Jačanje saradnje u oblasti digitalne transformacije i sajber bezbjednost

Ministar javne uprave (MJU) Maraš Dukaj, sastao se danas sa rektorom Univerziteta Crne Gore (UCG) Vladimirom Božovićem. Zaključeno je da će se dalje intenzivirati odlična saradnja između ove dvije insistucije, i tako značajno unaprijediti resursi za digitalnu transformaciju i sajber bezbjednost na državnom nivou, kroz aktivno učešće Univerziteta u svim projektima i programima, koje pokreće Ministarstvo javne uprave.

Tom prilikom Dukaj se zahvalio na podršci, pruženoj prilikom sajber napada koji su se dogodili u avgustu, a u nastavku susreta je vođen razgovor na aktuelne teme iz okvira nadležnosti.

Sagovornici su se, kako je saopšteno iz resora, složili o važnosti aktivnog učešća Univerziteta, u procesu formiranja i stručnog rada budućeg uspostavljanja Centra za edukaciju za sajber bezbjednost i sajber kriminal, na kojem, u skladu sa stavovima Vlade i drugih relevantnih insistucija, posvećeno rade.

“Sa zadovoljstvom je konstatovan uspjeh u realizaciji aktivnosti iz Strategije digitalne transformacije, a posebno u dijelu koji se odnosi na akreditacije studijskih programa za sajber bezbjednost, ali i drugih aktivnosti koje su realizovane i koje se planiraju, radi unapređivanja stručnih kompetencija iz oblasti digitalnih vještina”, jedan je od zaključaka sastanka.

Iz Ministarstva navode da su se sagovornici posebno se osvrnuli na Sporazum o saradnji na realizaciji programa obrazovanja i projekata iz oblasti IT-a.

“Predstavnici Univerziteta izvijestili su Dukaja, da je u završnoj fazi proces akreditacije modula za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju kadrova u oblasti digitalizacije, što predstavlja direktan proizvod ovog Sporazuma”, dodaje se u saopštenju.

U tom smislu,kako dalje dodaju, Dukaj je upoznao predstavnike Univerziteta da je Ministarstvo javne uprave, u budžetu za 2023. godinu, predvidjelo 100.000 eura podrške za razvoj IT vještina studenata na Univerzitetu CG, kroz program podrške novoosnovanom Insistutu za programiranje.

“Predstavnici UCG, su sa zadovoljstvom primili informaciju da je Ministarstvo javne uprave, pokrenulo inicijativu za pokretanje Digitalne akademije i pristupanje Crne Gore Programu Digital Europe, koji će biti od posebnog značaja, između ostalih i za Univerzitet”, navodi se.

Kroz program Digital Europe, moći će se aplicirati za projektne aktivnosti iz oblasti digitalizacije.

“Zaključeno je da će se dalje intenzivirati odlična saradnja između ove dvije insistucije, i tako značajno unaprijediti resursi za digitalnu transformaciju i sajber bezbjednost na državnom nivou, kroz aktivno učešće Univerziteta u svim projektima i programima, koje pokreće Ministarstvo javne uprave”, zaključuju iz resora.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Lansirana raketa izrađena 3D štampačem, nije dostigla orbitu

Dva prethodna pokušaja lansiranja rakete Teran 1 otkazana su u posljednjem trenutku zbog tehničkih problema.

Sjutra oblačno sa kišom, krajem dana prestanak padavina

U višim planinskim predjelima na sjeveru, u kasnim popodnevnim satima, kiša će kratkotrajno preći u sunježicu i...

Amal Kluni ima savršenu liniju: Doručak, ručak i večera...

Osim što ima istančan modni ukus, Amal Kluni žene širom svijeta oduševljava i svojom idealnom linijom, zbog...

(VIDEO) “Za ovo se borimo”: Susret ukrajinskog vojnika i...

"Za ovo se borimo", napisao je Geraščenko uz video te dodao: "Otac i sin".

Ukrajina traži da Savjet bezbjednosti UN hitno okonča rusku...

Evropska unija je zaprijetila Bjelorusiji novim sankcijama ako to oružje raspoređeno, dok su Sjedinjene Države nagovijestile da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare