Izvor:Dan

IJZCG: Očekuje se širenje virusa korona u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je registrovano nekoliko podsojeva virusa, a najdominantniji je eris, dijagnostifikovan kod 25 odsto uzoraka.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) za “Dan” su kazali da je na osnovu uvida u podatake evidentan rast novozaraženih sars-kov-2 virusom.

” Početak školske godine je događaj koji, zajedno sa opuštenim načinom ponašanja i pojavom novih mutiranih podsojeva koji se registruju na globalnom nivou, može dovesti do porasta u obolijevanju od kovid-19″, upozoravaju iz IJZCG.

U odgovoru na pitanje da li su novootkriveni podsojevi mutiranog omikron soja dominantniji kod novozaraženih osoba u Crnoj Gori iz IJZCG kažu da je registrovano nekoliko podvarijanti virusa.

” Među sekvenciranim uzorcima za period 16.8.–25. 8. 2023. godine dokazano je: prisustvo EG.5.1 Omicron XBB.1-like (eris) podvarijante kod 25 odsto sekvenciranih uzoraka; prisustvo FL.1.5.1 Omicron XBB.1-like (Fornax) podvarijante kod 12,5 odsto sekvenciranih uzoraka; prisustvo GE.1 Omicron XBB-like (Acrux) podvarijante kod 25 odsto sekvenciranih uzoraka; prisustvo Omicron XBB.1.16 (Arcturus) podvarijante kod 25 odsto sekvenciranih uzoraka. Među sekvenciranim uzorcima nije dokazano prisustvo BA.2.86 (pirola) podvarijante SARS-CoV-2″, ističu iz IJZCG.

Upitani da li očekuju da će ovaj pojava mutiranih podsojeva virusa dovesti do značajnijeg rasta broja zaraženih u narednom periodu, iz IJZCG upozoravaju da se na osnovu podataka koji se bilježe može očekivati da će novi podsoj dovesti do povećane transmisije virusa u nadolazećim sedmicama.

” Institut za javno zdravlje Crne Gore nastaviće kontinuirano da sprovodi epidemiološki nadzor nad virusom u zemlji i, u skladu sa stanjem na terenu, na najbolji mogući način odgovoriće na nove potencijalne prijetnje po javno zdravlje. IJZCG apeluje na građane da poštuju važeće protivepidemijske mjere i da se vakcinišu protiv COVID-19, posebno osobe u povećanom riziku od razvoja teških kliničkih formi bolesti (osobe sa komorbiditetima, hroničnim bolestima i imunodeficijencijom)”, naveli su iz IZCG.

Prema posljednjem objavljenom sedmičnom izvještaju za period od 6. do 12. septembra, registrovano je 199 novih slučajeva zaraze na uzorku od 1.752 testirane osobe. Udio pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih iznosio je 11,36 odsto. Sedmicu ranije broj novootkrivenih slučajeva zaraze koronom bio je 137. Novi podaci biće objavljeni sredinom ove sedmice.

Tokom izvještajnog perioda IJZCG nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa kovid infekcijom.

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 2.828.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Udes u Bijelom Polju, nema povrijeđenih

Do udesa je došlo oko 20.30 časova, kada su se sudarila dva vozila bjelopoljskih registarskih oznaka.

Terzić o sukobu Adžića i Rmandića: Svi koji su...

Apsolutno me ne zanima. Neka komentarišu i nevladine organizacije i mediji nakon ovoga šta god hoće. Mene...

Ženu 17 godina držali u zatočeništvu, ljekari UKC-a RS...

Žena, koju su navodno članovi njene porodice godinama držali u zatočeništvu, primljena je u UKC 12. septembra...

Gazdić: Poglavlje 27 zatvaramo u 2025. godini

Naš najveći izazov u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom je usvajanje briselskih standarda iz oblasti zaštite životne...

Terzić: Abazović i Kovač došli na lice mjesta nakon...

On tvrdi da je uviđaj bio završen prije nego su došli. " Dok ne...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare