Institut alternativa: Prekinuti stigmatizaciju učesnika javnih okupljanja

Ciljano objavljivanje informacija o učesnicima okupljanja na Cetinju i njihovih fotografija na društvenim mrežama podstiče njihovu stigmatizaciju i ugrožava temeljna prava građana i građanki da iskažu protest, saopšavaju iz Instituta alternativa.

“Dijeljenjem fotografija, identiteta i informacija o radnim mjestima učesnika protesta na Cetinju od strane Facebook stranice Info 050, uz propratne uvredljive komentare na ličnoj osnovi, podstiče se stigmatizacija ovih lica i širenje mržnje, u uzavreloj društvenoj atmosferi”

Institut alternativa je prijavio navedene sadržaje kompaniji Facebook, čiji standardi podrazumijevaju zaštitu privatnosti i uklanjanje neprimjerenog sadržaja.

“Podsjećamo da je Ustavom Crne Gore, zakonom i potvrđenim međunarodnim ugovorima garantovana sloboda javnog okupljanja, kao i sloboda misli, savjesti i vjeroispovjesti. Osim što je neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg portreta i snimka, bez pristanka lica koje je prikazano a čime se osjetno zadire u lični život lica, kažnjivo prema Krivičnom zakoniku Crne Gore – ovakva praksa podstiče javni progon pojedinaca zbog izraženog mišljenja i političkog uvjerenja”, navode iz Instituta alternativa.

Institut alernativa saopštava da objavljivanje identiteta i ostalih učesnika protesta, uz najave da će se sa njim nastaviti uprkos navodnim prijetnjama, doprinosi stvaranju atmosfere zastrašivanja i odvraćanja građana i građanki od uživanja ustavnih prava, kao i povišenim tenzijama. Posebno zabrinjava činjenica da se na jednoj od objavljenih fotografija našlo i maloljetno lice, čiji integritet uživa posebnu zaštitu.

Oni se pridružuju apelima građana i građanki, koji su se našli na meti, ali i drugih društvenih aktera, da se utvrdi odgovornost za objavljivanje ovih sadržaja. Apeluju i na administratore stranice da prestanu sa faktičkim progonom svojih sugrađana i sugrađanki.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Požar na Žvinjama: Situacija bolja, vatrogasci optimistični da mogu...

Ćirović je kazao da nijesu zvali u pomoć, jer za sada nije potrebno. Dežuraće cijelu noć, i...

Uhapšeni crnogorski državljanin na Gostunu službenik granične policije; UP:...

Iz Uprave policije su pojasnili da je uhapšeni D.R. policijski službenik granične policije kojem je, prije današnjeg događaja,...

Јoš jedan smrtonosni napad ajkule u Hurgadi, druga žrtva...

Vijest o pogibiji druge žene potvrdilo je i egipatsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine, i tako potvrdilo...

Llolla: Kreiranje dobrih praksi i pružanje rješenja na lokalnom...

“Predstavljalo mi je veliku čast i privilegiju to što sam bila jedna od gošći koje su govorile...

Bugarska protjerala 70 ruskih diplomata

Visokorangirani ruski diplomata Voskresenski rekao je novinarima na aerodromu u glavnom gradu Bugarske Sofiji da je diplomatama...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare