Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda važan korak

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici važan je korak za Crnu Goru kako bi se uskladila sa ekološkim standardima Evropske unije (EU), kazali su iz Delegacije EU u Podgorici agenciji MINA.

EU je, kako su podsjetili, obezbijedila bespovratna sredstva u vrijednosti od oko deset miliona EUR za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih u Podgorici.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović se, kako je ranije danas saopšteno iz tog resora, odazvao pozivu mještana Botuna, koji već danima protestuju na mjestu gdje je planirana izgradnja objekta postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Mitrović je tom prilkom kazao da je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda neprikladno napraviti u blizini domova ljudi, posebno kada skoro nijedno takvo postrojenje u Crnoj Gori ne funkcioniše kako treba.

Iz Delegacije EU su kazali da se nadaju da će trenutna rasprava i nesuglasice između lokalnog stanovništva i Glavnog grada doći do obostrano prihvatljivog rješenja.

“ I da će ovaj važan ekološki projekat biti uspješno završen u najboljem interesu zaštite zdravlja lokalnog stanovništva, te očuvanja i obnavljanja ključnih ekosistema i ukupnog biodiverziteta u Crnoj Gori”, poručili su iz Delegacije EU.

Projekat, kako su naveli, ima važnu regionalnu dimenziju, jer će pozitivno uticati na osjetljivi ekosistem Morače i Skadarskog jezera.

“Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda označeno je kao nacionalni investicioni prioritet, te je kao takav, odobren od strane Nacionalne investicione komisije”, kazali su iz Delegacije EU.

Prema njihovim riječima, sve relevantne studije uticaja na životnu sredinu i društvo, koje su predstavljene tokom postupka prijave za finansijska sredstva EU, ukazale su na to da će projekat pozitivno uticati na lokalne vodne resurse, Nacionalni park Skadarsko jezero i životnu sredinu, kao i na opšte zdravlje stanovništva.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Pogledajte koliko košta Savićevićev dres u Milanu

Naime, izvještač B92 iz italijanske prijestonice mode posjetio je klupsku prodavnicu Milana u kojoj dres sadašnjeg predsjednika...

Proširenje prava na državljanstvo – promjena biračkog tijela

Profesor Beogradskog univerziteta u penziji Žarko Korać komentarišući najavu premijera Zdravka Krivokapića da će Vlada riješiti pitanje...

PAPARACIMA NIJE PROMAKAO POLJUBAC: Milica Todorović i Jugoslav Karić...

Lijepu "Zvezdu Granda" kamere emisije "Paparaco lov" uhvatile su tokom ručka s bivšim suprugom dizajnerke enterijera Elene Karaman u...

Sekulović: Đeljošajevo ponašanje opasno, ne bi bio dobro da...

- Dešavanja u Tuzima imala su za cilj ili da Vladu pokažu nesposobnom da sprovodi zakone, ili...

Đeljošaj: Odluka o zatvaranju lokala zvanično stigla u Opštinu...

Mjere koje su donijete za opštinu Tuzi sa rokom važenja su do 10 marta-, napisao je Đeljošaj.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare