Iza dimne zavjese: Kakva je naučna stvarnost?

Potrebno je više informacija o rađenim studijama, direktnija komunikacija ka potrošačima i otvorene diskusije o javnom zdravlju i pušenju, poručeno je na panel diskusiji Global Tobacco Nicotine foruma (GTFN) međunarodne konferencije čija je glavna tema bila ''Redukcija duvanske štete''.

Ko stoji iza ‘dimne zavjese’, kakva je naučna stvarnost? O najvećim izazovima kada je posrijedi smanjenje štetnih posljedica pušenja cigareta, dostupnim alternativama i svrsishodnosti koncepta smanjenja štete te šta u narednom periodu prepoznaju kao najveće izazove u duvanskoj industriji govorili su svjetski priznati stručnjaci iz oblasti javnog zdravlja.

Redovni profesor interne medicine na Univerzitetu u Kataniji i osnivač Centra izvrsnosti za ubrzanje smanjenja štete, Rikardo Polosa najveći izazov u narednom periodu prepoznaje u polju javnog zdravlja.

“Želim da oni koji se bave konceptom smanjenja štete pruže javnosti više konkretnih informacija iz svojih studija. Tako ćemo tačno moći da izmjerimo benefite i da vidimo, na konkretnim primjerima zemalja, koliko su bolje alternative kao dio koncepta smanjenja štete donijele vidljivih promjena. Važan je i naš pristup jer nam podaci ne trebaju da bi nas zbunili, već da bi nam pružili odgovore”, naveo je Polosa.

Profesor bihejvioralnih i društvenih nauka u Centru za studije alkohola i zavisnosti, Jasjit Ahluvalia saglasan je da je potrebno više i otvorenije da se govori o konceptu smanjenja štete.

“Što više mjerljivih dokaza – to je više znanja o načinu na koji možemo da utičemo na štetu i posljedice koje stvaraju pušačke navike. Vjerujem da svi dokazi i konkretna rješenja dolaze upravo iz nauke i zato nam fokus treba biti na njoj. Takođe, volio bih da se u narednom periodu još više otvore pitanja o posljedicama plućnih bolesti poput hronične opstruktivne bolesti pluća”, poručio je Ahluvalia.

Upravo su krajnji korisnici, kako je na panelu poručio Rikardo Polosa, fokus i u budućnosti.

“A na nama je zadatak da nauku objasnimo upravo njima i to na najednostavniji način”, zaključio je Polosa.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Potrošači Vinogradske ulice ostali bez vode, zbog oštećenja magistralnog...

“Ekipe će u ranim jutarnjim časovima pristupiti otklanjanju kvara, očekujemo da će isti biti saniran do 15...

Milatović: Logično da premijer formira partiju, biću dio te...

Milatović je kazao da očekuje da ovaj predlog prođe u Skupštini. "Mislimo da je...

Protesti protiv manjinske vlade održani večeras u nekoliko gradova

Na protestu u Podgorici bili su, između ostalih, predstavnici Demokratske Crne Gore, Prave Crne Gore i Alternative...

Proslava pobjede lavova u Andrijevici

Čitaoci portala AntenaM su poslali snimke proslave iz Andrijevice, gdje je temperatura trenutno oko nule, što nije...

Ćorović: Premijerovi pokušaji da preduhitri i zaustavi pad Vlade...

Ćorović dodaje da je lamentiranje nad gubitkom fotelja premijera, pojedinih ministara i pojedinih predstavnika partija koje su...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare