanovnika lokalne samouprave i izražava na 100.000 stanovnika.


Tako će najrestriktivnije mjere biti uvedene u opštinama u kojima je 14-o dnevna (KI) stopa veća od 1.200 i to su: Berane, Andrijevica i Nikšić.

U ove tri opštine od ponedjeljka na snazi su sledeće mjere:

“Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno”, saopšteno je iz Vlade.

Takođe, za ove tri opštine Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela i zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva.

Sa malo blažim mjerama slijede Rožaje, kojima je 14-o dnevna KI stopa od 800 do 1.199. U Rožajama će od ponedjeljka važiti nove mjere i to – Zabrana rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela i zabrana okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.


Blaže mjere, ali restriktivnije nego trenutne, važiće i za Podgoricu, Budvu i Pljevlja, a od danas i Kotor gdje je 14-o dnevna KI stopa od 400 do 799.

“Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata. Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe. Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima”, navodi se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

Večeras debata Trampa i Bajdena

Dvojica kandidata, obojica u svojim 70-im godinama, često su prekidala jedan drugog, Tramp više nego Bajden, u...

Vučić: Hram Svetog Save biće nova Aja Sofija

Vučić je u video snimku objavljenom na Instagramu kazao da “hram izgleda bolje od velike i veličanstvene...

TAJNI SUSRETI Tita i Sofije Loren: JOVANKA KIPTJELA OD...

Tajnu dugu skoro šest decenija, o emociji čuvene italijanske glumice koju je gajila prema pokojnom maršalu, otkrio...

Narodni muzej donirao knjige Gradskoj biblioteci Kotora

"Akciju smo započeli prošle godine i uspješno je sprovodimo i ove. Drago mi je što smo u...

Bračni par se vjenčao na potpuno neobičnom mjestu (VIDEO)

Njih dvoje su se skockali kak red nalaže, a onda su, zajedno sa matičarem, uzeli ronilačku opremu i...

NAJČITANIJE

Sveštenik MCP-a Prohor Josifov, umro od korone

To je, koliko je poznato, prvi smrtni slučaj od korone u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj SPC.

IJZ I FOND ZA ZDRAVSTVO OPSTRUIRAJU ODLUKU VLADE: Umjesto...

Razlog za takvo postupanje, prema informacijama Standarda, navodno su formalno-pravne nedoumice kako će se vršiti plaćanja usluga...

Građani nude Vojsci svoju zemlju: Ceklin, Bjelopavlići, Čevo, Vučje,...

Senka Jovićević iz Podgorice spremna je da Vojsci Crne Gore besplatno ustupi za vježbanje svoju zemlju u...

Nikšićanin ponudio Vojsci Crne Gore 70 000 m2 svoje...

“Nudim 70.000 kvadratnih metara svoje zemlje – Tović. Vlasništvo 1/1 – da bude vojni poligon”, napisao je...

BURSAĆ ZA STANDARD: Cilj nacionalista u CG – vlast,...

Profesor je filozofije i sociologije, kolumnista, novinar, analitičar i još mnogo toga, Dragan...
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare