Izvor:RTCG

Jelić: Domaći sudovi moraju raditi po međunarodnim standardima

Nezavisno i profesionalno pravosuđe olakšalo bi nam put ka Evropskoj uniji, poručuje sutkinja Evropskog suda za ljudska prava Ivana Jelić. Ali prije svega se, kako ističe, mora riješiti problem blokiranih pravosudnih institucija.

Da bismo dobili pravdu moramo da imamo funkcionalne sudove. A njihovo funkcionisanje mora da bude iznad političkih interesa, kaže za TVCG sutkinja Evropskog suda za ljudska prava, Ivana Jelić.

“To je neophodno, iz razloga da se dođe do pravde, a i iz ovih razloga da budemo dio evropskih integracija, koje su nam prijeko potrebne, bez kojih apsolutno ne možemo naprijed”, ističe Jelić.

A da bismo išli naprijed, neophodno je da sudovi presuđuju u skladu sa međunarodnim standardima.

“Kada dobro sude nacionalni sudovi, to pretpostavlja da domaći sudovi primjenjuju evropske standarde i da Evropski sud sudi samo kao korektivni mehanizam kada nije dobro primjenjen standard. Tako da ovaj sud u Strazburu nije sud 4. instance i to se mora znati, zato je odgovornost na državi svakoj, da obezbijedi da pravni sistem funkcioniše”, kaže Jelić.

Kada pravda ne funkcioniše, naši građani često pomoć traže pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. No, Jelićeva kaže da taj sud mnoge podneske crnogorskih građana odbacuje. Tvrdi da podnosioci nijesu dovoljno informisani u kojim slučajevima i u kojoj proceduri mogu da se obrate sudu u Strazburu.

Važno je da se riješe sva pitanja prethodna, kako bi žrtve kršenja ljudskih prava mogli da dođu do pravde, ako ne u okviru države, onda pred Ervopskim sudom za ljudska prava.

Crna Gora godinama je držala neslavni rekord, jer je bila prva u Evropi po broju predstavki pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu u odnosu na broj stanovnika.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare